Forum pe probleme de securitate ţinut la Constanţa. General american: „Marea Neagră nu e lac rusesc, nu e lacul nimănui!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

La Constanţa a început cea de a treia ediţie a „Black Sea and Balkans Security Forum“. Timp de trei zile, zeci de specialişti în domeniu militar şi diplomatic discută despre provocările la adresa securităţii în zona Mării negre şi Balcanilor.

„Black Sea and Balkans Security Forum 2019” a debutat miercuri, 12 iunie, în prezenţa a zeci despecialişti în domeniul securităţii şi geopoliticii. Evenimentul se desfăşoară la Constanţa, fiind organizat de sociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Zona Metropolitană Constanţa.

În deschiderea lucrărilor, lt.generalul (ret.) Ben Hodges, fost comandant al forţelor militare SUA în Europa, a subliniat importanţa poziţionării NATO la Marea Neagră. „După anexarea Crimeei de către Rusia, Marea Neagră ne-a atras atenţia. Este chiar mai importantă decât Marea Baltică”,spune Ben Hodges.

Fostul comandant al trupelor americane din Europa a atras atenţia că din zona Mării Negre, Rusia îşi poate proiecta puterea maritimă în zona Mediteranei şi Turciei. „Până în 1989, Rusia considera că tot ceea ce este în sfera sa de influenţă îi aparţine. În secolul 21, naţiunile iau singure decizii, dar nu ştim unde sunt liniile roşii de influenţă ale Rusiei”.

De asemenea, generalul în rezervă susţine că „Marea Neagră nu e lac rusesc, nu e lacul nimănui, e o extensie a Oceanului Atlatic!”, iar pentru a putea răspunde la provocările Rusiei, SUA trebuie implicate în politica Uniunii Europene.

În continuare, în deschiderea Forumului, Ben Hodges şi Oliver Gnad (fondatorul Biroului pentru Afaceri Curente de la Berlin) au prezentat un chestionar la care au răspuns 110 experţi din întreaga lume. Chestionarul priveşte viitorul Mării Negre.

Printre invitaţii conferinţei se numără George Friedman, fondator al companiei de previziune şi analiză geopolitică Geopolitical Futures şi al agenţiei Stratfor, Lt. Gen. (Ret) Frederick Benjamin Hodges, fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, Gabriel Leş, ministrul apărării naţionale, Gen. Enzo Vecciarelli, şeful Statului Major al Apărării din Italia, Patrick Turner, secretar general adjunct pentru politica de apărare şi planificare a NATO, Maja Bakran Marcich, director adjunct pentru mobilitate şi transport al Comisiei Europene sau Gen. Claudio Graziano, preşedintele Comitetului Militar al UE, fost şef al Statul Major General de Apărare al Italiei.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la ameninţările de tip militar şi hibrid, la aspecte privind războiul informaţional şi riscurile în domeniul cibernetic, la modul în care schimbările climatice afectează regiunea, la importanţa factorului religios din perspectiva reconcilierii, dar şi a radicalizării.

Pe aceeaşi temă:

Operaţiunea CIA de supraveghere a României, în timpul ocupaţiei sovietice. Americanii erau interesaţi de mişcările de trupe FOTODOCUMENTE

VIDEO Rocadă între piloţii britanici şi cei canadieni în misiunea de a se stăvili  aviaţia lui Putin, în Marea Neagră. Avioanele Typhoon, înlocuite cu CF-18

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite