Fost lider legionar român, despre extremistul american Heimbach: „N-a înţeles nimic din învăţătura lui Corneliu Codreanu“

Fost lider legionar român, despre extremistul american Heimbach: „N-a înţeles nimic din învăţătura lui Corneliu Codreanu“

Matthew Heimbach

Florin Dobrescu, fostul preşedinte al Partidului „Totul pentru Ţară”, organizaţie reînfiinţată în 1993, susţine că Matthew Heimbach, americanul care a apărut în Statele Unite purtând un tricou inscripţionat cu figura lui Corneliu Zelea Codreanu, nu înţelege politica legionară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Charlottesville, oraşul universitar din Virginia, considerat o enclavă progresistă într-un spaţiu conservator, cu un primar evreu şi un şef de poliţie de culoare, a fost recent teatrul unor incidente violente între extremişti de dreapta reuniţi în jurul statuii generalului Robert E. Lee (1807-1870), care urmează să fie dărâmată de municipalitate, şi contestatari ai acestora, în mare parte membri ai mişcării antirasiste Black Lives Matter.
 
Punctul culminant a fost atins în momentul în care un militant al extremei drepte a intrat cu maşina în contramanifestanţi, ucigând o femeie şi rănind alte 19 persoane. 
Criminalul se numeşte James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani, fascinat de Adolf Hitler. În apărarea sa a ieşit Matthew Heimbach, un bărbat care spune că a găsit inspiraţie în ideile şi faptele lui Corneliu Zelea Codreanu.
 
Matthew Heimbach a apărut la tribunal cu un tricou inscripţionat cu imaginea lui Corneliu Zelea Codreanu şi mesajul „Prezent“. Într-un interviu acordat în 2015, Heimbach, identificat printre organizatorii mitingului de la Charlottesville, s-a declarat un admirator al fostului legionar român şi al mişcării acestuia. În opinia sa, Zelea Codreanu nu a fost un fascist şi nici el nu este un neonazist. „Legiunea avea misiunea de a salva suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe în România“, a afirmat Heimbach, subliniind că a fost în ţara noastră şi a vorbit despre Mişcarea Legionară cu câţiva vârstnici.
 
În replică, Florin Dobrescu, fostul preşedinte executiv al Partidului „Totul pentru Ţară”, organizaţie reînfiinţată de comandanţii legionari supravieţuitori ai represiunii comuniste, în 1993, susţine că are calitatea morală, dar şi obligaţia, de a face precizări care să delimiteze fenomenul istoric al legionarismului românesc de evenimentele de la Charlottesville şi iniţiatorii lor.
 
„Simpla declaraţie a unui individ că s-ar revendica de la ideile lui Corneliu Codreanu, ori preluarea efigiei acestuia pe un tricou, nu poate arunca răspunderea pentru faptele acelui individ în sarcina întemeietorului Legiunii Arghanghelul Mihail. Mai cu seamă după 80 de ani de la moartea acestuia… Dacă mâine, vreun dezaxat apare pe tricou cu portretul lui Maniu sau Brătianu, nimeni nu le poate reproşa acestora faptele celui ce se foloseşte de memoria lor“, spune Florin Dobrescu. 
 

Florin Dobrescu FOTO Arhivă personală
 
„Ar trebui văzut în ce măsură Matthew Heimbach a înţeles cu adevărat esenţa învăţăturii lui Corneliu Codreanu. Şi, personal, înclin să cred că nu a înţeles mai nimic, dacă este să dau crezare celor aflate despre organizaţia sa, a cărei ideologie amestecă elemente codreniste, cu altele naziste, creştin- ortodoxe, rasiste ori neo-păgâne, dar şi simpatii evidente faţă de regimul criptosovietic de la Moscova. De altfel, este şi greu pentru un american get-beget să pătrundă în esenţa sa doctrina liderului legionar asasinat la Tâncăbeşti.
 
Mai mult decât atât, eu merg până la a suspecta pe Heimbach de o oarecare intenţie de impostură, dacă nu cumva ar putea fi vorba de mai mult decât atât. Şi spun aceasta, pornind de la declaraţiile liderului Partidului Tradiţionalist al Muncitorilor, care – încercând să-şi legitimeze revendicarea de la învăţătura lui Corneliu Codreanu, declară public că ar avea contacte cu reprezentanţi ai Mişcării Legionare, pe care i-ar fi întâlnit în timpul vizitei sale în România, la sfârşitul anului 2014.
Şi atunci, întrebarea care rămâne este: cu cine s-a întâlnit dl Matthew Heimbach în iniţiatica sa călătorie în România?“, se întreabă Florin Dobrescu. 
 
„Mi se pare bizar. El spune că în 2014 a vizitat România şi a luat legătura cu conducători legionari. Ori, eu sunt din anii '90 alături de bătrânii legionari care erau în legătură cu cei din străinătate, cu cei refugiaţi. 
 
De altfel, ei au reînfiinţat primele cuiburi legionare şi au făcut şi un partid, «Totul pentru ţară», deci funcţionam legal. Noi nu ne-am ascuns niciodată identitatea. Şi bunicii mei au fost legionari, dar au fost oameni de o mare calitate. Era imposibil că dacă acest om a venit în România să nu ia legătura cu noi. Noi ne-am suprimat după ce a intrat în vigoare legea antilegionară, în 2015, dar în 2014 ne găsea pe site-uri. Cum de nu a luat legătura cu noi?“, se întreabă fostul lider legionar. 
 
Dacă Heimbach ar fi cunoscut istoria reală a Mişcării Legionare, spune el, ar fi ştiut că aceasta a fost înfiinţată de întemeietorul său pentru a lupta împotriva Comunismului şi Rusiei sovietice. „În condiţiile în care regimul condus de Vladimir Putin nu reprezintă decât o reciclare a structurilor KGB-ului şi o reabilitare a simbolurilor Uniunii Sovietice, legionarii şi urmaşii acestora nu pot manifesta nici un fel de simpatie faţă de teatrul ortodoxist prost jucat pe scena Kremlinului… Şi, dacă ar fi stat de vorbă cu autenticii legionari din România, dl Heimbach ar fi aflat că aceştia au susţinut, consecvent, şi înainte şi după 1989, ieşirea României din sfera de influenţă a Moscovei şi integrarea acesteia în structurile occidentale.
 
Iar străini de genul lui Heimbach, incapabili să înţeleagă că esenţa doctrinei lui Codreanu este una de schimbare lăuntrică a omului pe coordonatele învăţăturii creştine (aspectele politice fiind doar secundare), nu pot face decât rău afişându-se cu efigia întemeietorului Legiunii Arhanghelul Mihail“, conchide Florin Dobrescu.
 
Biserici şi şcoli construite de legionari 
 
Mişcarea Legionară a fost înfiinţată în 1927, spune Florin Dobrescu, când „Corneliu Zelea Codreanu şi un grup restrâns de studenţi naţionalişti s-au retras din partidul Liga Apărării Naţional Creştine a lui A. C. Cuza, care era un partid antisemit, cu profunde accente violente antisemite, ori Codreanu practica un antisemitism mai reţinut. El considera că nu este potrivit să faci activităţi violente împotriva evreilor, ci este bine să faci o muncă de educaţie tinerelor generaţii, că tinerii să fie educaţi în spiritul cinstei, al patriotismului, al sacrificiului pentru ţară“. 
Aşa s-au înfiinţat taberele de la Eforie şi din toată ţara. „Marea catedrală din Drăgăşani este construită de legionari. Multe biserici, şcoli, poduri, şoseaua care duce la Mănăstirea Arnota a fost construită de ei, cu binecuvântarea episcopului de atunci al Olteniei“.
 
Liderul spune că Legiunea Arhanghelului Mihail a avut şi un puternic caracter anticomunist, însă la fel de adevărat este faptul că au existat excese în special în timpul celor patru luni de guvernare, fiind vorba, după părerea sa, de excese izolate ale unor funcţionari legionari, care nu au înţeles esenţa, că trebuie să devii altfel pentru a putea modifica şi societatea. Dobrescu spune că dramele suferite de evrei nu trebuie uitate, că ar trebui să învăţăm de la istorie pentru ca Holocaustul să nu se mai repete niciodată. „Ca legionar vă spun, am toată compasiunea pentru evreii care au fost exterminaţi şi persecutaţi. Nu sunt de acord ca niciun om să fie persecutat pentru că aparţine unui partid sau unei etnii sau unei credinţe religioase“. Nimeni nu mai are interesul să trecem prin ceea ce am pătimit. „A fost sânge şi de o parte şi de cealaltă“, conchide fostul lider legionar. 
 

Vă mai recomandăm:

 
 

Fraţii Dumitru şi Nicolae Fudulea, liderii mişcării de rezistenţă anticomunistă din Tulcea

Gogu Puiu, liderul mişcării anticomuniste din Dobrogea. Haiducii Dobrogei îşi aveau centrele de rezistenţă în Babadag şi Delta Dunării

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Straja de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, vestigiu al comunismului

„Statuia Libertăţii“ a românilor, lăsată pradă hoţilor. Monumentul Tineretului de la Straja este demontat bucată cu bucată

POMENIRE Mănăstirea martirilor de la Canal şi-a serbat hramul: Duminica Sfinţilor Români

FOTO Femeile, victime şi călăi în lagărul de muncă forţată de la Canal

FOTO VIDEO Canalul Dunăre-Marea Neagră, gulagul comunist al Dobrogei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările