Elevii care învaţă la o specializare ce nu există în localitatea lor vor avea naveta decontată

Elevii care învaţă la o specializare ce nu există în localitatea lor vor avea naveta decontată

Amendamentul prin care se modifică articolul 84 din Legea Educaţiei Naţionale a fost propus de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC).

Plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, a adoptat marţi, 5 septembrie, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 69/2016.

Proiectul conţine şi un amendament propus şi susţinut de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), prin care se modifică art. 84 din Legea educaţiei naţionale, astfel că vor beneficia de decontarea navetei elevii care în localitatea de domiciliu nu pot fi şcolarizaţi la specializarea dorită.

„Până în prezent, costurile navetei erau decontate doar pentru acei elevi care nu puteau fi deloc şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, indiferent dacă aveau sau nu posibilitatea de a studia la profilul şi specializarea dorită“, specifică AEC.

Demersurile pentru adoptarea acestei modificări au început în luna februarie, în urma sesizărilor primite din partea elevilor navetişti. Aceştia nu erau eligibili la decontarea abonamentului pe motiv că în localitatea de domiciliu ar fi putut fi şcolarizaţi, chiar dacă unitatea existentă în localitatea respectivă nu le putea oferi specializarea dorită.

Amendamentul formulat de AEC a fost adoptat în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor în luna mai, în urma mai multor săptămâni de negocieri şi discuţii, iar ieri plenul a acordat votul final. În momentul de faţă, până la aplicarea acestei măsuri mai este nevoie doar ca preşedintele României Klaus Iohannis să promulge legea.

„Adoptarea acestui amendament elimină discriminarea la care erau supuşi mii de elevi navetişti din România, care nu puteau beneficia de decontarea abonamentului, doar pentru simplul fapt că în localitatea de domiciliu aveau o altă unitate de învăţământ“, consideră membrii AEC.

„Modificarea făcută este foarte simplă, fiind schimbate doar două cuvinte din Legea Educaţiei, dar două cuvinte care influenţează soarta a mii de elevi. Dacă până în prezent beneficiau de decontarea navetei doar acei elevi care nu puteau fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, acum vor deveni eligibili şi elevii care deşi pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, nu au specializarea dorită.

Influenţaţi de această măsură vor fi în special liceeni din mediul rural, care deşi în localitatea de domiciliu aveau un liceu, acesta nu le putea oferi profilul şi specializarea dorită. Până în prezent, aceştia erau discriminaţi, nefiindu-le decontat costul abonamentului lunar, pentru mulţi acest fapt creând un impediment serios în a ajunge la şcoală, având în vedere condiţiile materiale.

Conform ultimelor date, o treime dintre copiii români trăiesc în sărăcie severă, aşa că este de datoria statului să se asigure că toţi copiii României au şanse egale la un învăţământ de calitate, fiindu-le asigurat accesul gratuit la educaţie“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Liceenii cer devansarea Bacalaureatului. Ministerul Educaţiei va analiza propunerea. Elevii reclamă: „Statutul Elevului este încălcat sistematic“

Fără telefoane mobile în şcoli. Ce zic elevii despre această măsură a Ministerului Educaţiei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: