Elevii constănţeni răspund acuzaţiilor că ar fi finanţaţi de baronii manualelor: „Serios, domnule Pop, ce urmează, o asociere cu Soros?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Manda răspunde acuzaţiilor aduse de ministrul educaţiei  FOTO Facebook Alexandru Manda
Alexandru Manda răspunde acuzaţiilor aduse de ministrul educaţiei  FOTO Facebook Alexandru Manda

Modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ (ROFUIP) a fost criticat în termeni destul de duri de către asociaţiile de elevi. Aceştia au acuzat Ministerul Educaţiei de lipsa consultării publice înainte de adoptare.

Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) a prezentat într-o conferinţă de presă nemulţumirile elevilor cu privire la adoptarea lipsită de transparenţă a noului ROFUIP. În luna decembrie 2017, AEC a primit acest regulament la care a depus câteva amendamente, dar consultarea partenerilor sociali, spun elevii constănţeni, nu poate fi considerată consultare publică, aşa cum prevede legea. „Cetăţenii României au aflat de pe Facebook că s-a modificat ROFUIP în timpul anului şcolar. De regulă, aceste modificări se făceau vara. Trebuia făcută o consultare publică, ceea ce presupunea publicarea Regulamentului pe site-ul ministerului, publicarea notei de fundamentare şi o perioadă de cel puţin 10 zile pentru ca cei interesaţi să trimită sugestii. Modificarea fără consultare publică reprezintă reaua intenţie şi dispreţul faţă de lege”, a declarat Alexandru Manda.

Noul regulament are 63 de puncte modificate, printre cele mai discutate fiind cel în care se prevede ca elevii să lase telefonul mobil într-un spaţiu de depozitare pe perioada orelor de curs. O asemenea prevedere este un „caz de nulitate absolută din punctul de vedere al dreptului civil”, spun elevii, deoarece este vorba de o lipsire de posesie a unui bun. De asemenea, ei nu înţeleg de ce trebuia o astfel de modificare, folosirea telefoanelor mobile fiind oricum interzisă pe timpul orelor de curs.

După o analiză a tuturor celor 63 de modificări ale ROFUIP, AEC anunţă că va face toate demersurile pentru anularea acestuia în instanţă.

Războiul declaraţiilor

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la bistriţa că elevi au fost consultaţi pe tema modificării ROFUP. "Vizavi de atacarea în instanţă a unei asociaţii, nu pot să comentez, fiecare poate să facă ce vrea, este democraţie. Eu astăzi am recunoscut Consiliul Naţional al Elevilor, ştiu că sunt asociaţii ale elevilor făcute de anumiţi adulţi, cu o ţintă anume. Nu mă interesează acest subiect, de atacare în instanţă. Dacă este asociaţia la care mă gândesc eu, una dintre ele a fost invitată la toate dezbaterile pe acest regulament şi refuz să cred că această asociaţie este indirect finanţată de unul din baronii manualelor", a spus ministrul, conform Agerpres.

„Serios, domnule Pop, acesta este răspunsul dvs. pentru poziţiile noastre împotriva modificării Regulamentului de organizare a unităţilor de învăţământ? Ce urmează, o asociere cu Soros? Nu m-ar mira. Susţinătorii financiari ai AEC au fost sau sunt grupul de firme Enel România, firme locale mici sau mijlocii, precum şi oameni de buna credinţă care cred în puterea elevilor de a schimba ceva şi ne redirecţionează 2% din impozitul pe venit.

Mă aştept să înceapă o campanie de denigrare împotriva noastră şi a reprezentării independente a elevilor din România, dar aceste practici nu ne vor speria şi nu ne vor face să renunţăm!”, a scris pe contul său de Facebook Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Pe aceeşi temă:

Elevii, revoltaţi de modificarea peste noapte a Regulamentului din învăţământul preuniversitar

Propunere a Ministrului Educaţiei: Bacalaureatul românilor de pretutindeni. „La 100 de ani de la Unire trebuie să facem acest pas“

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite