Elevii îi răspund ministrului Educaţiei: „Introducerea uniformelor şcolare este o măsură demagogică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Mai multe asociaţii de elevi din România au transmis astăzi o poziţie referitoare la afirmaţiile Ecaterinei Andronescu cu privire la măsura introducerii uniformei şcolare, ca o soluţie la stoparea violenţei în şcoli.

Asociaţiile de elevi din România spun că declaraţiile ministrului Educaţiei, conform cărora soluţia pentru asigurarea securităţii în unităţile de învăţământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii, sunt de condamnat şi demonstrează faptul că problema siguranţei în şcoli nu este înţeleasă de către reprezentanţii autorităţii, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluţionarea acesteia.

„Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că introducerea uniformelor şcolare este o măsură pur demagogică deoarece ea nu substituie prezenţa unor agenţi de securitate special instruiţi în sensul asigurării siguranţei persoanelor din instituţii publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza şi pe baza carnetului de elev. Totodată, conceptul de ”uniformă obligatorie” este unul vag, accesul elevilor în şcoală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform art. 14, lit. c) din Statutul Elevului, aprobat prin OM 4742/2016”, spun reprezentanţii elevilor.

Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, cere Ministerului Educaţiei Naţionale să întreprindă demersuri pentru ca fiecare şcoală din România să beneficieze de pază asigurată de către autorităţile locale, în schimbul iniţierii unor propuneri care atentează la principiul învăţământului gratuit şi al echităţii, prevăzute de Legea educaţiei, precum introducerea uniformei obligatorii.

„Conform articolului  4, alin. (1) din Legea 35/2007, autorităţile locale au obligaţia de a lua măsuri pentru creşterea siguranţei unităţilor de învăţământ. Totodată, articolul 2, alin. (1) al Legii 333/2003 prevede obligaţia autorităţilor de a asigura paza clădirilor ce se află în posesia acestora, unităţile de învăţământ aflându-se în domeniul public al consiliilor locale. Considerăm că singura măsură viabilă pentru asigurarea securităţii în şcoli o reprezintă asigurarea pazei umane”, se mai arată în comunicatul AEC.

Pe aceeaşi temă:

„Elevii constănţeni merită să înveţe în siguranţă!” Petiţie online pentru paza şcolilor

Paza şcolilor, la discreţia primăriilor. Mulţi părinţi, obligaţi să plătească pentru siguranţa copiilor

Subvenţionarea cu 50% a transportului pentru elevi şi studenţi, respinsă de consilierii judeţeni



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite