EXCLUSIV Boris Kamenov, separatistul din Bulgaria: „Dacă voiam unirea cu altă ţară, am fi ales Austria sau Germania, nu România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Kamenov, alături de un susţinător, intervievat de Nova TV Sursa nova.bg
Boris Kamenov, alături de un susţinător, intervievat de Nova TV Sursa nova.bg

„Adevărul“ a stat de vorbă, prin intermediul unui ziarist bulgar, cu Boris Kamenov, iniţiatorul demersului de separare a celor trei regiuni din nord-vestul Bulgariei şi unirea cu România.

Boris Kamenov, cetăţeanul bulgar de rând care a venit cu ideea de a cere separarea unor regiuni din nordul ţării şi eventuala unire cu România, declară că iniţiativa sa a fost interpretată greşit.

Ziaristul bulgar Ivan Radev din Sofia l-a contactat pe Kamenov, un lucrător în construcţii în vârstă de 60 ani din provincia Vratsa, şi a obţinut pentru „Adevărul“ o declaraţie de la cel care a stârnit rumoare cu demersul său. Boris Kamenov a cerut ca acele trei regiuni care formează zona de nord-vest a Bulgariei, Vidin, Montana şi Vratsa, să se separe de Bulgaria. „Este cea mai săracă din ţară şi până nu de mult era cea mai săracă din Uniunea Europeană“, explică Ivan Radev. 

Kamenov, „interpretat greşit“

Iată ce relatează jurnalistul despre cum a decurs convorbirea cu Boris Kamenov: „Discuţia a fost interesantă. Boris Kamenov a declarat că nu vrea să mai vorbească cu nimeni, pentru că ideea sa a fost interpretată greşit şi terfelită de presă bulgară. Totuşi, l-am rugat să-mi explice de ce. A spus că nu a fost vorba de nici un fel de independenţă şi de nici un fel de unire cu România“, afirmă Ivan Radev.

Boris Kamenov a precizat că scopul său era altul. „A fost vorba de independenţa faţă de corupţie, nu de independenţa de Bulgaria“, a declarat el jurnalistului bulgar.

Întrebat de ce a vorbit atunci despre autonomie şi o posibilă unire cu România în reportajul difuzat joi, 4 ianuarie, la televiziunea bulgară Nova TV, Boris Kamenov a revenit asupra spuselor sale. „Kamenov a ţinut să spună că s-a referit la România pentru că acolo există un sistem judiciar mai bun, iar în Bulgaria nici o persoană nu a intrat în închisoare pentru corupţie la nivel înalt“, specifică Radev. 

Regiunile Vidin, Montana şi Vratsa din Bulgaria - colorate în albastru, galben şi roşu Sursa agora.md

Regiunile Vidin Montana şi Vratsa din Bulgaria Sursa agora.md

La întrebarea dacă a fost vreodată în România şi dacă ştie că şi în această ţară sunt proteste, Boris Kamenov a răspuns: „Da, şi acolo au probleme, ca la noi. Dacă voiam să ne unim cu vreo altă ţară, aş fi cerut să ne unim cu Austria sau cu Germania, nu cu România".

Jurnalistul bulgar Ivan Radev a remarcat că Boris Kamenov pare foarte supărat de efectul demersului său. „L-am întrebat dacă în această situaţie, în care pare foarte supărat de răspândirea vestei despre iniţiativa sa, ar pune capăt al petiţiei. Mi-a răspuns: <Păi da. Am să pun capăt! De fapt, nu este nici o petiţie, nici o persoană nu a semnat. A fost o idee care a fost prezentată greşit de presă, de parcă am făcut deja o petiţie>“. 

Discuţia s-a terminat brusc, când ziaristul l-a mai întrebat pe Kamenov dacă a fost căutat de vreun oficial bulgar sau român după declaraţiile sale. „Eu mă gândesc să-mi schimb numărul de telefon. Tot timpul mă sună ziarişti şi alţi cetăţeni să mă întrebe de ce am vrut independenţa. Gata! M-am săturat! Pa!", a spus Kamenov şi a închis telefonul.

„Omul părea total nepregătit pentru atenţia pe care a primit-o“, a comentat pentru „Adevărul“ ziaristul bulgar Ivan Radev. Ivan este vorbitor de limbă română, pe care a învăţat-o la Universitatea din Sofia, în cadrul secţiei de Studii Balcanice. 

Presa bulgară: „Un gest disperat“

În reportajul prezentat la televiziunea bulgară Nova TV, moderatorul Victor Nikolaev a descris astfel situaţia: „O istorie care, după mine, sună mai mult ca un gest disperat şi ca o încercare de a atrage atenţia, decât ca adevăr. Totuşi locuitori ai Bulgariei de nord-vest susţin că lansează o petiţie prin care ar dori un referendum pentru desprinderea de Bulgaria şi unirea cu România“.

În faţa camerei de luat vederi, Boris Kamenov s-a arătat nemulţumit de faptul că în Bulgaria tot timpul se vorbeşte depre corupţie. „Nimeni nu neagă că există corupţie şi dacă ne desprindem fie ca autonomie, fie dacă România va cere aceste trei regiuni, ar fi posibil să nu mai fim consideraţi ca parte din această corupţie. Oamenii din nord-vest tot timpul au luptat pentru o democraţie adevărată fără corupţie. În România nu se mai vorbeste de corupţie pentru ca sistemul judiciar este mult mai democratic“, considera Boris Kamenov. Subiectul unei posibile cereri de alipire a trei judeţe din Bulgaria la România a fost preluat şi de presa românească.

Pe aceeaşi temă: 

Anunţ surprinzător în Bulgaria. Trei judeţe vor alipirea la România

Legea anticorupţie adoptată de Parlamentul Bulgariei, respinsă de către preşedintele Rumen Radev

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite