FOTO Americanii investesc aproape 60 de milioane de dolari în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu

FOTO Americanii investesc aproape 60 de milioane de dolari în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Militarii americani de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu

Armata Statelor Unite ale Americii a demarat 10 proiecte de infrastructură în baza aeriană de la Marea Neagră pentru sporirea facilităţilor militare. Alte proiecte de 53 milioane dolari vor intra în curând în lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Americanii investesc 4,6 milioane dolari în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu din Constanţa şi se pregătesc să aloce încă 53 milioane dolari în proiecte care vor spori dotarea complexului militar.

Cele 4,6 milioane dolari vor fi cheltuite pentru construirea a 8 edificii şi reprezintă prima investiţie majoră de infrastructură de la Kogălniceanu pentru Forţele Armate ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), de când a început modernizarea bazei de la Marea Neagră în 2010. Proiectele sunt realizate de STRABAG şi de SKE International, care lucrează cu contractori români.

Primul dintre aceste 8 obiective este gata, iar oficialii americani şi români au tăiat luni, 17 iulie, panglica de inaugurare a parcării auto amenajate pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe care încap până la 150 vehicule de luptă aduse de americani în luna februarie, despre care „Adevărul“ a relatat.

Alte 7 obiective, cum ar fi un depozit multifuncţional, clădire de mentenanţă pentru vehicule de mare capacitate, spălătorie de vehicule cu instalaţie nocturnă de iluminat, vestiare, spălătorie şi duşuri pentru un batalion, depozit operaţional pentru echipamentul militar, două săli de clasă pentru centrul de operaţii tactice şi hangar pentru două aparate de zbor (elicoptere Boeing CH-47s).

„România este un aliat extraordinar, iar investiţiile pe care SUA le face aici demonstrează angajamentul pentru securitatea zonei Mării Negre. Mulţumim României pentru c-a făcut lucrurile să se întâmple!“, a declarat Michael Formica, coordonatorul operaţiunilor de instalare a trupelor americane în Europa. „Vom sta lângă SUA până la capăt“, a întărit Şerban Lungu, directorul sistemului de apărare integrată din MInisterul Apărării Naţionale.

Cele 8 proiecte de început vor fi gata în aproximativ două luni şi vor însemna o lărgire a facilităţilor existente deja, construite de americani pe terenul românesc. „Vor semăna cu clădirile ridicate deja aici, în care militarii americani se pregătesc pentru misiuni. Este o sporire a capacităţilor bazei militare de la Mihail Kogălniceanu“, a precizat John Chiaramonte jr (foto), director adjunct de lucrări publice INCOM-E în baza de la Mihail Kogălniceanu. 

Alte 62 proiecte însumând 53 milioane dolari vor fi realizate la Baza din Mihail Kogălniceanu prin finanţare americană, până la finele anului fiscal 2017, în cadrul Iniţiativei de Reasigurare Europeană (ERI). Prin acest program, SUA dezvoltă prezenţa militarilor americani în Europa, măreşte nivelul de exerciţii desfăşurate atât individual cu ţările-gazdă, cât şi cu alte state din zonă, şi îmbunătăţeşte infrastructura militară din bazele ţărilor partenere NATO. La Kogălniceanu urmează să fie construite un cartier general de batalion, poligoane de calibrare, spaţii de mentenanţă pentru vehicule de mare capacitate, depozite de alimentare cu combustibil, sisteme de spălare a aparatelor de zbor, spaţii de depozitare a muniţiei şi multe altele.

Tot prin bugetul Iniţiativei de Reasigurare Europeană (ERI) este susţinută, de altfel, operaţiunea de amploare intitulată Atlantic Resolve. Misiunea NATO este derulată între SUA şi aliaţii europeni - printre care şi România, ţară strategică datorită poziţiei sale la Marea Neagră - pentru stabilitatea regională şi promovarea păcii pe continent. „ERI demonstrează implicarea SUA în asigurarea integrităţii teritoriale a tuturor celor 29 ţări NATO“, precizează americanii.

În cadrul acestor misiuni, forţele armate se antrenează împreună pentru a ridica partenerii la standardele NATO. Exerciţiile NATO se desfăşoară în poligoanele de la Mihail Kogălniceanu (CT), Babadag (TL), Cincu (BV), Smârdan (GL). Americanii consideră „crucial“ suportul pe care trebuie să şi-l acorde camarazii pe câmpul de luptă. „Acesta este elementul crucial al Atlantic Resolve, nu doar să antrenăm împreună forţele combinate. Pe câmpul de bătălie, partenerii trebuie să îşi acorde reciproc ajutor“, arată comandanţii americani. 

„Răspuns la urgenţele din regiune“

La finele lui martie 2016, Statele Unite ale Americii anunţau la Stuttgart - Germania că în cadrul angajamentului Statelor Unite privind măsurile de asigurare şi descurajare, Forţele Armate ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) vor începe să primească rotaţii continue de trupe ale brigăzilor de luptă blindate avându-şi baza în Statele Unite, în Teatrul European, în februarie 2017, astfel prezenţa totală a Armatei în Europa ajungând la trei brigăzi ale Armatei, complet echipate.

Conform celor discutate în cadrul anunţului privind propunerea de buget pentru Iniţiativa de Reasigurare Europeană pe Anul Fiscal 2017 (European Reassurance Initiative - ERI), Armata a decis să începe să depoziteze echipamente „statice“, cunoscute sub numele de Stoc de echipamente pre-poziţionate dispuse (Army Prepositioned Stocks - APS) în Europa, pentru operaţiuni de urgenţă. 

Militar american trecând pe lângă şantierul din baza Kogălniceanu Foto S.Ionescu

Generalul Phil Breedlove, comandantul Comandamentului European al Statelor Unite (EUCOM), declara atunci: „Aceasta reprezintă un pas important în întărirea prezenţei rotative a Armatei şi în sporirea echipamentelor de luptă ale acesteia în Europa. Planul de implementare al Armatei continuă să constituie o dovadă a abordării noastre solide şi echilibrate de reasigurare a Aliaţilor şi a Partenerilor noştri NATO, ca urmare a agresivităţii Rusiei în Europa de est şi în alte locuri. Acest lucru înseamnă că Aliaţii şi Partenerii noştri vor fi martori ai unei capacităţi crescute – aceştia vor constata o prezenţă mai frecventă a unei brigăzi blindate, cu echipamente mai moderne, în ţările lor“. 

Brigăzile de luptă blindate vor efectua rotaţii a câte nouă luni din Statele Unite şi îşi vor aduce propriile echipamente moderne, pentru a efectua exerciţii în ţările operaţiunii Atlantic Resolve. „Aceste rotaţii vor demonstra capacitatea noastră de a amplasa rapid echipamente şi forţe în Europa, prin trimiterea de forţe rotative din bazele aflate în Statele Unite, împreună cu echipamentul alocat acestora în mod curent. Acest echipament va fi cel mai modern pe care îl deţine Armata, iar în anul care urmează vom înlocui echipamentul curent de instrucţie din Europa“, spuneau atunci americanii.

La sosirea primei brigăzi de luptă blindată, la începutul lui 2017, echipamentul folosit în prezent de forţele rotative, cunoscut sub numele de Setul de Activităţi Europene (European Activities Set - EAS) va rămâne în Europa, va fi reparat, i se vor aduce îmbunătăţiri şi vor deveni partea centrală a Stocului de Echipamente Pre-poziţionate (APS) pe care l-am anunţat în februarie. „Ne propunem să stocăm Echipamentele Pre-poziţionate în Belgia, Olanda şi Germania“, anunţau oficialii americani.

Echipamentul va face posibilă dispunerea rapidă a forţelor terestre, ca răspuns la urgenţele din regiune. Acesta furnizează putere suplimentară de luptă, dacă şi atunci când este necesară.

SUA promitea că până la finalul anului 2017 va exista o prezenţă continuă a trei Brigăzi de Luptă Blindate complet echipate (una Blindată, una Aeriană şi una de Intervenţie); un set pre-poziţionat de echipament pregătit de luptă, suficient pentru a susţine o altă Brigadă de Luptă Blindată; precum şi facilitatori la nivel de divizie din Europa. 

Muncitori români pe şantierul din baza aeriană de la Kogălniceanu Foto S.Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

ANALIZĂ România, echilibristică pe axa Moscova-Ankara. Cât de apărată este ţara noastră în cazul unui război

Americanii revin cu forţe sporite la Kogălniceanu. Militarul care a fost aici şi acum 14 ani: „Este foarte schimbat locul. Am cerut să mai vin o dată în România“

Americanii fac primul antrenament cu elicoptere la Baza Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă a fost adusă din SUA

Mesajul emoţionant al unui soldat american trimis la Constanţa pentru prietena rămasă acasă: „Fii tare, iubito!“

Primul cuplu româno-american întemeiat la Mihail Kogălniceanu. „Alianţa“ iubirii între James şi Gabriela rezistă de 14 ani

Armata americană, „răpusă“ de căile ferate din România. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanţa în termenul programat

Iohannis, în vizită la baza Kogălniceanu. Preşedintele, despre rachetele Patriot: „Statul român a lansat o solicitare principială către partea americană“

Cele mai bune reacţii de pe internet la ţinuta aleasă de Klaus Iohannis pentru vizita la Baza Mihail Kogălniceanu

Carmen Iohannis a postat un emoticon cu inimioare la pozele lui Klaus Iohannis de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu

 

 

 

 

 

 

Militarii americani construiesc facilităţi în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu

Imagini din aceeasi galerie
 • Militarii americani construiesc facilităţi în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Tăierea panglicii la primul obiectiv finalizat anul acesta la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • John Chiaramonte jr. lângă un depozit de mentenanță a vehiculelor militare Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Responsabili de mersul șantierului de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
 • Militarii americani construiesc facilități în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Foto Sînziana Ionescu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările