FOTO Fotografii rare din România interbelică. Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu surprinşi împreună la schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O colecţie insolită de fotografii de arhivă arată cum se practica sportul de iarnă în România interbelică. Se făcea schi, bob, săniuş, patinaj, la care participau oameni de rând şi membri ai familiei regale.

În descrierea de pe site-ul Arhivelor Naţionale din România se relatează că apariţia sporturilor de iarnă este legată de descoperirea potenţialului turistic şi sportiv al Munţilor Carpaţi.

Un aport deosebit a avut construirea reşedinţei regale de la Peleş, implicit şi ridicarea Sinaiei ca staţiune turistică preferată de elita bucureşteană. Primele competiţii de săniuş, schi şi bob au fost organizate la Peleş, sub patronajul familiei regale.

Istoricii explică cum organizarea corpului vânătorilor de munte a însemnat o mai atentă preocupare pentru răspândirea sporturilor de iarnă în rândul viitorilor recruţi. S-au amenajat pârtii (precum la Bran) în încercarea de a populariza în rândul ţărănimii schiul sportiv.

După 1918, societăţile de schi ale saşilor ardeleni au fost considerate drept modele de către pasionaţii de schi din Bucureşti şi din restul Vechiului Regat.

„Chiar nepracticate într-un sistem competiţional, ci pentru propria delectare, sporturile de iarnă au devenit tot mai populare. Cartea «Accidentul», a lui Mihail Sebastian, este doar cea mai cunoscută transpunere literară a acestei noi pasiuni. Hocheiul pe gheaţă s-a practicat mai ales la Bucureşti, Miercurea Ciuc şi Cernăuţi.

De sporturile de iarnă se leagă unele dintre primele mari performanţe ale sportului românesc: victoria lui Alexandru Papană şi Dumitru Hubert, cu un bob vechi, de lemn, la Campionatul Mondial din 1933 a generat o campanie de strângere de fonduri pentru cumpărarea, prin subscripţie publică, a unui bob de fier, mai performant. Pentru această performanţă, Papană şi Hubert au fost aleşi în 1934 drept primii câştigători ai Premiului Naţional pentru Sport“, arată specialiştii de la Arhive.

Una dintre imagini arată cuplul format din Principele Nicolae şi Ioana Dolete (Doleti/Doletti), soţia unui industriaş buzoian, pentru care Nicolae a renunţat la dreptul său de succesiune în familia regală. Cei doi sunt pe schiuri, alături de colonelul Leopold în plan mai îndepărtat.

Tot figure celebre apar în fotografii de la schi: Generalul Ion Antonescu, cu soţia şi Corneliu Zelea Codreanu, toţi pe schiuri.

Regele Mihai şi Regina Mamă Elena sunt imortalizaţi, de asemenea, împreună la schi.

Pe lacurile din Bucureşti se practica patinajul, în vestimentaţie de epocă. În parcul Cişmigiu sau Floreasca, demimondenele se dădeau cu patinele pe gheaţă, îmbrăcate elegant.

Tot într-un parc, Cozla, mai mulţi tineri se dau cu sania.

O fotografie extraordinară făcută la 1900, la Braşov, redă Pavilionul Asociaţiei de Patinaj (1894-1895) cu patinoarul şi Bastionul Ţesătorilor văzute dinspre vest.

La munte, pasionaţii de sporturi de iarnă s-au întrecut într-o competiţie organizată la Sinaia în 1924.  

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Soldaţi români în Armata Austro-Ungară. Documente impresionante din Primul Război Mondial

FOTO Documente de marcă din Războiul de Independenţă de la 1877-1878. Cum era schiţată linia frontului şi care erau ordinele trasate

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite