EXCLUSIV FOTO Hedda, mătuşa lui Radu Mazăre: „O să-l cert pe nepotul meu că a dezvăluit că sunt de etnie germană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hedda Popa, mătuşa lui Radu Mazăre FOTO M.I.
Hedda Popa, mătuşa lui Radu Mazăre FOTO M.I.

Jurnaliştii Adevărul au găsit-o pe mătuşa de origine germană a primarului Constanţei, Radu Mazăre, pe care acesta a invocat-o după alegerile prezidenţiale câştigate de Klaus Iohannis.

Este pentru prima data când edilul Constanţei a recunoscut că are neamuri de origine germană. „Mătuşa mea Hedda este săsoaică şi membră activă în Forumul German la Constanţa. Nah! Şi vărul meu Mişi este sas. Am mai avut un văr, dar a murit. Ambii sunt evaghelici. Şi eu vorbesc germana!“, a precizat Mazăre marţi, la Bucureşti. 
 

În fiecare zi de miercuri, membrii micii comunităţii germane din Constanţa se întâlnesc la sediul din centrul Constanţei. Aici joacă rummy, beau o cafea şi povestesc. În zile de sărbătoare fac prăjituri tradiţionale şi îşi împart cadouri. Evident, în această săptămână, subiectul central a fost Klaus Iohannis.
 

Printre ei s-a aflat şi Hedda Popa, mătuşa lui Radu Mazăre. Femeia de 73 de ani, îmbrăcată în negru după moartea în urmă cu două luni a fiului său Basarab Popa, administrator la Pomacost, a venit la comunitate pentru a mai uita de tragedia care i-a lovit familia.
 

Soţul ei, care a murit în urmă cu opt ani, era frate cu mama lui Mazăre. Hedda Popa a fost asistent farmacist, iar acum este pensionară. 
 

Discreţia nemţilor
 

Mătuşa Hedda este foarte discretă. Abia dacă răspunde la întrebările personale. Nu vrea să se scrie de ea. La fel gândesc şi ceilalţi germani din Constanţa. „Vrem să ne facem activităţile noastre în linişte: în linişte să mergem la biserică“, spun ei.
 

Începe jocul de rummy, simplificat după propriile reguli. Pe o hârtie, Hedda ţine punctajul cu sticteţe. Nemţoaicele o dau când pe română, când pe germană. Intru cu ele în joc. Din respect pentru mine, nemţoaicele vorbesc doar româneşte. 
 

„Nu-mi place că a spus asta despre mine, o să-mi cert nepotul“, spune mătuşa Hedda râzând. Îl ştie pe Radu Mazăre din fragedă pruncie. „Era cel mai zvăpăiat dintre fraţii lui“, aşa şi-l aminteşte ea pe primarul Constanţei. Obişnuia să facă vizite dese la rude şi are numai cuvinte de laudă despre Gabriela şi Ştefan Mazăre, părinţii primarului. 
 

Prietenele Heddei Popa ne spun că femeia a trecut printr-o mare tragedie atunci când i-a murit copilul cel mare, Basarab. „Nici nu a mai venit în ultimul timp pe la comunitate“, mărturisesc ele. 
 

Apoi, discuţia se mută, inevitabil, spre subiectul anului: Klaus Iohannis. „Eu sunt din Sibiu şi ne-am întâlnit de multe ori cu el“, începe povestea o femeie care nu vrea să-şi dea numele. „De exemplu, la noi, nu contează că unul este avocat, unul medic sau altul muncitor. Toţi suntem la fel. La ieşirea de la biserică din Sibiu, oamenii obişnuiau să mai stea afară, la discuţii. El vorbea cu toată lumea. Şi pe stradă dacă te întâlneai cu el şi îl întrebai ceva, îţi răspundea de fiecare dată“. 
 

Profesorul îndrăgostit din Agnita
 

„Dar staţi că ştie cineva mai multe despre el“, spun cei prezenţi. Imediat este sunat Erhard Freymayer, de 71 de ani. Bătrânul este de acord să ne povestească multe despre cel care a devenit preşedintele României.

Imediat după terminarea facultăţii, Iohannis a fost repartizat profesor la şcoala din Agnita, la catedra de fizică, localitate în care, de altfel, s-a născut şi Hedda, mătuşa lui Mazăre. „În acel vremuri, Iohannis pleca cam la o săptămână cu bicicleta până la Sibiu, acolo unde era Carmen, cea care urma să-I devină soţie. Vreau să vă spun că între Sibiu şi Agnita este o distanţă de 60 de kilometri“, povesteşte bătrânul.

„Tot pe vremea aceea el s-a îmbrăcat în Lolă, o tradiţie germană, care se ţine în ultima duminică din ianuarie. Bărbaţii se îmbracă în costume negre cu zdrenţe albe, iar pe faţă poartă măşti. În mâini poartă clopote mari, dar şi un bici. Merg de la un capăt al altul al satului pentru a alunga tătarii“, povesteşte bătrânul neamţ. 
 

Oamenii din mica comunitate de nemţi şi-l amintesc pe tatăl lui Carmen, care era un vestit blănar. Omul avea o avere foarte mare pe care şi-a câştigat-o de pe urma muncii lui. Doar cuvinte de laudă şi la adresa părinţilor lui Klaus Iohannis. Mama lui a terminat şcoala de surori şi apoi s-a angajat la spitalul din Sibiu. 
 

Klaus Iohannis, la Constanţa 
 

Câţiva dintre nemţii din Dobrogea l-au întâlnit la Constanţa pe Klaus Iohannis, în anul 2003, atunci când el a participat la inaugurarea lucrărilor în calitate de preşedinte al Forumului germanilor, la sediul comunităţii evanghelice din Constanţa, renovat cu bani de la statul german. 
 

Klaus Iohannis a venit în 2003 la Constanţa, împreună cu soţia sa, dar şi cu reprezentanţi ai Autorităţii administrative din Germania. „Am pus mâna pe o sticlă de şampanie care era pe masa şi am vrut să-l servesc, dar el mi-a spus că nu bea“, povesteşte o nemţoaică. Apoi, spune că Iohannis a rămas foarte mirat când a aflat că la Constanţa sunt germani din Ardeal. „Să aveţi grijă de această construcţie şi ne-a urat mult succes“, afirmă fostul preşedinte al comunităţii germane din Constanţa, Rastatter Walter. 
 

De atunci, comunitatea de germani are dreptul la două camere din acel sediu, explică Anemaria Czernak, actualul preşedinte. 
 

Construcţia a fost ridicată în anul 1901 şi până în anul 1939 aici a fost şcoala etnicilor germani. La mica distanţă, pe bulevardul omis, germanii aveau şi o biserică, ce ulterior a fost demolată. „Pe Tomis aveau loc manifestările comuniste şi nu le plăcea ca acolo să fie o biserică“, spun nemţii din Constanţa. 

„Nu ştim dacă va putea să facă faţă mafiei, dacă rezistă“, spune ea despre noul preşedinte Klaus Iohannis. Consideră că trebuie ajutat foarte mult. 
 

Mazăre a defilat într-o uniformă nazistă
 

Radu Mazăre a şocat întreaga comunitate în 2009, când la o prezentare de modă a defilat îmbrăcat într-o uniformă de ofiţer neamţ din cel de-Al Doilea Război Mondial. „Am vrut să mă îmbrac în general al Wehrmachtului, pentru că întotdeauna mi-a plăcut această uniformă şi am admirat organizarea riguroasă a armatei germane“, a spus atunci Mazăre.

Ulterior, Mazăre a prezentat scuze publice, precizând faptul că apariţia sa a avut loc în cadrul unui eveniment artistic şi că a vrut să îi aducă un omagiu ofiţerului german Claus von Stauffenberg, care a murit executat după ce a încercat să-l asasineze pe dictatorul Adolf Hitler. 
 

El a fost şi anchetat după ce a defilat în uniformă nazistă, însă Parchetul a închis dosarul primarului Constanţei. Organele de anchetă au precizat faptul că ţinuta purtată de Mazăre era o imitaţie a uniformelor militare din perioada anilor celui de-al doilea Război Mondial care, din punct de vedere strict al designului, nu are nimic de a face cu nazismul.

Vă mai recomandăm:

Mazăre şi-a descoperit rude nemţeşti. Mătuşa Hedda şi vărul Mişi, invocaţi la două zile după victoria lui Iohannis

Afaceristul Avraham Morgenstern, reţinut de DNA pentru contractele cu primăria lui Radu Mazăre

Radu Mazăre: „Îmi dau demisia când vreau eu, e decizia mea personală. Acum sunt mâhnit, încerc să-mi dau seama ce s-a întâmplat la alegeri“

VIDEO Alegeri prezidenţiale 2014. Mazăre s-a cuminţit. Radu mamii a venit la vot fără escorta de fotomodele

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite