Fenomen ciudat pe litoralul Mării Negre: apă foarte rece în miez de caniculă. Explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii nu s-au îmbăiat în apa mării FOTO Mariana Iancu
Turiştii nu s-au îmbăiat în apa mării FOTO Mariana Iancu

Un fenomen ciudat a avut loc în acest weekend pe litoralul românesc: în vreme ce temperatura din aer a atins pragul critic, apa mării a fost rece ca gheaţa.

Turiştii şi constănţenii care în acest weekend au sperat că se vor răcori în apa Mării Negre au avut parte de o mare dezamăgire: era rece la gheaţa, temperatura înregistrată fiind de maximum 13 grade Celsius. Puţini au fost cei care s-au udat mai sus de gamba piciorului. Cei mai curajoşi au fost tot cei mici, care s-au stropit vrând-nevrând, în încercarea de a construi castele de nisip la marginea apei.

Specialiştii spun că răcirea peste noapte a apei mării este un fenomen natural. „Apa a căpătat culoarea verde smarald. Asta înseamnă că la ţărm a ajuns o apă din straturile de larg. A bătut vântul din sud care aduce apele foarte reci, de adâncime, la mal. Temperatura apei a scăzut de la 21 de grade, atât cât s-a înregistrat zilele anterioare, la 13 grade“, explică Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa.

Specialistul spune că nu este pentru prima dată când se petrec astfel de fenomene la ţărmul Mării Negre. Au fost situaţii, în anii anteriori, când temperatura apei a scăzut de la 24 de grade la 12 grade, într-un timp foarte scurt.

„Răcirea apei este un fenomen natural. Vânturile sunt foarte benefice pe perioada verii, ele mai menţin temperatura apei şi fac aerul mai respirabil. Dacă nu bătea vântul, apa era clocită acum. În urmă cu şase ani, ne-am confruntat cu un alt fenomen, când apa mării a înregistrat  30 de grade la mal“, spune specialistul. 

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile ale apei Mării Negre au fost înregistrate şi la staţiile meteo. Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Dobrogea, Ioana Iancu, spune că sâmbătă staţiile lor au înregistrat minime de 15 grade la Constanţa şi Mangalia, iar odată cu lăsarea înserării, temperatura a urcat până la 17 grade la Constanţa şi Mangalia. În schimb, la Sulina şi Gura Portiţei, apa mării a fost mult mai caldă, înregistrându-se 25 – 27 grade Celsius. 

Apa - vama veche FOTO Elena Deacu/Facebook

Nici la Vama Veche apa nu a fost mai caldă FOTO Elena Deacu/Facebook 

În timp ce apa mării era neprietenoasă cu turiştii, aerul a luat foc în Dobrogea. Sâmbătă, în aer, la Constanţa, un maxim înregistrat a fost de 34,1 grade, la Mangalia 26,8 grade, iar la Hârşova 38 grade Celsius.

Vremea va continua să fie capricioasă la malul mării. Duminică, în sudul litoralului a fost arborat steagul roşu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis.

Pentru a se feri de pericolele mării, turiştii trebuie să fie atenţi la steagul arborat pe plajă. Steagul roşu şi galben înseamnă că plaja este supravegheată de un salvamar. Apariţia steagului galben înseamnă că există risc de îmbăiere şi că în apă pot intra doar înotătorii experimentaţi. Dacă se arborează steagul roşu, este interzis scăldatul.

Cei care doresc să se îmbăieze în Marea Neagră sunt sfătuiţi să meargă doar pe sectoarele unde există salvamari. De-a lungul litoralului românesc sunt şi plaje care nu au intrat în circuitul turistic. În momentul în care un copil intră singur în apă, este bine să fie supravegheat de pe ţărm şi astfel dacă apar probleme să aibă cine să anunţe urgenţa. De asemenea, nu este bine ca turistul să înoate imediat după ce a mâncat, întrucât i se poate face rău.  

Când marea este agitată, un colac de salvare nu te ajută prea mult, întrucât ţi-l ia valul şi până la înec mai este un pas. Turiştii sunt în pericol mai ales atunci când vântul bate de la ţărm spre larg şi astfel bărcile pneumatice sunt purtate de vânt.

Un alt pericol sunt ski – jeturile. Nu de puţine ori cei care le conduc nu au respectat culoarul de plimbare şi au intrat în zonele de scăldat. În cazul în care cel care înoată este prins de curent, el trebuie să se întoarcă cu spatele la mal, să meargă în direcţia curentului, care va slăbi la un moment dat, şi va ieşi lateral. „Să nu încerci să înoţi împotriva curentului, pentru că te dovedeşte. Ai impresia că înaintezi, dar nu este aşa“, explică salvamarul Gabriel Culea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite