FOTO Biserici cu uşile larg deschise în Vinerea Mare, cu credincioşi care intră şi sărută icoanele: „Intraţi, e deschis. Luaţi şi pască!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf. Arhangheli din Constanţa împarte paşti în pungi nesigilate   FOTO: C. G.
Biserica Sf. Arhangheli din Constanţa împarte paşti în pungi nesigilate   FOTO: C. G.

Preoţii din Constanţa nu se pot plânge că statul român a închis bisericile deoarece, în Vinerea Mare locaşurile de cult erau deschise, iar credincioşi puteau săruta icoanele în voie, puteau lua punguliţe cu pască proaspăt tăiată şi puteau lăsa un ban în cutia milei.

Chiar dacă ÎPS Teodosie se plângea că „bisericile sunt închise”, în episcopia sa, în după-amiaza zilei de vineri, 17 aprilie, multe biserici stăteau cu uşile deschise în aşteptarea credincioşilor. Este Vinerea Marea şi se poate trece pe sub Sfântul Epitaf, scos în mijlocul bisericii. Chiar dacă ne aflăm în plină epidemie, oamenii îşi dau jos măştile, se închină şi sărută crucea şi evanghelia. Fac asta de trei ori. Nimeni nu le tulbură rugăciunea, nimeni nu verifică respectarea ordonanţelor militare.

Patriarhia Română a decis, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei Militare 2, că slujbele se vor ţine fără credincioşi, iar oamenii vor putea vorbi cu preotul doar la telefon. Chiar şi spovedania şi împărtăşirea se vor face la casa credinciosului, nefiind voie ca omul să vină la locaşul de cult.

În Constanţa nu este îmbulzeală la biserici (ca în alţi ani) deoarece există restricţii pentru a ieşi pe stradă, astfel că nu stai la coadă să treci pe sub Epitaf, să iei pască, să mai schimbi o vorbă cu femeia de la pangar sau cu vreun alt credincios care a ieşit din casă.

Deşi MAI şi BOR au anunţat că pasca sau paştile (pâine stropită cu vin) vor fi duse la domiciliile credincioşilor de către voluntari şi preoţi, în realitate acestea se dau oamenilor care intră să se închine în locaşurile de cult.

La biserica Sfinţii Arhangheli din Constanţa (cunoscută drept Capela Militară) te întâmpină un bărbat, probabil angajat al parohiei. „Intraţi, este deschis. Aveţi acolo şi pască, puteţi să luaţi”. Şi la pangar o femeie vinde lumânări credincioşilor care tocmai şi-au dat masca jos şi au sărutat icoanele şi crucea.

Pasca este pusă într-o punguliţă, răsucită la gură, iar înăuntru sunt bucăţi de pâine care au fost tăiate manual, probabil de oameni apropiaţi bisericii.


Paşti pregătite pentru credincioşii din comuna Poiana Ilvei (stânga) şi cele oferite la biserica Sf. Arhangheli din Constanţa

Biserici din Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş

„Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor”, se arată în protocolul actualizat încheiat între MAI şi BOR.

„Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise”, spune patriarhia Română într-o recomandare adresată tuturor bisericilor BOR.

Cele mai multe parohii din România s-au conformat şi pregătesc paştile ambalate, fără să fie atinse de alte persoane. Aşa se întâmplă şi la Catedrala din Constanţa, nu şi la alte biserici din oraş.

Biserici in municipiul Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş

                                           Biserica Sf. Trei ierarhi - zona Cireşica

Uşi larg deschise, cu credincioşi venind sau plecând, am întâlnit în mai multe zone ale oraşului Constanţa: biserica Sfinţii Patru Martiri (zona Faleză Nord), biserica Sfinţii Trei Ierarhi (zona Cireşica), biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena 1, biserica Adormirea Maicii Domnului 2 (zona Dacia), biserica Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (zona Pod Butelii), biserica Sfânta Treime (zona Casei de Cultură).

„În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecţie, inclusiv mască şi mănuşi sanitare”, mai spune Patriarhia Română.



                             Biserica Adormirea Maicii Domnului 2 (zona Dacia)

Biserici in municipiul Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş


                                          Biserica Izvorul Tămăduirii - Bd. Tomis

Biserici din Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş
Biserici din Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş

                                              Biserica Sf. Treime - zona Casa de Cultură

Biserici din Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş

                      Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

Biserici din Constanta deschise credinciosilor FOTO Calin Gavrilaş

                        Sfântul Epitaf scos în mijlocul bisericii naşterea Sf. Ion Botezătorul

Pe aceeaşi temă:

Hotărârea Forţelor Navale Române care provoacă panică printre soldaţi: „Stau 10 militari într-o cameră a navei“

Chiţac, primul politician cu COVID-19: „Linşajul mediatic la care am fost expus mi-a lăsat un gust amar. Nu am fost infectat la Bruxelles“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite