FOTO Cum arată nunta tradiţională la lipoveni. Imagini fermecătoare, de o frumuseţe care te lasă fără cuvinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipovenii, ruşii României, au o frumuseţe aparte în portul lor tradiţional. Baticele femeilor sunt înflorate, cămăşile bărbaţilor sunt lucioase, iar azuriul din straiele populare îl regăseşti adesea în privirea lor senină.

Etnie de sorginte slavă, ruşii lipoveni sunt urmaşii staroverilor - adepţili credinţei ortodoxe de rit vechi din Rusia, care şi-au părăsit patria în secolele 17-18, în urma schismei din Biserica Oficială Rusă.

Ei se mai numeau staroobreadţî (însemnând „de rit vechi“).

Stabiliţi pe teritoriul României, lipovenii locuiesc în special în Dobrogea, fiind concentraţi masiv în nordul regiunii, în judeţul Tulcea, dar şi în Bărăgan sau Bucovina. Lipoveni mai sunt întâlniţi în zona Bugeacului (Ucraina) - în preajma oraşului Vâlcov din regiunea Odessa.

GALERIE FOTO CU NUNTA SUPERBĂ DE LIPOVENI DIN JURILOVCA

Portul tradiţional este scos din cufere când se merge la biserică, iar duminicile din Dobrogea rurală sunt o sărbătoare a culorii.

Femeile intră în lăcaşul sfânt cu capul acoperit cu batic (de obicei înflorat) şi au o fustă lungă şi largă legată cu un brâu special multicolor (pois), împletit din lână şi cu ciucuri la capete. Bustul trebuie să-l aibă îmbrăcat cu o bluză cu mânecă lungă. Bluzele şi taioarele pot fi confecţionate din acelaşi material din care este făcută şi fusta.

Părul femeilor măritate este împletit în două cozi, acoperite sub batic cu kicika (o „tichie“ specială). Fetele îşi prind părul într-o coadă care este legată cu panglici multicolore.

Păstrătoare ale tradiţiei, bătrânele poartă la biserică mătăniile - numite „lestovka“.

Bărbaţii trebuie să fie îmbrăcaţi pentru biserică cu cămăşi cu mânecă lungă, legate la mijloc cu un brâu, şi în pantaloni lungi.

Mirii şi naşii din Jurilovca Foto Ovidiu Cam

image

O nuntă tradiţională este întotdeauna prilej de uimire şi desfătare, pentru tot ce reprezintă: întoarcere la origini, preţuirea valorilor străbune, respect pentru înaintaşi, îmbrăţişarea unor principii solide transmise generaţiilor, păstrarea iubirii faţă de familie de-a lungul timpului, conştiinţa propriei identităţi şi, de ce nu, dorinţa de a fi aparte, simplu şi arhaic, mereu apreciat, într-o lume împopoţonată cu sclipici. 

image

Nunta trebuie să reprezinte în primul rând mirii - şi credinţele lor.

Toamna trecută, o nuntă care a rămas în memoria localnicilor din Jurilovca a fost cea a unor tineri cu rădăcini în sat - Valentin şi Rodica. Nunta lor a fost descrisă pe site-ul nuntatraditionala.ro, însoţită de fotografii extraordinar de expresive realizate de un fotograf din Constanţa, Ovidiu Cam

Naşa cântând la tamburină Foto Ovidiu Cam

image

„Cea mai mare satisfacţie o simt când oamenii pe care îi fotografiez sunt impresionaţi de felul cum le-am surprins sentimentele. Încerc mereu să îmbunătăţesc ceva, să mă exprim cu idei noi“, afirmă Ovidiu Cam. O selecţie din acele fotografii este postată şi pe pagina de Facebook a comunităţii, Visit Jurilovca

Copii de lipoveni din Jurilovca, dansând cazacioc la nuntă Foto Ovidiu Cam

image

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Frumuseţea Dobrogei, strânsă într-un tărâm de vis din nordul regiunii

FOTO Cabinet de avocatură transformat în mic muzeu. Colecţionară: „Când îmbrac costumul tradiţional, încep să strălucesc“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite