FOTO Matei Vişniec: „Ca să luminez drumul trebuie să ard. Scriind, mi s-a clarificat drumul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Vişniec, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius Constanţa Foto S.I.
Matei Vişniec, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius Constanţa Foto S.I.

Scriitorul Matei Vişniec a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa. Publicistul, născut la Rădăuţi la 29 ianuarie 1956, trăieşte la Paris din septembrie 1987. El a cerut azil politic în Franţa atunci când regimul ceauşist i-a interzis piesa „Caii la fereastră“, chiar în ajunul premierei.

Matei Vişniec a fost distins cu cel mai înalt titlu academic la iniţiativa facultăţilor de Arte şi Litere. Ceremonia a avut loc în aula Universităţii Ovidius din campusul studenţesc. Distincţia este o premieră absolută pentru scriitor.

„Nu ştiu de ce a trebuit să fie Constanţa cea care mi-a acordat acest titlu, în premieră absolută. Este unul dintre misterele pe care încerc să le rezolv prin această meserie, unde cuvântul este un iceberg.

Mesajul care îmi este transmis este legat de elementul magic nelipsit din literatura mea: marea. Marea care este metaforă, mister, aliat, univers“, a mărturisit Matei Vişniec.

Scriitorul s-a caracterizat ca fiind un navetist între două lumi, două culturi, două limbi: română şi franceză. Am ajuns târziu în Franţa, la 31 ani şi nu mă închipui scriind poezie în altă limbă. Mi-a plăcut întotdeauna să scriu pentru alţii, mă consider un mesager. Faptul că sunt citit de tineri care nu se născuseră pe vremea când au fost scrise acele rânduri îmi confirmă că nu am greşit.

La vârsta mea am un altfel de raport cu timpul, lucrez la şantierele deschise de mine. Eu scriu pentru a înţelege ce se întâmplă în jurul meu. E un semn de maturitate. Iar tinerilor le adresez îndemnul să citească: literatură, romane, poezie, teatru. Orice“, a spus Vişniec.

El şi-a lansat la Constanţa cartea „Omul din care a fost extras răul“, ce a fost publicată la Editura Cartea Românească, în 2014. Studenţii de la Actorie i-au făcut scriitorului un cadou special: au pus în scenă tocmai piesa „Caii la fereastră“. „Am credinţa ca scriitor că pentru a lumina drumul trebuie să ard. Asta e misiunea mea. Scriind, mi s-a clarificat drumul“, s-a confesat public Matei Vişniec.

„Sunt onorat sǎ rǎspund invitaţiei de a veni la Constanţa, iar titlul pe care mi-l acordǎ Universitatea Ovidius din Constanţa îl consider un fel de semn cǎ numeroasele pagini pe care le-am scris timp de patru decenii dedicate literaturii au ajuns la destinaţie.

Din momentul în care am descoperit cuvintele şi forţa lor, din momentul în care am descoperit cǎ de fapt cuvintele sunt nişte miracole la dispoziţia mea, nişte monade interioare, nişte «cǎrǎmizi ontologice» destinate construirii unor noi universuri, din acel moment deci cuvintele au fost în acelaşi timp spaţiul meu de navigaţie şi busola mea.

Dar am ştiut instinctiv cǎ am şi un «partener» de cǎlǎtorie. Nu am scris niciodatǎ pentru mine, am scris pentru ceilalţi, pentru un public la care m-am gândit fǎrǎ încetare. El m-a însoţit în cǎlǎtoria mea, acest public, acest «destinatar» fidel şi esenţial, aceastǎ sursǎ de energie de fapt…

Când cei care m-au citit şi s-au regǎsit în cuvintele mele ţin sǎ mi-o comunice, am oarecum confirmarea cǎ viaţa mea nu a fost inutilǎ şi cǎ nu m-am înşelat oferind-o cuvintelor.

Plǎcerea de a veni la Constanţa mai are însǎ o sursǎ, personalǎ. Când am absolvit Facultatea de Istorie şi Filozofie, în 1980, în momentul repartiţiei, m-a străfulgerat o secundǎ dorinţa de a opta pentru un liceu la Constanţa. Erau trei posturi disponibile şi brusc am fantasmat pe o viaţǎ necunoscutǎ, pe malul mǎrii, departe de Bucureştiul agitat. În ultimul moment am ales însǎ «Bucureştiul agitat» şi o navetǎ infernalǎ într-un sat de lângǎ capitalǎ (n.red. - satul Dorobanţu din comuna Plătăreşti, judeţul Călăraşi).

Sunt momente în viaţa când optǎm de fapt pentru… variante de viaţǎ. Deseori m-am întrebat: «Oare cum ar fi fost viaţa mea dacă m-aş fi dus profesor pe malul mǎrii?». Sigur, nu voi şti niciodatǎ ce fel de destin aş fi avut şi ce aş fi scris în vecinǎtatea acestei oglinzi a neliniştii care este marea.

Dar mǎ fascineazǎ ideea vieţilor pe care nu le-am avut pentru cǎ am renunţat la un moment dat la ele. Aceastǎ cǎlǎtorie a mea la Constanţa, astǎzi, este şi un pelerinaj spre o paginǎ fictivǎ din viaţa mea, dar care îmi aparţine încǎ“, a mai declarat Matei Vişniec.

Vă mai recomandăm

Matei Vişniec: „Facem copii, dar nu mai avem răbdare să-i educăm“

Dramaturgul Matei Vişniec îşi va lansa la Constanţa volumul „Omul din care a fost extras răul“

Festivalul de Teatru de la Sibiu. Matei Vişniec: "Ce trişti erau clovnii mei când au plecat în Franţa"

Ana Blandiana şi Matei Vişniec, printre finaliştii Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite