Fostul senator Christian Gigi Chiru, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală

Fostul senator Christian Gigi Chiru, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală

Fostul senator a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare FOTO Arhiva personală

Magistraţii Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie au decis astăzi să respingă apelul formulat de Christian Gigi Chiru şi să păstreze sentinţa iniţială care-l condamna pe fostul senator la 6 luni de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.


„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Chiru Christian Gigi împotriva sentinţei penale nr. 192 din 12 martie 2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 29449/212/2012”, se arată în sentinţa definitivă dată de către judecători.

În anul 2015, magistraţii ÎCCJ îl condamnau în primă instanţă pe Christian Gigi Chiru la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală.

Conform procurorilor Parchetului Tribunalului Constanţa, Christian Gigi Chiru a transmis prin intermediul Fundaţiei Umanitate Christian Gigi Chiru, al cărei preşedinte era, 24.000 de bonuri valorice medicale către constănţeni în campania electorală din iunie 2012.

Oamenii au primit bonurile prin poştă şi trebuiau să se prezinte cu ele pentru lavidare la sediul „Primăriei Constănţenilor” deschisă în campania electorală de către fostul senator la el acasă. După aceasta, puteau merge la anumite farmacii din Constanţa pentru a-şi cumpăra medicamente în valoare de 25 de lei.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Christian Gigi Chiru pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute la articolul 109, alineatul 1 din Legea 67/2004: "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani".

Christian Gigi Chiru a candidat în iunie 2016 la funcţia de primar al Constanţei din partea ALDE, partid în care s-a înscris în anul 2015 când a părăsit PNL.

În anul 2012 a fost ales senator de Constanţa din partea PDL, ajungând apoi senator PNL prin fuziunea celor două partide în anul 2014.
 

Pe aceeaşi temă:

Drumul candidatului Chiru: de la Gigi din Eforie la Christian, senatorul cu două proiecte semnificative pentru Constanţa şi Dobrogea

Principiul afişat de candidaţii la Primăria Constanţa: „Sărac şi cinstit“. Modelul Mazăre a adus DNA-ul în control