FOTO O biserică din România a oferit imaginea săptămânii în „The Guardian“. Povestea fotografiei cu mesaj puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntar împărţind lumină de Paşti în contextul pandemiei de coronavirus FOTO AFP/ Daniel Mihăilescu
Voluntar împărţind lumină de Paşti în contextul pandemiei de coronavirus FOTO AFP/ Daniel Mihăilescu

Editorii cotidianului „The Guardian“ au ales pentru imaginea săptămânii o fotografie care surprinde munca unui voluntar român care a împărţit Lumina Sfântă în noaptea de Înviere.

Imagini cu voluntarii parohiei Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti din Bucureşti, care au împărţit salcie, Paşti şi Lumina Sfântă, au apărut în presa străină

Preotul Bogdan Teleanu, care slujeşte la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti de aproape 12 ani, este modest şi mărturiseşte că, atât cei care slujesc în lăcaşul de cult cât şi credincioşii, nu fac decât să urmeze şi în vreme de criză activităţile de binefacere în care sunt implicaţi de peste un deceniu. 

„Totul a început în urmă cu 12 ani, când doamna Popescu, din parohia noastră,  mi-a înmânat o listă cu persoanele care trebuie împărtăşite. Erau 30 de oameni bătrâni. Această listă am avut-o în vedere nu doar pentru împărtăşanie, ci şi pentru a le duce o pâine de la altar, iar când se făceau pomeniri le direcţionam către ei. Principiul listei m-a ajutat foarte mult în contextul crizei prin care trecem pentru că aveam identificate persoanele vulnerabile spre care să-mi îndrept atenţia. Le-am dus mâncare, cozonac, salcie, lumină sfântă“, spune preotul Teleanu, într-o postare pe blogul personal.

La începutul crizei provocate de coronavirus, a activat grupul de whatsapp unde erau înscrişi credincioşi din parohia sa şi aşa au început proiectele de ajutorare a celor nevoiaşi. „Aşa au apărut voluntarii, oameni din parohia noastră, dar şi persoane care veneau cu liste noi. Ultima listă a fost lista Mihaelei, o domnişoară care lucrează pentru un ONG care are în grijă 60 de copii vulnerabili, cu risc crescut de abandon şcolar, pe care îi susţine“.
 

Cu ajutorul sponsorilor, s-a strâns suma de aproape 8.800 de lei. Cu o parte din ei, s-a achiziţionat o bicicletă care a fost dăruită unui tânăr care dorea să-şi câştige existenţa distribuind mâncare, iar cu restul sumei s-au cumpărat alimente pentru ceilalţi de pe listă. O altă categorie de oameni care au fost ajutaţi sunt bătrânii înscrişi în Aşezământul Sfântul Nectarie, unde sunt trataţi bolnavii de cancer în stadii terminale. 
 

   

Preoţii au reuşit să achiziţioneze şi mai multe combinezoane, o parte din ele fiind donate unui spital din Bucureşti. „Ulterior, a devenit mai dificil să dăm şi altor spitale, aşa că ne-am gândit ca cele rămase să le dăm voluntarilor noştri“, spune părintele Teleanu.  „Dacă este important să-i echipezi pe cei din linia 1 şi voluntarii noştri trebuie protejaţi, pentru că şi ei merg la multe case cu bătrâni ducându-le salcie sau lumina sfântă, pentru că intră în contact cu mulţi oameni şi astfel se protejează şi pe ei dar şi pe cei cu care intră în contact“, spune părintele.

De Florii, când Biserica a împărţit credincioşilor sălcii, un fotograf a cerut să-i însoţească pe voluntari. Cum a rămas impresionat de cele văzute, a dorit să  repete experienţa şi în noaptea de Înviere. Nu a mai venit singur, ci a fost însoţit de mai mulţi fotografi de la agenţii de presă străine. Aşa a apărut în ziarul The Guardian o fotografie cu unul dintre voluntari împărţind Lumina Sfântă. Poza zilei, în care apare Ionuţ Hurmuzache, un credincios care face parte din parohia Sfântul Pantelimon, este semnată de Daniel Mihăilescu – AFP.
 

Preotul Bogdan Teleanu spune că, atunci când entuziasmat i-a arătat ce se afirmă în presa internaţională despre biserica Sf. Pantelimon şi preoţii ei,  autorul „listei Mihaelei”, un alt binefăcător în acest nefast context creat de pandemia cu noua maladie, a replicat în felul următor: „Pentru mine, aceste două fotografii înseamnă totul! Aşa să rămâneţi! Un curajos cu inima blândă şi ochii spre Cer, iar de restul se ocupă El! Hristos a înviat!”.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite