FOTO Locul în care găseşti sprijin la necaz. „Primim mame cu copii mici sau gravide pe care familiile le-au alungat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil îmbrăcat în costum popular, de la centrul din Târguşor Sursa L. Vancu
Copil îmbrăcat în costum popular, de la centrul din Târguşor Sursa L. Vancu

Cazuri dramatice vin la Târguşor, în judeţul Constanţa, unde un centru social făcut din donaţiile oamenilor, lângă mănăstirea Casian, oferă un cămin celor aflaţi în nevoie.

Un centru social Provita, după modelul Valea Plopului - Prahova, a fost inaugurat în Târguşor, judeţul Constanţa. 

Sunt 13 camere cu băi proprii, saloane, bucătărie, sală de mese, beci şi terase, unde găsesc adăpost părinţi şi copii cu o situaţie dificilă. 

Aşezâmântul este situat la 30 kilometri de Constanţa, aproape de mănăstirea Sfântul Ioan Casian şi de mănăstirea Sfântul Dionisie Exiguul şi Efrem cel nou. 

„Am ţinut să fie lângă mănăstire, pentru că Biserica ajută mereu pe cei aflaţi în nevoie, dându-le sprijin duhovnicesc şi material“, arată Leonard Vancu de la Asociaţia Simplu. 

GALERIE FOTO

Centrul a fost ridicat pe un teren de 2.000 metri pătraţi care aparţine unui preot, chiar la marginea comunei Târguşor, pe drumul spre mănăstirea Casian. Părintele a donat asociaţiei terenul în 2015, iar construirea a început cu sprijin de la cler şi mireni. 

Donatorii au vrut să rămână anonimi spunând că îi ştie Dumnezeu şi asta e de ajuns. Actele centrului au ieşit într-o zi de sărbătoare, de Sfântul Dumitru, la 26 octombrie 2015. 

De atunci, lucrurile s-au legat, spun cei care l-au construit. Centrul de la Târguşor a devenit casă primitoare pentru mame cu copii sau gravide, de oriunde ar fi, fără locuinţă, gonite de acasă sau care fug de violenţe. Nu există o limită de timp în care ele pot rămâne aici, dar de obicei intervine împăcarea cu familiile. Părinţii, rudele sau soţul îi iau înapoi acasă sau ele reuşesc să-şi facă un rost în altă parte, cu copii, cu tot.

Centrul Provita şi-a găsit utilitatea încă din timpul construcţiei. Doi bătrâni au fost primiţi aici, deşi clădirea era încă la stadiu de „roşu“, având montate doar uşile şi ferestrele. Fondatorii au cumpărat o sobă pe gaz şi astfel vârstnicii au putut trece iarna până şi-au rezolvat problemele.

Din primăvara lui 2018 până acum, la inaugurarea din toamnă, şapte mame având între unul şi trei copii, cu vârste de la un an la 12 ani, au stat la Târguşor. Unele au stat o săptămână, altele - trei luni. Au existat femei care nu ar mai fi vrut să plece deloc acasă, dar care au decis, în urma rugăminţilor fierbinţi şi a promisiunilor de îndreptare, să mai dea o şansă căminului lor. Deocamdată nu s-au întors.

„Toate cazurile ne sfâşie inima, sunt de un dramatism nu tocmai uşor de dus. Este întotdeauna mai greu când la mijloc sunt copii, care trebuie feriţi de o atmosferă toxică şi nu trebuie să crească într-un mediu nesănătos, cu certuri şi abuzuri. La sarcinile nedorite se mai întâmplă ceva: li se înmoaie inimile celor ce se opun şi îşi dau seama de greşeală“, spune Leonard. 

Sursa Leonard Vancu

Centrul social Provita pentru mame şi copii - Târguşor judeţul Constanţa Sursa Leonard Vancu

Un caz impresionant a fost al fetei pe care părinţii au alungat-o de acasă pentru că, studentă fiind, a rămas însărcinată cu un bărbat însurat. Ea nu a vrut să renunţe la sarcină, el a părăsit-o, iar părinţii au apelat la pedeapsa cea mai dură - i-au tăiat orice mijloc de subzistenţă: i-au anulat cardul, i-au luat maşina şi au dat-o afară de la firma familiei. Fata a fost depusă cu bagajele în gara Braşov, fără niciun ajutor. A apelat la reţeaua Provita, care a îndrumat-o către filiala din Constanţa, care, până să ridice centrul, i-a închiriat o locuinţă. Fata, studentă, a stat aici până aproape să-i vină sorocul. Miracolul s-a produs: părinţii au revenit la sentimente mai bune şi, văzând determinarea fiicei lor, au sosit la Constanţa să o ia acasă. Şi-au cerut iertare reciproc, au făcut pace, iar fata a născut şi a crescut pruncul, o fetiţă, în sânul familiei. Acum este la casa ei, având propria ei familie, cu un bărbat care a vrut să fie tată pentru copilul ei. „Este un exemplu acea fată. A sacrificat totul - cariera, imaginea, confortul, ca să fie mamă. Ea şi-a răscumpărat greşeala unei relaţii nelegitime. A trecut prin infern ca să cunoască Raiul“, spune Leonard.

Nu doar femei, ci şi bunici sau taţi sau fraţi majori sunt primiţi la centru cu copiii, dacă sunt tutori - în lipsa mamei sau al tatălui. Se încheie un contract de comodat, cu titlu gratuit, între asociaţie şi chiriaş. Pe baza acelui act se poate face o viză de flotant sau chiar buletin de Târguşor. Cu acele acte, copiii pot fi înscrişi la şcoala locală.

Cine are nevoie de asistenţă găseşte la Târguşor un loc unde să pună capul şi o farfurie de mâncare. Întreţinerea centrului costă 4.000 lei lunar, pentru ca acelora găzduiţi să le fie asigurate condiţii decente, până la rezolvarea situaţiei lor familiale. 

Cel care are grija centrului, Leonard Vancu (telefon 0745.049.202, leonardvancu@gmail.com), vicepreşedintele Asociaţiei Simplu - departamentul Provita, transmite:

„Apel către cititori şi cititoare

Fraţilor întru Hristos, să punem umăr lângă umăr, pâine lângă pâine, gând, putere şi rugăciune, să sărim pentru cei nevoiaşi.

Hai să strângem rândurile şi să definitivăm şi să întreţinem lucrarea la acest Centru Social Provita, unde, până acum - chiar în timpul construirii, al şantierului, au locuit o mamă cu o fetiţă Antonia, o familie cu 3 copii din Bârlad, dar şi 2 bătrâni fără venituri din Bucureşti şi Băile Herculane.

Pentru informaţii, propuneri, donaţii, ori participare, rog sunaţi la 0745.049.202 - Leonard Vancu (leonardvancu@gmail.com).

Centrul Social este primitor pentru orice mămică cu copii, din orice colţ al ţării, care poate rămâne aici cât doreşte, ori poate locui permanent, totul cu ajutorul lui Dumnezeu!“ 

Sursa Leonard Vancu

Centrul social Provita pentru mame şi copii - Târguşor judeţul Constanţa Sursa Leonard Vancu

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Ţinutul Casienilor, locul unde s-a născut sfântul care a creştinat Apusul. Oaza de verdeaţă şi apă ascunsă vederii

Cei şase fraţi orfani, adoptaţi de o ţară. Cu ajutorul românilor, copiii şi-au cumpărat o casă şi rămân împreună

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite