FOTO Constanţa copilăriei noastre:  „Oraşul avea în aer miros de fericire şi de vacanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Ovidiu altădată Arhivă Constanţa constănţeni
Piaţa Ovidiu altădată Arhivă Constanţa constănţeni

În urmă cu câteva decenii, oraşul Constanţa însemna mai mult decât vacanţă, soare şi plajă: era în sine o destinaţie de vară şi un loc de poveste.

GALERIE FOTO

În anii '70 – '80, Constanţa era un oraş de poveste: fără ruine, cu spaţii verzi îngrijite, fără câini vagabonzi. Centrul oraşului fremăta de viaţă, iar drumul spre plajă nu trecea printre gunoaie şi pavele sparte, iar Cazinoul nu era o ruină. 

Constănţenii nostalgici sau cei care îşi petreceau la malul Mării Negre vacanţele postează şi distribuie imagini cu Constanţa din urmă cu câteva decenii. Una dintre cele mai apreciate comentarii îi aparţine sopranei Daniela Vlădescu, directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovscki“ din Constanţa:  

„Constanţa avea în aer miros de fericire şi de vacanţă. Chiar dacă stăteam cu nasul lipit de vitrinele "shop-urilor" şi visam la sandalele argintii cu mărgele sclipitoare, chiar dacă părinţii mei nu găseau chiar în fiecare an camere la hotel şi stăteam câte o vacanţă în gazdă, iubeam atât de mult marea şi Constanţa cu toate minunăţiile acelei vremi: terase pe malul mării, unde oamenii dansau şi simţeau că trăiesc, Radio Vacanţa, care răsună pe plajă întreagă, plimbările cu familia pe faleză, plajă de dimineaţă, somnul de prânz şi iarăşi mângâierea soarelui la amiază, fără frică de boli de piele şi ultraviolete prea violete. Poate şi tinereţea mă făcea să nu văd răul din jur. Dar acum, înţelepciunea senectuţii îmi da multe bătăi de cap şi motive de nostalgie şi dezamăgiri. Şi mai cred că e atât de uşor să refacem lucrurile bune care existau în anii'70!“

Şi marele nostru actor Ion Besoiu vorbea despre Constanţa la superlativ. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul în 2015, a spus că iubea Constanţa aşa cum îşi iubea meseria: „Aveţi acolo un oraş multicultural, unde nu există nicio urmă de şovinism“. Păstra în memorie oraşul aşa cum era el în urmă cu patru decenii, cu bragagerii la colţ de stradă, cu cafea turcească. Ion Besoiu îşi amintea de Piaţa Ovidiu plină de flori, de restaurantul de peste drum de statuia lui Ovidiu, unde se mâncau covrigi calzi şi se bea iaurt gras de oaie... „Constanţa? O poezie extraordinară. Am mai fost de atunci la Constanţa, dar mă îneacă regretele“, a spus cel care a interpretat rolul comandantului Anton Lupan din pelicula „Toate pânzele sus“.

Vă mai recomandăm:

Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri
 

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite