FOTO Şerif de Dobrogea. Echipa de şoc de la Bărăganu: Sîrbu, Zorro şi Bebe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de şoc de la Bărăganu. Şeful de post Robert Sîrbu şi calul Zorro
Echipa de şoc de la Bărăganu. Şeful de post Robert Sîrbu şi calul Zorro

La doar 26 ani, agentul Robert Sîrbu din comuna Bărăganu este unul dintre cei mai tineri şefi de post din ţară. De când a luat aşezarea în primire, rata infracţionalităţii tinde spre zero.

Şase localităţi din judeţul Constanţa au fost menţionate ca fruntaşe la bilanţul făcut pe anul 2012 de Inspectoratul de Poliţie Constanţa: Adamclisi, Bărăganu, Chirnogeni, Comana, Dobromir şi Dumbrăveni.

Cea mai nouă dintre acestea este Bărăganu, o comună cu 2.000 suflete, situată la 40 kilometri de Constanţa. Aici este „şerif“ agentul Robert Sîrbu, unul dintre cei mai tineri şefi de post din ţară.

Are numai 26 ani, a ieşit de 2 ani din şcoala de Poliţie şi a fost repartizat la Bărăganu. La 450 kilometri de casă. Robert Sîrbu este din Craiova, iar superiorii săi îl apreciază pentru firea aprigă de oltean. Tânărul şef de post face ravagii printre localnicii cu gânduri necurate. „A băgat spaima în hoţi“, îl laudă şefii lui.

Ajutoarele Zorro şi Bebe

Agentul Robert Sîrbu a fost desemnat şef de post la Bărăganu în decembrie 2011. Ca să fie mai eficient, poliţistul şi-a luat doi tovarăşi care să-l ajute când patrulează noaptea: pe calul Zorro şi pe pitbullul Bebe. Calul este al primarului Titu Neague care i l-a dat în grijă, iar pitbullul este câinele lui.

„Este ceva... Are cal, are câine şi patrulează întruna, zi şi noapte. Hoţii îi stiu de frică: în toiul nopţii apare cu calul lângă ei, aşa din întuneric. El singur, în mijlocul lor. Vă daţi seama ce curaj are? Au încercat hoţii să o dea la pace cu el. L-au luat cu binele, l-au luat cu răul, l-au ameninţat. I-au promis că-l reclamă că fură ţeavă de pe câmp. L-au şi reclamat. Evident că a fost anchetat, dar n-au putut dovedi nimic. Robert şi-a văzut însă de treabă. Cu el nu o scot ăştia la capăt“, relatează şeful Secţiei 9 de Poliţie Rurală din Topraisar, inspectorul principal George Caraivan, care coordonează Postul de Poliţie Bărăganu.

Vineri seara (n.red. – 25 ianuarie) şi Caraivan, şi Sîrbu erau la muncă. „Infractorii n-au weekend. Nici noi, că trebuie să fim cu ochii pe ei. Nici dumneavoastră, cei din presă, că trebuie să fiţi cu ochii pe toţi“, râd poliţiştii.

Cum se naturalizează în Dobrogea un oltean pe care îl cheamă Sîrbu

Răspuns: nu se naturalizează.

„Nu m-am obişnuit cu localnicii şi sper să nu o fac niciodată. Altfel cum aş putea fi intransigent? Dacă oamenii te cunosc pentru că ai crescut printre ei, nu mai poţi fi imparţial, ai o vulnerabilitate. Eu sunt venetic la Bărăganu, nu sunt îndatorat nimănui şi pot fi dur cu cine încalcă legea“, explică agentul Sîrbu atitudinea sa severă.

Despre cei care l-au reclamat, poliţistul spune doar atât: „Cine, ăia sătui de puşcărie? Au fost condamnaţi nu o dată pentru furt. Furt de fier vechi, furt de auto. M-au ameninţat că îmi dau foc la casă, că una, că alta. Dar mie nu mi-e frică“.

Unul dintre motivele pentru care poliţistul nu se teme de borfaşi ţine de pregătirea lui fizică. Robert Sîrbu a fost sportiv de performanţă.

„Am practicat numai sporturi de contact, kickboxing. Găsisem şi un contract în Danemarca. Era bine. Dar m-am făcut poliţist. Aşa m-a sfătuit şi tata, aşa m-a îndemnat şi cel mai bun prieten al meu. El intrase la Academie, spunea că îi este greu şi s-a rugat de mine să mă întorc în ţară, să facem iar echipă. Eu m-am întors, m-am făcut şi eu poliţist şi am ajuns la Bărăganu. El este acum ofiţer de poliţie la Craiova. Nu-mi pare rău că am ales aşa. În sport este un învingător şi un învins. Aici, în Poliţie, învingătorii trebuie să fie mereu de partea Binelui“, spune Robert Sîrbu.

Puterea exemplului personal

Pentru atitudinea sa, poliţistul oltean se bucură de aprecierea declarată a şefilor săi dobrogeni. Iar diferenţa de regiune este benefică, în acest caz. „Oamenii de aici, din Bărăganu, sunt mai nepăsători decât suntem noi, oltenii. Pe de altă parte, dobrogenii nu ţin cont şi mă laudă de parc-aş fi de-al lor. În Oltenia asta nu s-ar fi întâmplat. Oltenii sunt sufletişti, dar şi invidioşi. Aşa suntem noi, mai pătimaşi“, zâmbeşte craioveanul.

Este conştient că laudele şefilor vor ţine exact cât îşi va face treaba. „Dacă ar scârţâi ceva, credeţi că ar mai conta că sunt non-stop la muncă? Aş plăti şi eu, ca oricine, atunci când nu are rezultate. Vedeţi dumneavoastră, nimeni niciodată nu o să poată opri furturile, mai ales pe sărăcia asta. Dar noi încercăm să le preîntâmpinăm. Sunt destul de mulţumit de ce am realizat aici. Îmi place să am grijă de oameni şi să-i trimit pe răufăcători unde le e locul. Dar mai e un motiv pentru care nu putem trage mâţa de coadă. Ne e ruşine de şef. Toată ziua este la muncă şi vine pe teren când nu te aştepţi. La 2-3 noaptea îl aud strigând: „Sîrbuleeeee! Ieşi afară, că sunt la tine»“, mărturiseşte agentul de poliţie.

Şeful cu pricina este inspectorul principal George Caraivan, care conduce Secţia Rurală 9 Topraisar, cu 9 localităţi arondate. „Înainte curgeau reclamaţiile de la săteni. Se fura orice, în special animale, vaci. Le-am spus oamenilor mei că dacă nu stăm pe capul hoţilor, n-o să mai avem trai cu ei. Efortul şi munca lor s-au văzut. Când şi-au dat seama că n-o scot la capăt cu poliţiştii noştri, hoţii au plecat să acţioneze prin alte părţi. Acum avem numai delicte minore, cam 1-2 pe zi. Am ajuns să primim mulţumiri de la oameni, ceea ce ne e cea mai mare bucurie. «Putem şi noi să dormim cu uşa deschisă», spun sătenii. Mi se umflă pieptul de mândrie“, relatează inspectorul principal Caraivan.

Din experienţa lui Caraivan, contează mult relaţia dintre poliţişti şi primari. „Trebuie să fim pe aceeaşi lungime de undă. De exemplu, la Dumbrăveni nu stăm bine la acest capitol. Nu putem colabora cu primarul. Să vedeţi ce grup sanitar au la postul de poliţie, îţi este ruşine în ce condiţii lucrează. Darămite dacă vine cineva din afară şi vede aşa ceva…“, este nemulţumit Caraivan.

Robert, căpetenie de hotar

Primarul Titu Neague este fericit de când îl are pe Robert şef de post. „Înainte oamenii mai aveau puţin şi dormeau în coteţ. Se fura pe rupte, se fura şi oul de sub cloşcă. Cu hoţii nu mai era chip să trăieşti. I-am dat calul să patruleze cu el, îl ajut cu ce pot, numai să facă treaba, să fie linişte în sat“, dă asigurări primarul Neague.

Traiul la ţară şi echipa bună pe care o face cu partenerul Zorro l-au determinat pe Robert Sîrbu să îşi cumpere un cal al lui. Jeregay este un pur-sânge arab, luat de la o herghelie privată, pe care poliţistul îl dresează pentru a fi la înălţimea misiunilor.

„Nu vreau să mă laud. Dar dacă e linişte la Bărăganu, e linişte aproape în toata secţia Topraisar, care cuprinde 9 comune. Bărăganu e la hotarele secţiei. Ca să intre pe teritoriul nostru, ţiganii de la Medgidia şi din alte părţi trebuie să treacă pe la mine. Iar dacă la Bărăganu e barieră, lucrurile se schimbă“, calculează şeful de post din mijlocul câmpiei.

Predecesor de-al lui Sîrbu, incendiat de un localnic

Bărăganu are o istorie tumultuoasă a relaţiilor dintre localnici şi poliţişti. În februarie 2007, şeful de post Cristian Fotu a fost incendiat de un sătean supărat că fusese amendat pentru scandal la discotecă. Profitând că poliţistul stătea cu spatele şi vorbea la telefon, Mihai Feraru a aruncat benzină pe el şi i-a dat foc cu o brichetă. Şeful de post a avut noroc cu martorii care i-au sărit în ajutor şi i-au smuls tunica. A rămas însă cu răni la mâini şi la cap. Acum lucrează la Agigea. Atacatorul a primit 8 ani de puşcărie pentru tentativă de omor.

Conflicte stinse înainte de a ajunge la Poliţie

Carmen Şerbănescu, psiholog-sociolog al Poliţiei Constanţa, explică filosofia oamenilor de la ţară. „Sunt comunităţi mici, unde oamenii se cunosc între ei. Dacă sunt săraci, nu înseamnă că sunt neapărat predispuşi la infracţiuni. Poate le este mai bine fiind departe de influenţa uneori nefastă a oraşelor. Astfel că dacă vreun sătean fură găina vecinului, conflictele tind să se rezolve între ei. Unele scandaluri se sting înainte de a începe şi a ajunge la poliţie, tocmai pentru că oamenii se ştiu de multă vreme şi nu vor să mai aibă de-a face cu legea“, precizează poliţistul-psiholog Carmen Şerbănescu.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite