FOTO Constanţa cosmopolită. Oraşul superb din perioada interbelică, punct de plecare pentru cursele transatlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile cu oraşul Constanţa din perioada interbelică ne arată un oraş cosmopolit, cu hoteluri grandioase şi locuinţe selecte. Din portul Constanţa plecau curse transatlantice cu nave de lux.

În seria manifestărilor dedicate Dobrogei, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa a organizat, împreună cu Arhivele Naţionale, o expoziţie cu imagini din Constanţa interbelică.

Dr. Lavinia Dumitraşcu a precizat faptul că fiecare casă are o poveste şi toate împreună au făcut din Constanţa ceea ce este astăzi. Totul este, spune istoricul, atunci când ne plimbăm în zona veche a oraşului, să citim ce scrie pe plăcuţele montate pe monumentele istorice. 

Dr. Nicoleta Paraschiv, de la Arhivele Naţionale din Constanţa spune că a adus la expoziţie imagini şi documente din Constanţa veche: străzi, bulevarde din perioada interbelică, planuri ale oraşului, hoteluri dintre care unele nu mai există, case particulare ale unor funcţionari pentru a se vedea cum se construia altădată.

Cristi Cealera, autorul trilogiei „Poveştile Mării Negre“ a vorbit de grandoarea oraşului unde, în perioada interbelică, oamenii puteau călători la New York cu transatlanticul de lux.

La acea vreme, existau mai multe curse regulate către New York, cu plecare de la Constanţa, cu vasele „Megali Hellas“,„Themistocles“ şi „King Alexander“. Nu este vorba de regele Macedoniei, ci de regele Alexandru al Greciei, fratele principesei Elena şi unchiul regelui Mihai. El a murit de tânăr muşcat de o maimuţă şi în memoria sa, familia Embiricos a pus numele navei de lux. 

Conform unei reclame din acea perioadă, se aducea la cunoştinţă că Serviciul Transatlantic oferea călătorilor drum către New York din Constanţa. „Se aduce la cunoştinţa călătorilor că vaporul transatlantic de lux „Megali Hellas“ de 10.000 de tone, cu o viteză de 16 noduri va pleca la 30 iunie din Constanţa direct New York, luând pasageri şi pentru Constantinopol şi Pireu“.

Un alt vapor care făcea curse direct la New York era „Themistocles“, care pleca din Constanţa la 25 iulie, dar şi „King Alexander“ la 2 august.

Călătorie la New York cu transatlanticul de lux, în perioada interbelică. În cât timp ajungeau românii în Lumea Nouă
Călătorie la New York cu transatlanticul de lux, în perioada interbelică. În cât timp ajungeau românii în Lumea Nouă

Themistocles, vasul care te ducea la New York în 16 zile FOTO Colectie Dan Sambra

Durata voiajului era de 15 – 16 zile. „Se primesc şi mărfuri spre expediere“, se scria în oferta interbelică.

Pentru achiziţionarea biletelor şi obţinerea de informaţii, doritorii se puteau adresa M. Embiricos & C-ie din Bucureşti, strada Academiei, nr. 2, dar şi la sucursalele din Brăila, Galaţi şi Constanţa.

Familia de greci Embiricos a deţinut prima companie care a organizat curse transatlantice Constanţa – New York a ridicat şi o clădire la Constanţa, în anul 1922, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Cantacuzino, cunoscută sub numele de casa Embiricos, care a devenit mai apoi Palatul Navigaţiei. 

Vă mai recomandăm:

Basarabia şi Transilvania, „lebedele“ Mării Negre. Cum a fost salvat pasagerul Transilvania din mâna ruşilor printr-un joc diplomatic

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite