FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Epava elicopterului SMURD FOTO Mediafax

Epava elicopterului SMURD prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol, a fost recuperată şi adusă la mal de echipele de intervenţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au reuşit să ducă la mal, marţi, în jurul orei 16.00, ce a mai rămas din elicopterul SMURD prăbuşit cu o zi în urmă în apele lacului Siutghiol, respectiv corpul şi carlinga aparatului de zbor.
 
Echipajul SMURD format din pilotul Petru Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton au murit luni, 15 decembrie, la Constanţa.
 
Pilotul Petre Cătuneanu (47 ani) este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA.
 
Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) este din Mioveni - Argeş, fiind desemnat recent cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil.
 
Medicul Laura Vizireanu (39 ani) a fost căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, care a serbat recent împlinirea a 9 ani.
 
Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani) îşi pierduse anul trecut soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 12 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de logodnicul ei Cristian Ciortan, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. În elicopterul morţii, ea comunica prin SMS, cu iubitul aflat la sol, despre sarcina ei.
 
Cei patru salvatori efectuaseră o misiune medicală la Tulcea, de unde preluaseră o pacientă în vârstă de 79 ani, care simţea înţepături în zona inimii. Bătrâna fusese adusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aparatul de zbor plecase apoi să alimenteze cu combustibil la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Deasupra lacului Siutghiol din Mamaia, elicopterul s-a prăbuşit inexplicabil. S-a rupt în două la impactul cu apa, iar coada elicopterului a rămas la suprafaţă.
 
Salvatorii au reuşit să iasă la suprafaţă şi timp de 20 minute au strigat disperaţi după ajutor. Doar medicul Laura Vizireanu a fost scoasă la mal, recuperată de un pescar din Ovidiu care traversase lacul cu barca sa cu motor. Echipajul ISU a trebuit să dea la vâsle pentru a ajunge la locul accidentului, situat la 500 metri de mal. Barca lor de salvare, dotată cu motor, nu a putut fi pornită. Laura Vizireanu a murit la spital, iar colegii ei au fost scoşi morţi din apele îngheţate ale lacului Siutghiol. Tot filmul tragediei, relatat cu fiecare moment al operaţiunilor, a fost prezentat de Adevărul.
 
Toate elicopterele SMURD vor fi oprite de la zbor în perioada următoare. Raed Arafat a comunicat decizia de a nu mai ridica aparatele de zbor de la sol. Toate sunt de tipul elicopterului prăbuşit. „Toată flota SMURD rămâne la sol pentru verificări“, a declarat Arafat. În ţară există 8 baze SMURD, iar Constanţa este una dintre ele. 
 
Arafat a mai citit desfăşuratorul apelurilor şi timpilor de acţiune. „La ora 16.11 a fost primul apel la 112, iar la faţa locului au plecat două echipaje, urmate de un al treilea la 3 minute după. Au ajuns la orele 16.17, 16.19 şi 16.20. Da, prima barcă a pompierilor a plecat la vâsle, pentru că nu i-a pornit motorul. Dar pompierii au fost cei care au găsit victima“, a mai spus fondatorul SMURD România.
 
Raed Arafat a precizat că va fi verificată existenţa flotoarelor pe aparatul de zbor.
 
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a dispus schimbarea din funcţie a şefului ISU Constanţa, colonelul Viorel Jianu, „pentru creşterea potenţialului operaţional la nivelul judeţului Constanţa şi întărirea mecanismelor de cooperare la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa”. 
 
De asemenea, Oprea i-a cerut lui Victor Ponta schimbarea din funcţie a prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, care este şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
 
FOTO Adrian Boioglu


Pe aceeaşi temă:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările