FOTO Čičmany, satul încântător din munţii Slovaciei. Casele din bârne au un ornament unic în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă din Čičmany, cu originalul ornament Foto Sînziana Ionescu
Casă din Čičmany, cu originalul ornament Foto Sînziana Ionescu

Slovacia ţine bine ascuns în munţii săi un cătun ale cărui case au un simbol special, ce le-a ajutat să supravieţuiască şi care a ajuns pe uniforma olimpică a ţării. În apropierea satului Čičmany se înalţă unul dintre cei mai vechi copaci ai Slovaciei, rămas în istorie ca „teiul regelui Matei Corvin“.

Capitala Slovaciei, Bratislava, are o concurenţă net superioară în capitalele vecine Viena sau Praga. Dar Slovacia ascunde peisaje naturale extrem de frumoase, pe care le poţi descoperi acordându-i încredere. 

Aventurează-te pe E75, drumul european care te va duce în inima munţilor, în cel mai frumos sat al Slovaciei. 

GALERIE FOTO DIN SATUL TRADIŢIONAL

Čičmany este o veche rezervă de arhitectură populară, fiind faimos pentru căsuţele sale din lemn înnegrit, pictate cu motive geometrice albe. Fanii sportului au văzut acest însemn la olimpiade, pe uniforma oficială a delegaţiei Slovaciei. 

Čičmany este aşezat la 170 kilometri de Bratislava, pornind spre nord-est. Şoseaua şerpuieşte printre dealuri împădurite ce se ascut în creste de montane, coline verzi şi poieni cu case şi şure izolate, lângă care odihneşte vreo rablă comunistă din anii ’60. 

Undeva, în mijlocul acestui tablou bucolic din districtul Žilina, este ascuns Čičmany, satul tradiţional slovac, făcut parcă din turtă dulce. 

Vederea încântătorului Čičmany te face să te crezi într-un basm. Satul este înconjurat de Munţii Strážov şi de Parcul Naţional format de lanţul muntos Malá Fatra. Casele sale ţărăneşti sunt făcute din bârne negre pictate. Unele case au brâu de piatră, dar toate au muşcate roşii la ferestre, la pridvor, la lucarne şi la gard. Din curţile pline de verdeaţă ale pensiunilor răsună cântece de petrecere în care acordeonul este piesa principală. Pajiştea te îmbie să te aşezi şi să-ţi odihneşti mintea lăsând privirea să hoinărească pe uliţe. La Čičmany locuiesc aproape 200 persoane – cam câţi turişti vizitează satul în câteva ore dintr-o zi obişnuită. Strada principală este aglomerată de autocare, maşini şi motociclete, dar şi biciclişti şi drumeţi cu rucsacul în spinare.

Micul şi marele Čičmany

Prima referire despre acest sat datează din anii 1200, când locuitorii se ocupau cu creşterea oilor. Lactatele, apoi hainele şi încălţările din piele de oaie au făcut din sat un loc căutat pentru produsele sale. Satul a devenit faimos la Expoziţia Etnografică de la Praga din 1895, când toată lumea a aflat de căsuţele cu ornamente. Semnul identitar fusese creat de femeile din Čičmany, care brodau acest model, apoi l-au aplicat cu var la colţul caselor, ca să apere căminul de vremea rea. Ulterior, broderia din var s-a extins pe tot exteriorul caselor din bârne.

Mistuit de trei incendii

Trei incendii au devastat însă, de-a lungul timpului, aşezarea – în 1907, 1921 şi 1945. De fiecare dată, slovacii au luat-o de la capăt căutând să salveze moştenirea străbunilor. Doar o mică parte dintre casele originale au rămas intacte, majoritatea fiind construite în deceniile istoriei recente. Creşterea oilor era ocupaţia de bază a locuitorilor din satul situat la 655 metri altitudine. Pentru că agricultura era mai dificilă, ţăranii se mărgineau să cultive cartofi, varză, cereale. Acum 100 ani, satul avea o populaţie de 1.200 persoane.

Dar Čičmany a renăscut graţie unui arhitect pasionat de etnografie, slovacul Dušan Jurkovič (1868-1947), figură legendară în toată Cehoslovacia pentru crearea unei „ţări de poveste“. Specialistul a avut sprijinul Departamentului de stat pentru protejarea monumentelor, iar eforturile de recuperare a tezaurului cultural nu s-au oprit după dispariţia lui Jurkovič, făcând din Čičmany un obiectiv turistic de neratat al Slovaciei.

Ornamentul Čičmany, emblema sportivilor olimpici ai Slovaciei

Astăzi, tot satul Čičmany este o broderie de case din lemn, în care fiecare localnic este mândru să etaleze la exterior modelele tradiţionale. În prezent, 136 case din neobişnuitul sătuc de munte poartă cu mândrie semnul care face Čičmany -ul unic în lume. Ornamentul a fost înscris în 2013 în Inventarul Naţional al Patrimoniului Cultural Intangibil al Slovaciei. În două rânduri, la Jocurile Olimpice de vară de la Londra 2012 şi de iarnă de la Soci 2014, ţinuta oficială a delegaţiei Slovaciei a avut ca semn distinctiv simbolul folcloric de la Čičmany.

Casa-muzeu care a adăpostit 30 suflete

Cele mai vechi şi mai bine conservate case sunt „Radenov dom“ (sau Casa Radenei), singura cu două niveluri, şi „Gregorov dom“ (sau Casa nr. 42). Sunt două case vecine, situate peste drum una de cealaltă, unde turiştii fac coadă. Taxa de vizitare este de 2 euro. Turul caselor se face după un orar, timp în care nimeni altcineva nu mai intră în case. Înăuntru sunt mici expoziţii ca la Muzeul Satului, cu camere de dormit, încăperi cu unelte, obiecte vestimentare, covoare şi velinţe, iar pereţii sunt plini de panouri care explică istoria şi obiceiurile locului. Aşa afli că doar bărbaţii purtau încălţări la acea vreme, nu şi femeile sau copiii. 

Într-o astfel de casă obişnuiau să trăiască mai multe familii, deoarece Čičmany-ul, cu toată faima lui, n-a fost ferit de molima sărăciei. Ba mai mult, dovada strâmtorării, în aceeaşi încăpere de 10 metri pătraţi trăiau două familii cu 2-3-4 copii fiecare, care nici măcar nu erau înrudite. În total, într-o casă pe două niveluri îşi duceau zilele chiar şi 4 familii, în total 30 suflete. Cât de neplăcut era traiul lor în comun este greu de închipuit în zilele noastre.

Mănânci şi uiţi

Ca să te scuturi de gândurile unui astfel de vieţuiri, trebuie să îţi acorzi un popas binevenit la unul dintre localurile rustice ale satului, cu mese şi băncuţe din lemn, leagăne şi şoproane, fântână, butuci în loc de scaune şi o iarbă verde impecabil întreţinută. Orice ai comanda este mai ieftin de 2-3 ori decât la oraş. Dacă vrei să înnoptezi în sat, o cameră este disponibilă la pensiuni pornind de la preţul de 15 euro de persoană sau la conacul din sat, vechi de 200 ani, într-o cameră de minimum 70 euro pe noapte. Nu pleci din sat până nu vizitezi un atelier al meşterilor populari care şlefuiesc lemnul şi sculptează obiecte de artizanat. Mici magazine de suvenire se găsesc în interiorul căsuţelor-muzeu. 

Čičmany nu este singura rezervaţie de arhitectură populară din Slovacia. Mai sunt Osturňa, Plavecký Peter, Podbiel, Stará Hora – Sebechleby, Špania Dolina, Veľké Leváre, Vlkolínec.

Lămâiul lui Matei Corvin, la 20 kilometri de Čičmany

În apropierea satului este o staţiune montană, Javorinka Čičmany, dar pentru pasionaţii de istorie mai este un drum de făcut, la 20 kilometri de Čičmany, unde există un alt obiectiv turistic interesant, ce are legătură cu România: castelul Bojnice. 

Construit în secolul al 11-lea de nobilimea maghiară, castelul a aparţinut într-o vreme chiar regelui Ungariei Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara - voievod al Transilvaniei. 

Matei din dinastia Huniazilor s-a născut la Cluj-Napoca (1443-1490) şi a domnit pe tronul Ungariei vreme de 32 ani (1458-1490). 

La 2 aprilie 1473, amanta sa, austriaca Barbara Edelpöck, a adus pe lume singurul copil al regelui. Fiului său Jan Corvinus, regele Matei Corvin i-a dăruit castelul Bojnice. 

Legenda spune că lui Corvin îi plăcea nespus să îşi petreacă timpul aici, iar locul lui preferat de pe domeniu era un tei plantat în 1301 la intrarea în castel. Aici îşi ţinea regele întâlnirile de lucru şi tot aici dădea petreceri de pomină. 

Castelul din Bojnice, cu teiul lui Matei Corvin Sursa slovakia.travel

Slovacia. Castelul Bojnice - în față lămîiul lui Matei Corvin Sursa slovakia.travel

Documentele oficiale din acel timp parafate de regele Matei Corvin au ca formulă de încheiere: „Sub nostris dilectis tillis bojniciensibus“ (Sub frumosul nostru tei de la Bojnice). 

„Teiul regelui Mateja“ are acum 9 metri înălţime, o coroană de 5 metri şi un trunchi cu o circumferinţă de 12,5 metri. Este unul dintre cei mai bătrâni copaci ai Slovaciei, fiind declarat monument al naturii.

Castelul a fost renovat de contele Ján Pálfi la 1900, după tiparul castelelor medievale de pe valea Loirei din Franţa. La un moment, proprietatea a fost deţinută de compania cehă Bata (manufactura de pantofi şi articole din piele), iar acum se află în patrimoniul naţional al Slovaciei. 

La Bojnice se ţine la cumpăna lunilor aprilie-mai Festivalul Internaţional al Fantomelor, unde amatorii de personaje stranii îşi dau întâlnire. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Giethoorn, fermecătorul sat olandez supranumit Veneţia Nordului. Are canale în loc de uliţe şi podeţe arcuite

FOTO Locul fantastic unde odihneşte inima ultimului prinţ al Austro-Ungariei. Se află aproape de România

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite