Elevii din Medgidia vor avea burse. Asociaţia Elevilor din Constanţa a silit Primăria Medgidia să respecte legea

Elevii din Medgidia vor avea burse. Asociaţia Elevilor din Constanţa a silit Primăria Medgidia să respecte legea

Sursa Facebook AEC

Elevii din Medgidia vor beneficia de burse în urma acţiunii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care a dat în judecată Primăria Medgidia, silind-o astfel, prin instanţă, să respecte legea şi să acorde drepturile cuvenite şcolarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a anunţat că a obţinut o nouă victorie pentru elevii din judeţul Constanţa.

Elevii din Medgidia vor beneficia de burse, în urma demersului AEC, care a câştigat în luna februarie procesul împotriva autorităţilor locale. În şedinţa de Consiliu Local din Medgidia, ţinută în data de 30 iunie, edilii au emis hotărârea privind aprobarea numărului şi a cuantumului burselor ce se vor acorda elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, pentru anul şcolar 2019-2020.

În noiembrie 2019, AEC a acţionat în instanţă 12 localităţi pentru refuzul constant de a acorda burse elevilor. Printre acestea se număra şi municipiul Medgidia, condus de primarul Valentin Vrabie. Medgidia era singurul municipiu care nu acorda elevilor burse de merit, de performanţă, de studiu şi sociale prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

La începutul anului, Consiliul Local Medgidia a fost obligat de instanţă, prin decizia Tribunalului Constanţa, să respecte dreptul elevilor şi să acorde bursele pe semestrul al II-lea, dar şi retroactiv pentru primul semestru. În şedinţa de Consiliu Local al Medgidiei, această hotărâre a fost aplicată. 

Reprezentanţii elevilor spun că se bucură de reuşită, dar nu pot nega faptul că primarul localităţii a refuzat să respecte legea, criticând acţiunile întreprinse de AEC şi invocând lipsa banilor în repetate rânduri.

„De la bun început legea a fost de partea noastră, acesta este motivul pentru care am pornit încrezători şi nu am închis ochii atunci când primeam diferite scuze de la primarii localităţilor.

În Medgidia ne-am lovit de lipsa interesului autorităţilor de fiecare dată, ba chiar ne-au fost aduse acuzaţii când am ridicat problema burselor şcolare.

Sperăm ca la finalul anului să nu mai existe localităţi în care să nu se acorde  burse.

În final, ne bucură faptul că elevii vor beneficia de banii meritaţi şi că am arătat că putem schimba în bine educaţia din comunităţile noastre“, arată Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa care nu depinde de Ministerul Educaţiei. Este prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Pe aceeaşi temă: 

Asociaţiile de elevi din ţară trag un semnal de alarmă: „Campania electorală se face pe spatele elevilor. Transport gratuit, dar cu bani!“ 

Asociaţiile de elevi condamnă măsurile impuse de Ministerul Educaţiei. „Pornesc de la premisa falsă că toţi şcolarii sunt conectaţi la internet”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: