FOTO Cum se chinuiau românii să vadă meciurile de fotbal în comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Români urcaţi pe un deal, încercând să vadă un meci de fotbal nedifuzat de televiziunea publică în timpul regimului comunist - este o imagine celebră răspândită pe internet. Autorul acelei fotografii, cunoscutul fotoreporter Dinu Lazăr, relatează pentru „Adevărul“ cum a fost făcută acea poză, dar şi care era contextul în care a surprins imaginile.

Seria de fotografii a fost realizată de Dinu Lazăr, un apreciat fotoreporter care colinda ţara încercând să capteze cele mai bune imagini pentru publicaţiile din Casa Scânteii: Femeia, Flacăra, Rebus, Moda etc. 

Povestea fotografiei celebre

Într-una dintre deplasări, pe când se întorcea de la o sesiune foto de peisaje la Şirnea, zona turistică din judeţul Braşov, pe care o descrie ca fiind raiul fotografilor, Lazăr a observat oamenii strânşi ciopor pe un mic deal dintre Bran şi Rucăr.

„Este acolo un loc mai înalt, pe şaua dintre Bran şi Rucăr, o parcarea chiar deasupra Branului“, indică fotoreporterul.

Oamenii erau microbişti înfocaţi, care improvizaseră un platou de vizionare încercând să „prindă bulgarii“ care transmiteau o importantă partidă de fotbal. Antene artizanale, televizoare puse pe capota unor Dacii, maşini acoperite cu prelată sub care spectatorii stăteau în genunchi ca să aibă semnalul bun al transmisiei.

Dinu Lazăr nu este microbist, aşa că nu îşi mai aminteşte nici ce an era, nici dacă era vreun campionat mondial de fotbal şi evident, nici ce partidă se juca. Fotoreporterul şi-a luat aparatul foto, dar nu l-a ridicat la ochi, pentru că nu voia să stârnească reacţiile adverse ale spectatorilor. A tras câteva cadre de jos, din încheietura mâinii, reuşind să nu dea nimic de bănuit. Microbiştii făceau, până la urmă, un lucru în pofida regimului comunist: se strânseseră în grup să urmărescă un meci internaţional nedifuzat de televiziunea publică.

„Am o figură inofensivă şi atunci am trecut drept un om care se uită după păsărele, floricele. Chiar fusesem la fotografiat peisaje, deci eram în acea stare de relaxare şi mi-a fost uşor să-mi fac meseria“, explică Dinu Lazăr (64 ani). 

GALERIA FOTO

Fotografiile au stat în sertar ani de zile, una dintre ele fiind foarte răspândită în mediul virtual. Obiectivul aparatului foto a surprins, însă, atunci tabloul mai larg al acelui loc dintre Bran şi Rucăr, unde românii opreau pentru a vedea un meci de fotbal. „Atunci aveam echipă, dar nu o vedeam. Azi vedem, dar nu avem echipă. Valabil şi în viaţa politică, vai de viaţa ei  - politica de azi“, regretă Lazăr.

Dinu Lazăr este absolvent al Academiei de Teatru şi Film, secţia imagine de film şi TV; până în 1985 a fost director de imagine la Studiourile Cinematografice Buftea, unde a semnat ca operator de filmări combinate pe 27 de generice de filme de lung şi scurt metraj; apoi a fost fotoreporter la diferite redacţii de la Casa Scânteii, membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi şi artist al Asociaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (AFIAP).

Lazăr a participat cu lucrări fotografice la sute de saloane naţionale şi internaţionale de artă fotografică şi a primit numeroase premii şi medalii. După 1989 a colaborat cu numeroase agenţii de presă şi publicaţii naţionale şi internaţionale, a ţinut numeroase seminarii şi workshop-uri de fotografie, a realizat evenimente pentru mari firme importatoare de aparate foto şi a predat fotografie la Academia de Artă, la Universitatea Populară Dalles şi a ţinut cursuri de fotografie aplicată şi workshop-uri în colaborare cu firme din ţara şi străinătate. Este formator autorizat şi certificat de Autoritatea Natională pentru Calificări. Dinu Lazăr este reprezentat de ZONART. 

Mondialul de fotbal, la liber

Microbiştii din toată lumea se bucură în aceste zile de sărbătoarea fotbalului de la Campionatul Mondial 2018 ce se desfăşoară în Rusia. Sportul-rege îşi joacă etapele pentru stabilirea celei mai bune echipe din lume, care va fi cunoscută la 15 iulie.

Ediţia nr. 21 a Mondialelor este urmărită de fani cu televizoarele date la maximum, atmosfera de pe stadion fiind prezentă în casele pasionaţilor de fotbal. În vremurile de altădată, în casele românilor, fotbalul de la Mondiale era prohibit, pentru că Televiziunea Română nu transmitea această competiţie.

Microbiştii mai ingenioşi meştereau antene artizanale care să „prindă“ bulgarii - vecinii comunişti cărora conducerea de partid şi de stat nu le interzisese această plăcere.

Cablurile erau vitale pentru receptarea semnalului, astfel că întotdeauna cineva trebuia să se sacrifice şi să urmărească meciul din poziţii incomode, pentru a avea cea mai bună vizionare posibilă. De cele mai multe ori se vedea „cu purici“, dar se vedea.

O fotografie care produce mereu zâmbete stârneşte comentariile cunoscătorilor:

„Da, aşa se putea vedea campionatul mondial de fotbal înainte de '89. Urcai pe un deal şi trebuia să ai un televizor sport care mergea la bateria maşinii şi o antenă înălţată pe un par. Antena era manevrată în permanenţă de 2-3 bărbaţi, pentru că dispărea semnalul de la bulgări. Urâte vremuri“, scrie Constantin Avătavului, un constănţean din Eforie, care a postat recent fotografia celebră deja, pe contul său de Facebook.

„Eu eram pe bloc! Vă amintiţi ce reportaje ne făcea CRISTIAN TOPESCU după?!!!!“ - Ion Gligor

„Acum nu mai ai deal că s a retrocedat şi şi-a făcut vilă unul, ăia din grup au emigrat sau au convingeri politice divergente, sunt multe posturi şi CM nu mai are niciun farmec“ - Alexandru Coman

„Că amărâţi eram: o Dacie, sicriu pe roţi, un tv de 2 palme, alb-negru, un apartament de 2 camere!! Acum nu ne mai ajung tv-urile de 1 metru diagonala, maşinile străine etc“ - Emilian Ordeanu

„Fotografia este făcută undeva în Pasul Rucăr-Bran şi aparţine domnului Lazar Dinu“ - Sebastian Petrişor

„De la Moieciu de Jos spre Fundata, la a doua parcare. În copilărie mergeam şi eu acolo“ - George Secăreanu

„Acuma avem şi semnal, şi televizoare, şi canapele, dar nu avem echipă“ - Cristina Florea

„Eu mergeam la releul din Păltiniş să văd Mexic ’86 (şi unii îl ridică în slăvi pe Ceauşescu) - Titi Cruciat 

„Vremuri bune... mai bine cum a fost... decât cum suntem acum“ - Vasile Costiniuc

„Din fericire, acele vremuri s-au dus şi să sperăm că duse vor rămâne pentru totdeauna“ - Cristian Gabriel

Pe aceeaşi temă: 

Care a fost cel mai vizionat meci din optimile Cupei Mondiale. TVR 1, lider de audienţă pe toate categoriile de public

Igor Dodon va fi în tribune la finala de la Mondial şi va avea o nouă întrevedere cu Putin

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite