Eolienele din Dobrogea au produs pe viscol energie mai multă decât Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parc de eoliene în Dobrogea
Parc de eoliene în Dobrogea

A fost cea mai bună perioadă a anului pentru investitorii în parcurile de eoliene. Puterea vântului a făcut ca eolienele să meargă la putere maximă.În perioada viscolului, eolienele din Dobrogea au produs 1.000 megawaţi pe oră. În timpul verii, producţia scade la jumătate.

Cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea sunt la Fântânele, Peştera, Cernavodă, Casimcea, Agighiol, Corugea. Acestea aparţin marilor jucători de pe piaţa energiei eoliene din zonă: grupul CEZ, Petrom, ENEL. Alte parcuri mai mici de eoliene funcţionează la Baia de Tulcea şi Topolog. Aceste parcuri mici produc, la rândul lor, 10 – 12 megawaţi pe oră.

Beneficii pe termen lung


În această perioadă a anului, eolienele din Dobrogea au produs la capacitate maximă, de 1.000 megawaţi pe oră. „Ca să funcţioneze la capacitate maximă ele au nevoie de o putere a vântului de 50 de kilometri pe oră. În ultimele săptămâni, vântul a bătut cu 70 de kilometri pe oră. La 100 de kilometri pe oră elicele se opresc singure şi nu ar fi fost probleme. Totodată, ele au un sistem de încălzire şi, dacă ar fi căzut ploaie cu gheaţă, funcţionarea lor nu ar fi ridicat probleme“, spune expertul de mediu Traian Petrescu. În concluzie, eolienele au produs mai multă energie decât sistemul hidroenergetic, adaugă expertul în eoliene.


Traian Petrescu

Traian Petrescu

În câţiva ani, Dobrogea ar putea furniza jumătate din consumul la nivel naţional. Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă cu cele două reactoare furnizează 1404 megawaţi, aproape 20%  din consumul naţional.
Din păcate, energia produsă de eolienele din sud – estul ţării va aduce beneficii României pe termen lung. Pe termen scurt, mai sunt pierderi întrucât trebuie plătite subvenţiile acordate de Guvern pentru energia regenerabilă, aşa cum stabileşte legislaţia în domeniu. Prin urmare, producţia mare de energie nu se va regăsi în curând şi în facturile consumatorilor.

Dobrogea, în bătaia vântului


Piaţa eolienelor este în plină dezvoltare şi specialiştii prognozează ca, în următorii 3 ani, în Dobrogea şi Moldova, zonele cele mai propice pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, să avem instalate eoliene care să producă o putere de 3.000 de megawaţi.
Pe lângă parcurile eoliene din Dobrogea, mai sunt funcţionale alte câteva în Bărăgan, în zona Luncii Dunării, acolo unde sunt condiţiile favorabile producerii de energie.
De departe, cea mai mare energie ar produce eolienele ce s-ar monta în vârful munţilor, însă acestea sunt foarte greu de fixat şi de transportat. O altă soluţie ar fi dezvoltarea unei afaceri pe Marea Neagră, unde platforma continentală ar fi perfectă pentru montarea turbinelor. „Din păcate, am auzit doar poveşti despre astfel de proiecte, deşi adâncimile mici din Marea Nagră ar permite funcţionarea unui parc de eoliene“, spune Traian Petrescu.
De aceea, zona Dobrogei, cu precădere Tulcea, rămân cele mai propice arii de dezvoltare a parcurilor eoliene. Urmează apoi Moldova, unde puterea vântului ar putea produce astfel de energie.

Cu bune şi cu rele

Cei mai fericiţi de aceste investiţii sunt, în primul rând, cei din comunităţile locale. Se percep taxe şi impozite pe terenurile folosite. Marii investitori au ajutat comunităţile modernizând sistemul de apă potabilă, aşa cum s-a întâmplat la Baia. La Fântânele, proprietarii pe terenul cărora au fost amplasate turbinele primesc 3.000 de euro anual, iar cei ale căror recolte au fost distruse au primit şi despăgubiri substanţiale.
Parcurile eoliene au dus şi la lupte de stradă. În iulie 2010, cinci oameni din Cogealac au fost împuşcaţi de firma care asigura paza şantierului din zona respectivă. Primarul Cati Hristu s-a dus pe şantier însoţit de mai mulţi localnici cerând grupului ceh să părăsească zona întrucât nu are avizele necesare. Pe aceeaşi suprafaţă, administraţia locală precedentă acordase autorizaţii de construire pentru alte firme. Edilul şi alţi 5 localnici au fost arestaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice în formă agravantă.

Cât costă energia verde


Investiţia pentru construirea unui parc de eoliene este foarte costisitoare. Tocmai de aceea la noi aceste proiecte s-au implementat cu mare greutate. Spre exemplu, investiţia pe megawatt este de aproximativ 1.500.000 – 1.700.000 de euro.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite