FOTO Dobrogea în timpul Războiului de Independenţă. Ilustraţii magnifice ale unor corespondenţi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobrogea în timpul Războiului de Independenţă - ilustraţii SURSA Biblioteca Judeţeană Constanţa

Desenele au fost adunate de Nicolae Iorga şi publicate în „Almanahul graficei române”, ediţiile din anul 1929 şi 1930.

Desenele cu imagini din Dobrogea în timpul Războiului de Independenţă au apărut prima dată în articolele  „Războiul din 1877-8 în ilustraţii” şi „Noi ilustraţii străine ale Războiului 1877-8”.

GALERIE FOTO

Conform Bibliotecii Judeţene „Ioan I.Roman” din Constanţa, ilustraţiile au fost publicate de Nicolae Iorga, prima dată, în lucrarea sa „Războiul pentru Independenţa României”, apărută sub egida Academiei Române, în anul 1927.

„În primii doi ani după serbarea semicentenarului Războiului de Independenţă, în urma căruia Dobrogea a revenit de la Imperiul Otoman la România, Nicolae Iorga a publicat în <<Almanahul graficei române>>, ediţiile din 1929 şi 1930, mai multe desene în creion din această conflagraţie, realizate de ilustratori străini, prezenţi pe câmpurile de luptă”, spun specialiştii Bibliotecii Judeţene.

„Din ce ni pot da pentru cunoaşterea ţerii şi a oamenilor, a ostaşilor în luptă, a întregii atmosfere naţionale şi umane din acest an excepţional, în care, prin atracţia tragică a războiului, ieşeau la iveală cele atîta timp ascunse ale acestui pămînt şi ale acestui neam”, nota istoricul Nicolae Iorga, totodată amintind numele unora dintre corespondenţii de război care realizau aceste ilustraţii: francezii Julien Viaud, Velley, Deroy, Morin, Godefroi Durand, Meylan, apoi continuă cu englezii Sigrit şi Hayette, şi încheie cu armeanul Ananian şi sârbul Teobalt Vestici.

„Pe lângă reprezentări din Dobrogea (Cernavodă, Hârşova, Turtucaia), în colecţia adunată de Nicolae Iorga mai  găsim desene realizate la Paşcani, Giurgiu, Galaţi, Brăila, Griviţa, Bucureşti, Ploieşti, Plevna, Nicopole, Calafat etc., dar şi portretele regelui Carol I şi cel al lui Osman Paşa”, se arată pe site-ul Bibliotecii Judeţene Constanţa.

Mai multe ilustraţii realizate în timpul Războiului de Independenţă puteţi găsi în „Almanahul graficei române” (P I 749), ediţiile din 1929 şi 1930, pe care le puteţi consulta în sălile de lectură ale Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Lectură publică din opera lui Ovidius la Biblioteca Judeţeană I.N Roman. Studenţii şi elevii vor citi din „Metamorfoze“

FOTO Jurnal de pe frontul Primului Război Mondial. Însemnările unui soldat redau atmosfera de coşmar din 1916-1918

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite