FOTO VIDEO Inebolu, locul unde Marea Neagră atinge adâncimea maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adâncimea cea mai mare se află la distanţă de 103 kilometri de ţărm
Adâncimea cea mai mare se află la distanţă de 103 kilometri de ţărm

În baza de date a Direcţiei Hidrografice Maritime de la Constanţa, autoritatea naţională în domeniu, Marea Neagră figurează ca având o adâncime maximă de 2.235 metri. Punctul cel mai de jos al platformei marine se află pe coasta Turciei, în dreptul localităţii Inebolu, la 103 kilometri de ţărm. Marinarii ţin să înoate acolo, considerând evenimentul un botez.

Inebolu este situat în mijlocul ţărmului turcesc al Mării Negre. Marea are aici o adâncime de 200 metri, relieful este stâncos, iar plajele nu sunt foarte întinse.

Dar când te îndepărtezi de coastă, adâncimea creşte vertiginos. La 103 kilometri în largul coastei, marea atinge adâncimea maximă: 2.235 metri.

În voiajele lor de instrucţie, marinarii români obişnuiesc să oprească vaporul în acel punct din Marea Neagră. Căpitanul-comandor Ion Burghişan de la Forţele Navale Române a trăit această experienţă în studenţie.

„Coborârea de pe navă în Marea Neagră, mai ales la asemenea adâncime, se face cu deosebită precauţie. Oricât de bun înotător ai fi, trebuie să porţi vesta de salvare. Chipiurile noastre sunt lăsate pe punte, iar când urci înapoi pe vas fiecare îşi ia chipiul.

Astfel se păstrează evidenţa tuturor care au coborât de pe navă şi se observă la numărătoare dacă este cineva care nu a revenit pe vas. Dacă rămâne un chipiu pe punte, după ce nimeni nu se mai vede în apă, atunci este o problemă“, spune Burghişan.

Înotul în mare, ştiind că sub tine sunt 2 kilometri de apă, este o senzaţie tare. „Apa este foarte limpede, clară, vizibilitatea este mare. Pentru noi a fost un botez“, relatează comandorul.

Coordonatele exacte ale punctului cu adâncime maximă din Marea Neagră sunt 42-53-16 Nord / 33-47-08 Est.

Datele şi adâncimea sunt calculate cu precizie de specialiştii Direcţiei Hidrografice Maritimă din Constanţa, structură aparţinând Forţelor Navale Române. Direcţia este autoritatea naţională în domeniul hidrografiei, cartografiei şi semnalizării maritime.

Vizită la Inebolu

Inebolu (fostul Ionopolis - Inepolis) este un oraş-port la 600 kilometri de Istanbul. Este situat în provincia Kastamonu, unde kaimakamul (guvernatorul) se mândreşte cu pitorescul locului vizitat cândva şi de părintele Turciei moderne, Kemal Ataturk.

Aşezarea de pe malul Mării Negre (Karadeniz, în turceşte) este vestită pentru casele colorate, construite din piatră şi lemn, cu arhitectură tradiţională otomană, ridicate pe coasta muntelui la poalele căruia se află plaja.

Aici pot fi văzute ruinele unor castele. În 1923, grecii au părăsit oraşul, lăsându-l în întregime turcilor.
Inebolu este locuit de 10.000 persoane, dar în împrejurimi trăiesc încă 17.000 locuitori, în Abana, Bozkurt, Cide, Devrekani şi Kűre.

În Războiul de Independenţă al Turciei (1919 – 1923), oraşul s-a apărat cu atâta dârzenie împotriva Antantei din Primul Război Mondial încât a fost decorat de Parlament cu Medalia de Independenţă.

Puntea albastră dintre două continente

Marea Neagră este situată între Europa şi Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia.

Prin Strâmtoarea Cherci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee şi deci de Marea Mediterană.

Marea Neagră se întinde pe o suprafaţă de 423.488 km². Aici, mareele sunt în general de mică amploare (circa 12 cm).

Din punct de vedere hidrologic, Marea Neagră este un rest al Mării Sarmatice.

Are o serie de proprietăţi unice în lume: conţine ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru faţă de 34-37 grame de sare în alte mări şi oceane), este stratificată între apele de suprafaţă oxigenate şi cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), are limane la gurile fluviale, iar flora şi fauna cuprind multe specii-relicve.

Vă mai recomandăm

Marea Neagră, botezată de înaintaşii lui Suleyman Magnificul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite