Fără telefoane mobile în şcoli. Ce zic elevii despre această măsură a Ministerului Educaţiei

Fără telefoane mobile în şcoli. Ce zic elevii despre această măsură a Ministerului Educaţiei

Elevii din Constanţa critică decizia Ministerul Educaţiei de a restricţiona folosirea telefoanelor mobile în unităţile şcolare.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) se declară împotriva propunerii ministrului Educaţiei Liviu Pop, pentru crearea unor spaţii în care elevii să îşi depoziteze telefoanele mobile în timpul programului şcolar.

În opinia liceenilor, propunerea ar limita utilizarea unui bun al elevilor, încălcând astfel dreptul la proprietate privată, garantat prin art. 44 din Constituţia României, republicată.

„În prezent, prin articolul 15, litera g) din Statutul Elevului, elevilor din învăţământul preuniversitar le este interzis să utilizeze în timpul orelor de curs telefonul mobil, fără acordul cadrului didactic, pentru încălcarea acestei prevederi existând un regim sancţionator reglementat de acelaşi act normativ.

Depozitarea de către elevi a acestor bunuri personale la începutul programului şcolar reprezintă prezumarea din start a faptului că elevii încalcă prevederea mai sus menţionată, ceea ce este, în opinia noastră, un afront adus tuturor elevilor din România, acestora fiindu-le negată prezumţia de bună-credinţă“, consideră Asociaţia Elevilor din Constanţa.

AEC atrage atenţia asupra faptului că o propunere în sensul celei formulate necesită o modificare a Statutului Elevului şi nu poate fi implementată decât în urma unei consultări prealabile cu organizaţiile reprezentative ale elevilor şi a unei dezbateri publice, la care să poată lua parte toţi factorii interesaţi.

„Această propunere, exprimată în spaţiul public de domnul ministru Pop, are la bază o supoziţie că toţi elevii din România încalcă Statutul Elevului, ceea ce reprezintă un sofism.

De asemenea, aceasta vine în contradicţie cu Statutul Elevului, care prevede la art. 15, lit. e) faptul că elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile proprietate personală, în afara cazului în care acestea aduc atingere securităţii celorlate persoane.

Îmi exprim speranţa că această declaraţie nu va fi transpusă într-o reglementare, având în vedere profunda încălcare a dreptului fundamental la proprietate privată“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Milenialii care s-au pregătit pentru succes. Au ajuns în doar 4 ani cea mai puternică asociaţie de elevi din România

Asociaţia care a revoluţionat democraţia elevilor împlineşte 4 ani. Liderul actual avea 14 ani la momentul înfiinţării AEC

Visul unui olimpic la matematică din România: „Să-mi fac mama fericită“. Femeia este agent de pază şi câştigă salariul minim pe economie

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: