FOTO A început aventura. Bricul Mircea şi goeleta Adornate au plecat în călătoria pe Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul Mircea împlineşte 75 de ani de la primul voiaj FOTO Mariana Iancu
Bricul Mircea împlineşte 75 de ani de la primul voiaj FOTO Mariana Iancu

Sărbătoare în Dana Militară a Portului Constanţa. Echipajele bricului Mircea şi al velierului Adornate şi-au luat „La revedere“ de la cei dragi şi au plecat la Varna, la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014.

Pe un soare cald de primăvară, marţi dimineaţă, Bricul Mircea şi Velierul Adornate au plecat în marş la Regata Mării Negre. De pe mal, cei dragi au venit să le ureze „Vânt bun din pupa“.

Comandantul marşului, Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, a spus că acest voiaj va fi încă o pagină din istoria Marinei Române, nava-şcoală Mircea fiind un ambasador al României.
În timpul marşului, cadeţii de la bord vor fi instruiţi şi vor avea parte de un adevărat botez marinăresc. În premieră, alături de Mircea, va naviga şi „fratele Adornate“, aşa cum l-a numit contraamiralul de flotilă.
La bordul bricului Mircea se află 133 de marinari şi instructori, dar şi opt cadeţi străini: din Polonia, Bulgaria, Turcia şi Republica Moldova. La cârma bricului se află comandorul Gabriel Moise.

Practică marinărească

Pentru prima dată va pleca să cutreiere Marea Neagră şi Dora Elena Simion, de 21 de ani. Are emoţii mari, dar spune că sunt constructive. Studenta în anul II la Academia Navală a luptat mult pentru a ajunge aici. Este din Piatra Neamţ şi a visat de mică să devină marinar. „Mă visam independentă şi părinţii m-au susţinut“, spune ea. Liceul militar l-a făcut la Câmpulung Moldovenesc, apoi a dat examen la Academia Navală din Constanţa. Acum, visul i s-a împlinit şi a plecat pentru prima dată în practică marinărească. Îi stă foarte bine în ţinuta militară şi zâmbeşte tot timpul, fără să se teamă de ce o aşteaptă.



Velierul Adornate a plecat cu un echipaj de 12 membri, sub comanda lui Dragoş Teodorescu. Participă pentru prima dată cu velierul la o regată şi ştie că nu va fi uşor, dar are siguranţa că experienţa pe care o vor căpăta le va fi de folos.

Elena Simion

Contraamiralul Alexandru Mîrşu a venit personal pentru a ura „Vânt bun din pupa“ celor două nave care vor reprezenta România la regată. „Este pentru prima dată când regata se organizează în curtea noastră, iar acest eveniment se desfăşoară sub egida a 75 de ani de la primul marş al bricului Mircea. Nu veţi uita aceste trei săptămâni şi prieteniile pe care le legaţi aici. «Vânt bun din pupa» şi «Bun cart»“, le-a urat el celor două echipaje.

Părinţii şi-au luat „La revedere“ cu lacrimi în ochi

Emoţii mari au fost din partea echipajelor, dar emoţii şi mai mari din partea părinţilor celor care-şi trimit copiii pentru prima dată pe mare. Cu lacrimi în ochi, Liliana Rusu făcea cu mâna bricului Mircea, la plecare. Pe bric se află fiica sa, Laura Maria, elev la Şcoala de Maiştri de Marină. „De mic copil i-a plăcut marinăria“, spune mama ei.
După ce s-a prezentat onorul, doi preoţi au oficiat o slujbă la bordul bricului Mircea. În sunet de fanfară, cele două nave au luat drumul mării, îndreptându-se spre Soci.

Programul întrecerii pe apă

3  – 9 mai - Cursa I: Varna – Novorossiysk
9  – 12 mai  - Port Novorossiysk, Rusia
12  – 14 mai - Croaziera de repozitionare a flotei: Novorossiysk – Soci
14 – 18 mai - Port Soci, Rusia
18  – 24 mai  - Cursa II: Soci – Constanţa
24 – 27 mai 2014 - Port Constanţa

Vă mai recomandăm:

Jurnalul de bord al unui fost cadet de pe Bricul Mircea

FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

Constanţa, gazdă a primei regate cu vele din Marea Neagră. Bricul Mircea va fi mesagerul României

FOTO Înoţi ca un marinar? Poţi câştiga Cupa oferită de Academia Navală Mircea cel Bătrân

Promisiunea Cercetaşului. Cercetaşii marini din Constanţa depun jurământul la bordul Bricului Mircea



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite