FOTO VIDEO Ultimul sport al litoralului: stand up paddle, vâslitul pe placă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instructorul de stand up paddle şi cursantele lui FOTO SupAcademy
Instructorul de stand up paddle şi cursantele lui FOTO SupAcademy

Un nou sport a apărut pe litoral: stand up paddle. Pe plajele dintre Mamaia şi Năvodari se practică plimbarea pe valuri stând drept, pe o placă, ajutându-te de o vâslă.

„Te fixezi pe centrul de greutate al plăcii, cu genunchii uşor flexaţi şi spatele drept, dar nu încordat. Ca să înaintezi, trebuie să simţi valul şi să bagi vâsla adânc. Valul trebuie abordat frontal. Fără panică.

Reuşeşti să te menţii doar dacă avansezi relaxat, stăpân pe tine. Când vei ajunge acolo, departe, o să experimentezi o linişte indescriptibilă. Starea aceea de pace şi meditaţie nu se compară cu nimic. Eşti doar tu şi restul lumii“.

Pare o filosofie de viaţă perfect aplicabilă şi adaptabilă. Numai că este prima lecţie a unui sport nautic bazat pe echilibru. Se cheamă stand up paddle (SUP) şi se practică la Năvodari, acolo unde trei bucureşteni (aproape foşti) corporatişti au lăsat ţinuta office pentru echipamentul acvatic.

Tiberiu, Robert şi Marius sunt promotorii unui sport pe care l-au deprins într-o vacanţă în Tenerife. Stand up paddle te învaţă să tai valurile vâslind în timp ce stai - în picioare - pe placa specială, ca de surf. „Sperăm să învăţăm cât mai mulţi oameni să-şi găsească echilibrul în afara şi în interiorul corpului“, spun turiştii deveniţi instructori.

Îi găseşti la baza nautică de la Curaçao Beach sau la plaja Kazeboo dintre Mamaia şi Năvodari. Curăţă plăcile şi vâslele, dau lecţii de stand up paddle şi fac pauză de la cursul acvatic făcând, bineînţeles, o baie în mare. Tiberiu Balica, Robert Stoica şi Marius Nagy fac parte din SupAcademy, şcoala prin care se învaţă acest sport.

image

„Abia când te apuci să practici SUP, înţelegi ce e aşa tare să vâsleşti stând în picioare. Pentru noi este ceea ce umple golul lăsat de lipsa valurilor sau a vântului.

Pentru oamenii de mare care merg în caiace şi bărci este ceea ce le dublează perspectiva asupra mediului înconjurător. Pentru oamenii de uscat e ceea ce îi echilibrează şi îi relaxează. Iar pentru cei ce vor să facă sport este ceea ce-i dezvoltă armonios şi natural. Şi lista e interminabilă“, enumeră Tiberiu.

Băieţilor le-a plăcut atât de mult sportul învăţat de la Dan, un român din Tenerife, încât au vrut să-l aducă în ţară.

„Am ales să nu rămânem doar o gaşcă de ciudaţi care fac un sport ciudat. Am vrut să deschidem ochii cât mai multor oameni spre un sport care se adaptează la orice fel de vârstă, condiţie fizică şi mediu acvatic. Se poate face lejer pe un lac, precum plimbarea în parc, sau agresiv, pe valuri de ocean, precum un schior care fuge de avalanşă. Acum învăţăm la rândul nostru lumea să se dea corect cu placa, să-şi crească performanţa, să ia valuri“, spun ei.

Ce le trebuie amatorilor să încerce acest sport? Doar voinţă de a învăţa să te ţii pe valuri.

„Este ca mersul pe bicicletă, greu de uitat. Dacă ai încercat o dată să manevrezi placa şi vâsla, precis vei reuşi să faci Stand Up Paddle“, spun băieţii de la SupAcademy, care organizează aventuri pe râurile şi lacurile României, precum şi tabere nautice la Oceanul Atlantic. În weekendul 17-18 august, instructorii vor fi din nou pe litoral, la un concurs de SUP organizat la plaja H2O.

Vă mai recomandăm

Muzică, plajă, briză, licori aromate, masaj, hamac, baldachin - la Curaçao Beach, între Mamaia şi Năvodari

VIDEO Cel mai nou sport extrem de la Mamaia: Flyboarding. Radu Mazăre a zburat deasupra apei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite