Elevii reclamă primarii pentru că refuză accesul la informaţii de interes public

Elevii reclamă primarii pentru că refuză accesul la informaţii de interes public

Liceeni din conducerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa Foto S.I.

Pentru realizarea Indexului accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa, Asociaţia Elevilor din Constanţa a trimis primăriilor solicitări de date. Dintre cele 70 unităţi administrativ-teritoriale, 11 nu au răspuns nici aproape trei luni, deşi termenul legal este de 30 zile.

Primăriile erau solicitate să răspundă unui număr de opt de întrebări, care se circumscriu regimului Legii nr. 544/2001 privind acces la informaţii de interes public. Informaţiile erau necesare pentru elaborarea celei de-a 3-a ediţii a Indexului accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa, care este realizat de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC).

„Răspunsurile formulate de reprezentanţii autorităţilor locale constituiau baza raportului, fiind instrumentul cu ajutorul căruia aducem în atenţia opiniei publice gradul şi modul în care primăriile din judeţ asigură accesul liber la educaţie al elevilor“, spun liceenii. Adresa a fost transmisă la 9 iulie, dar sunt primari care refuză şi acum să răspundă chestionarului.

„Edilii refuză să răspundă, în ciuda numeroaselor discuţii avute prin care li s-a pus în vedere intrarea în întârziere şi încălcarea legii. Cele 11 primării constănţene, care încalcă în mod sistematic legea, neavând respect faţă de litera acesteia şi accesul la informaţii de interes public al cetăţenilor, aparţin Partidului Social Democrat, Partidului Naţional Liberal şi Partidului Mişcarea Populară. Lista neagră a primăriilor, care se pun în calea scoaterii la lumină a problemelor cu care se confruntă elevii din judeţ este compusă din comunele Agigea, Murfatlar, Deleni, Ghindăreşti, Saraiu, 23 August, Cobadin, Gîrliciu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu şi Castelu“, arată Asociaţia Elevilor din Constanţa.

AEC anunţă că va da în judecată primăriile pentru refuzul de comunicare a informaţiilor solicitate şi depăşirea termenului de 30 zile şi va sesiza parchetul pentru abuzul în serviciu săvârşit de edili. Liceenii îi somează public primarii să dovedească un minim respect faţă de elevii din comunităţile lor şi de prevederile legale în vigoare şi să transmită în cel mai scurt timp răspunsurile solicitate.

Asociaţia Elevilor din Constanţa va lansa în curând Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2016-2017, o cercetare care măsoară gradul şi modul în care autorităţile locale din judeţ şi-au îndeplinit obligaţiile privind învăţământul local.

„Din păcate, în anul 2017, într-o ţară membră a Uniunii Europene este nevoie să te rogi de reprezentanţii unor autorităţi locale să respecte legea, aceştia dovedind în repetate rânduri că au un dispreţ faţă de litera acesteia, cetăţeni şi accesul la informaţii de interes public. Colegii mei din cadrul Asociaţiei au luat în repetate rânduri legătura cu angajaţii celor unsprezece primării, ajungând chiar şi până la primari. Refuzul acestora de a răspunde a fost categoric şi de aici tragem concluzia că doresc să ascundă de ochii opiniei publice starea învăţământului din comunităţile lor“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Liceenii cer devansarea Bacalaureatului. Ministerul Educaţiei va analiza propunerea. Elevii reclamă: „Statutul Elevului este încălcat sistematic“

Constanţa, sub nivelul ţării la bursele şcolare. Liceenii care au obţinut bani şi manuale pentru elevi cer edililor sprijinirea educaţiei

Milenialii care s-au pregătit pentru succes. Au ajuns în doar 4 ani cea mai puternică asociaţie de elevi din România

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: