Fenomen spectaculos şi extrem de rar la malul mării: curcubeu în miezul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen spectaculos s-a petrecut sâmbătă dimineaţa, la malul Mării Negre. Fotografii amatori au imortalizat momentul.

Ovidiu Oprea, un fotograf amator, a surprins sâmbătă dimineaţa imagini foarte rare la malul Mării Negre. Este vorba de apariţia unui curcubeu în mijlocul iernii, fiind vorba de un fenomen care se numeşte optică fotonică. 

Curcubeul este, din punct de vedere ştiinţific, un fenomen optic şi meteorologic atmosferic manifestat prin apariţia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. 

De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Curcubeul poate fi explicat analizând mersul razelor de lumină într-o sferă transparentă. Lumina albă de la soare suferă mai întâi o refracţie la intrarea în picătura de apă, moment în care începe separarea culorilor. În partea opusă a picăturii are loc o reflexie la interfaţa dintre apă şi aer (o parte din lumină iese afară, dar aceasta nu produce efectul de curcubeu). În continuare lumina iese din picătură printr-o a doua refracţie, care amplifică separarea culorilor. Curcubeul secundar diferă de primul prin faptul că în interiorul picăturii de apă lumina suferă două reflexii interne. Analog, ordinele superioare se obţin printr-un număr sporit de reflexii interne, ceea ce explică în parte intensitatea lor scăzută.

image

Curcubeul este mai frecvent vara decât iarna pentru că la formarea lui este nevoie de soare şi ploaie, iar iarnă picăturile de ploaie sunt transformate în particule de gheaţă care nu produc lumina. Fiecare ochi vede un curcubeu propriu (unic). S-a demonstrat că, deoarece curcubeul este o distribuţie specială de culori (produse într-un mod special), cu trimitere la un anumit punct şi că nicio distribuţie unică nu poate fi aceeaşi pentru două puncte separate, astfel rezultă faptul că doi observatori nu pot vedea acelaşi curcubeu.

Vă mai recomandăm:

Cum a apărut Marea Neagră, miracolul care a semănat teroare

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Curiozităţi despre Marea Neagră: în locul unde a fost potopul lui Noe zac oraşe scufundate şi bântuie peşti ciudaţi

FOTO Zăpezile de altădată. Constanţa a fost o mică Siberie

FOTO Imagini de basm de pe faleza Constanţei. Un fotograf amator a dat culoare iernii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite