FOTO Adăpost pentru animale, construit în afara Constanţei. Locul unde se află este deocamdată ţinut secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii fără stăpân vor fi găzduiţi în adăpost FOTO Iubim Animalele
Câinii fără stăpân vor fi găzduiţi în adăpost FOTO Iubim Animalele

Un grup de voluntari construieşte un adăpost pentru animale în afara Constanţei. Locul unde este situat este deocamdată ţinut secret, până la amenajarea construcţiei ce va găzdui în special câini fără stăpân. „Cine vrea să se implice este binevenit“, spun iniţiatorii. Este primul adăpost construit în judeţul Constanţa, după tragedia băieţelului sfâşiat de câini la Bucureşti.

Maidanezii vor fi luaţi de pe străzile Constanţei, vor fi trataţi, hrăniţi şi îngrijiţi de un ONG care se înfiinţează în aceste zile. Acesta se va numi „Iubim animalele“ şi îşi va îndrepta eforturile pentru ocrotirea mai multor specii de animale din zona Dobrogei, nu doar a câinilor comunitari.

Proiectul-pilot a fost demarat în această lună, într-o localitate aflată la 40 kilometri de Constanţa. Pe o proprietate de 2.000 metri pătraţi pusă la dispoziţie de un iubitor al animalelor, voluntarii vor construi padocul care va putea adăposti până la 500 vieţuitoare. Până atunci, însă, sunt de obţinut autorizaţiile necesare funcţionării adăpostului.

„În primul rând, trebuie să aibă locaţia şi să obţină autorizaţia de construcţie de la primăria locală, unde se află terenul. Apoi, adăpostul trebuie înregistrat la Direcţia Sanitar-Veterinară, care emite şi un aviz de principiu, ce este opţional. Trebuie încheiat un contract cu un medic specialist veterinar, care să aibă sub supraveghere sănătatea animalelor.

Spaţiile de cazare ale animalelor trebuie să respecte normele din OUG 155/2001, completată de Legea 258/2013, cea adoptată în septembrie. Trebuie să se ţină cont, de asemenea, de distanţa până la prima casă, deoarece va fi gălăgie de la animale. Până acum nu şi-a mai manifestat nimeni intenţia de a construi aşa ceva la noi în judeţ“, a explicat dr. Daniel Gherase, de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa.

image

Foto

Adăpost pentru animale în judeţul Constanţa. Construcţia va găzdui câini maidanezi FOTO Iubim Animalele

Voluntarii spun că acordul de principiu l-au obţinut deja de la vecinii din sat: „La sate se fură mult, iar oamenii sunt de acord cu adăpostul. Câinii vor îndepărta hoţii. Terenul este cu utilităţi, este situat aproape de marginea localităţii, iar câinii pe care i-am dus acolo vor păzi proprietatea“.

Primii locatari ai viitorului adăpost sunt Rânjilă, Ursu şi Albiţă, cu puii lor. Câinii au fost luaţi din zona Baba Novac, din Constanţa, unde îşi făceau veacul. Animalele aveau afecţiuni  ale pielii, aşa că au fost trataţi şi s-au vindecat. Un veterinar i-a luat deja în grijă. Câinii vor fi castraţi pentru ca numărul lor să fie ţinut sub control. „Intenţionăm să-i castrăm ca să nu umplem adăpostul cu rude de gradul I“, spun voluntarii.

Iubitorii animalelor au pornit acest proiect pentru a fi pus pe picioare până la 1 ianuarie, dată la care primarul Radu Mazăre a promis că va aduna câinii vagabonzi de pe străzile Constanţei. După scurgerea termenului legal de 14 zile, maidanezii neadoptaţi vor fi eutanasiaţi.

„Nu vrem să se ajungă aici. Mai bine ne implicăm să îi adunăm şi să avem grijă de ei. Pentru că «Iubim Animalele» am decis nu doar să spunem asta pe la televizor (cum fac alţii la Bucureşti), ci să facem ceva foarte concret. Cine vrea să se implice e foarte binevenit“, invită voluntarii. Aceştia pot fi contactaţi actualmente pe contul de Facebook Baricada Verde.

Vă mai recomandăm

Ponturi să te aperi de câinii vagabonzi. Specialiştii ne învaţă ce să facem când suntem atacaţi de haite de maidanezi

Apărătorii maidanezilor se grupează. Primul miting autorizat are loc marţi

Protest pro-maidanezi cu îmbrânceli. Constănţenii iubitori de animale s-au luat la ceartă cu cei care se tem de patrupede

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite