FOTO Arta preparării cafelei. La Constanţa s-a aflat campionul barista timp de doi ani consecutiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cafea nu înseamnă doar să fierbi în apă câteva boabe râşnite, ci o adevărată artă. La Constanţa s-a desfăşurat în acest week-end Campionatul Regional de Barista.

Sâmbătă, a avut loc competiţia la categoria Latte art, iar duminică întrecerea la categoria Barista.
Concurenţii au avut de făcut şase cafele, câte două cu acelaşi model. Juriul a măsurat grosimea modelului făcut din lapte, dacă sunt identice cele două desene. Concurenţii au avut mari emoţii şi timp de opt minte, cât a durat proba, le-au tremurat mâinile.

În luna decembrie va avea loc finala, care s-ar putea ţine la Bucureşti sau la Cluj.
Din juriu a făcut parte şi Laurenţiu Ştefan, care a fost doi ani la rând campion naţional de barista. La doar 27 de ani, are deja opt ani de experienţă în arta preparării cafelei. „Am ajuns să fac cea mai bună cafea practicând. La cafea, pe lângă ingredientele necesare, trebuie să pui bun simţ şi responsabilitate. Nu aş da unui client o cafea pe care nu aş bea-o eu“, spune barmanul.

De două ori s-a clasat pe locul 40 la nivel mondial, iar la Seul a obţinut locul 7 în cadrul unui concurs de barista privat.
El spune că în lume există peste 800 de arome de cafea. În funcţie de procesare, cea naturală este mai dulce, iar cea procesată un pic acrişoară.
Paul Cristian Ungureanu din Bucureşti, care a fost prezent în urmă cu doi ani la campionatul de la Constanţa, este de părere că prepararea cafelei este mai complicată decât mixologia (arta de a amesteca băuturile). „Cafeaua îşi schimbă aroma în funcţie de mai mulţi factori: lumină, umiditate, prezenţa fumului de ţigară", spune el. Iar fiecare cafea are gustul ei, în funcţie de ţara în care este cultivată. Spre exemplu: cafeaua care vine din Brazilia are gust de ciocolată neagră, de migdale, cea din Etiopia are miros de iasomie, iar cea care se cultivă în India şi Guatemala are gust de pământ.

În funcţie de caracteristicile cafelei se pot adăuga alte arome pentru un gust desăvârşit. Spre exemplu: cafeaua din Etiopia poate fi combinată cel mai bine cu un ceai de iasomie şi va ieşi un preparat cu un gust deosebit. Piperul merge asortat cu o cafea din India. „În cadrul unui concurs la care am participat am pus într-o sită piper negru, piper roşu şi cuişoare şi am lăsat să dea din aroma lor cafelei şi astfel am îmbunătăţit un espresso", dezvăluie el.

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite