FOTO ÎPS Teodosie, serbat de preoţime şi oficiali la „majoratul“ în arhiepiscopie. Câte mănăstiri noi au apărut în Dobrogea în timpul mandatului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Tomisului FOTO MI

În Duminica Floriilor, ÎPS Teodosie a fost sărbătorit de preoţime şi de oficialităţi la împlinirea a 18 ani de când a devenit Arhiepiscop al Tomisului şi a 25 de ani de când a fost făcut arhiereu.

La venirea sa la Constanţa, Dobrogea avea cinci mănăstiri şi două schituri, iar în prezent există peste 50 de aşezăminte. Stareţul Mănăstirii Dervent, părintele Andrei, a spus că, atunci când a aflat că IPS Teodosie vine la Constanţa, din Bucovina, s-a gândit că nu îi va putea înţelege pe dobrogeni care, spune părintele, „suntem o varietate de etnii şi de credinţe“.

„Dar, continuă stareţul Mănăstirii Dervent, mi-am dat seama că legătura strânsă pe care a avut-o cu părintele Elefterie, ctitorul Mănăstirii Dervent, pe care l-a avut ca duhovnic la Agapia, a fost una care s-a creat în timp“.

Părintele Andrei a spus că în cei 18 ani IPS Teodosie a răscolit Dobrogea pentru a scoate sfinţii la lumină. „Să ne aducem aminte de procesiunile sfinţilor de la Niculiţel, de descoperirea Sfinţilor Epictet şi Astion, de faptul că s-au adus spre închinare moaştele celor cinci sfinţi de la Adamclisi care zăceau în rafturile de la Bucureşti“.

De când îi păstoreşte pe dobrogeni, acest ţinut dintre Dunăre şi Mare s-a îmbogăţit cu biserici, au spus oficialii prezenţi la ceremonie. „Dobrogea avea cinci mănăstiri şi două schituri astăzi sunt peste 50 de aşezăminte monahale în Dobrogea“.

100 de volume cu manuscrise vechi 

Tot în Duminica Floriilor, la Constanţa a fost lansată şi o colecţie de 100 de volume intitulate „Sfinţii Părinţi Ortodocşi. Martirii Străromâni. Cuvioşii cei vechi“. În cele 100 de volume sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase, şi remarcabile papirusuri, pergamente şi manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei şi Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florenţa, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc.

În principal, documentele privesc bogata şi fascinanta istorie şi spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărţi papirusul din anul 106 al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele şi Ponticele lui Ovidius, patru din cele şase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus şi Ioan Cassian. 

Arhiepiscopul Tomisului FOTO MI

Sunt publicate şi actele martirilor vestiţi ai Dobrogei: Dassius şi Zoticus, precum şi hărţi de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele şi manuscrisele cu numele, faptele şi gândurile episcopilor, arhiepiscopilor şi mitropoliţilor Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii.

Manuscrisele au fost strânse de cărturarul Constantin Barbu din peste 70 de biblioteci din întreaga lume.

Deşi pe lista invitaţilor la "majoratul" lui ÎPS Teodosie figurau nume controversate, cum ar fi Adrian Năstase şi Răzvan Theodorescu, la evenimentul de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel Constanţa au fost prezenţi, pe lângă primarii Decebal Făgădău şi Constantin Hogea, doar reprezentanţi ai învăţământului constănţean şi ai Academiei Române.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite