Elevii din Constanţa au depus plângere penală la DNA împotriva primarului. Liderii elevilor: „Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au depus plângerea la DNA Foto S.I.
Liderii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au depus plângerea la DNA Foto S.I.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus miercuri, 4 februarie, o nouă plângere penală, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura centrală, pe numele primarului Radu-Ştefan Mazăre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

Plângerea penală se referă la refuzul acordării reducerii de 50% la transportul local în comun pentru elevi, prevedere stipulată la art. 84 (1) în Legea Educaţiei Naţionale.

„Numitul Mazăre Radu-Ştefan refuză de 15 ani de zile să aplice legea şi să acorde elevilor reducerea de 50% la transportul local în comun, pe care legea le-o garantează. În acest moment, prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro“, arată elevii din Constanţa.

Grupul de liceeni din conducerea Asociaţiei Elevilor Constanţa (AEC), toţi sub vârsta majoratului, a sosit la DNA Constanţa în jurul orei 10. Ca observaţie, media de vârstă a contestatarilor (care au 14-18 ani) coincide cu vârsta mandatului lui Radu Mazăre la Primăria Constanţei, ales primar în anul 2000. Preşedintele AEC Andrei Eduard Burghelia are 17 ani, iar vicepreşedintele AEC Alexandru Manda - doar 15 ani.

Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară singura organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, deoarece cealaltă structură, Consiliul Judeţean al Elevilor, depinde de Ministerul Educaţiei Naţionale, implicit de Inspectoratul Şcolar Judeţean, adică de Primărie.

Asociaţia independentă, creată în 2013 de foşti lideri ai Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, are ca ca scop reprezentarea intereselor comune ale acestora, promovarea drepturilor elevului şi stimularea participării elevilor la actul educaţional. Din grupul de fondatori făcea parte şi Alexandru Bajdechi, studentul la Drept care a dus mai departe lupta cu edilul-şef al Constanţei şi l-a reclamat pentru abaterile de la legislaţia de funcţionare a administraţiei locale.

Liceenii continuă lupta

Colegii rămaşi în Asociaţia Elevilor, care studiază încă la liceu, organizează propriile acţiuni, pentru care se mai consultă uneori cu seniorii. Dar iniţiativele le aparţin şi vizează întreaga populaţie şcolară. „Constanţa este singurul oraş din ţară unde elevii şi studenţii nu beneficiază de facilităţi la transportul în comun“, arată ei.

Iar transportul în comun de la Constanţa (Regie care aparţine de primărie) este extrem de scump. O călătorie costă 1,50 lei. Un abonament pe toate liniile (nominalizat, cu aproximativ 180 calatorii) costă 110 lei, iar unul la purtător (cu aproximativ 270 călătorii) costă 140 lei.

Conform Legii Educaţiei Naţionale, transportul elevilor este asigurat, ca finanţare complementară, din bugetul local. Dar primarul Radu Mazăre a declarat de la bun început că nu este de acord cu plata transportului elevilor „cu Audi A8“.

Elevii au arătat că aceia cu Audi A8 nu vin la şcoală cu autobuzul, deci nu vor folosi reducerea la abonament şi oricum aceştia reprezintă o categorie mică de populaţie şcolară. Iar ca să pedepseşti 40.000 elevi, câţi sunt în judeţul Constanţa, pentru copiii familiilor înstărite este mai degrabă un pretext decât o justificare. „Cum de se găsesc întruna bani pentru ajutorarea a tot felul de categorii de asistaţi social, dar noi nu primim banii cuveniţi prin lege?“, se întreabă elevii.

Legea Educaţiei Naţionale specifică la Articolul 84 că „Elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic“, iar Articolul 105 prevede că învăţământul este finanţat complementar din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru câteva categorii de cheltuieli, printre care se numără şi transportul elevilor şi naveta cadrelor didactice.

Răspunsul lui Mazăre

La discuţiile cu elevii, Radu Mazăre, fost lider al studenţilor-marinari de la Institutul de Marină Civilă Constanţa, le-a spus direct că nu dă prea mulţi bani pe revendicările lor.

„Prima întâlnire a fost în iunie 2013, pe vremea când eram în conducerea CJE şi abia fondasem AEC. Răspunsul lui a fost atunci că nu vrea să dea reducere celor care au AUDI A8. Apoi a fost perioada de la începutul lui 2014 când a declarat ca nu este de acord să dea reducerea, precum şi că îşi bagă p### în Legea educaţiei. Acela a fost momentul în care ne-am hotărât să dăm drumul la prima plângere penală, care a rămas blocată la IPJ Constanţa. În prezent, această plângere va fi instrumentată de către DNA, deoarece am dovedit aplicabilitatea art. 13 indice 2 din Legea 78/2000. De asemenea, vom iniţia acţiune în instanţă, pe obligaţia de a face“, au explicat liderii AEC.

„Dacă faci lucruri rele, Dumnezeu ţi le întoarce. Faci bine, primeşti bine. Faci rău, primeşti rău“, a filosofat primarul Radu Mazăre la auzul reclamaţiei depuse de elevi la DNA.

„Ar trebui să deschidă ochii foarte bine, ca să nu folosesc alt termen, să vadă că toţi cei care au făcut plângeri la DNA şi care arătau cu degetul să-l băgăm în puşcărie, să-i facem, să-i dregem acum sunt pe undeva pe la priciu pentru că Dumnezeu, dacă faci lucruri rele, ţi le întoarce, dacă faci lucruri bune, îţi dă tot lucruri bune“, a spus Mazăre.

El a menţionat că în prezent beneficiază de abonament elevii ai căror părinţi au subvenţie la căldură, precizând că este vorba de persoane cu venituri de până în 1800 de lei pe membru de familie. „Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că este suficient. Nu cred că un copil ai cărui părinţi câştigă 100 de milioane de lei fiecare trebuie să beneficieze de jumătate de gratuitate. I-am întrebat pe elevi dacă să dăm această jumătate tuturor sau vreţi ca cei ai căror părinţi câştigă minimul pe economie să circule gratuit?“, a mai spus Mazăre, care a precizat că va primi un răspuns într-o săptămână.

Primarul a anunţat marţi că sprijină un proiect al Consiliului Judeţean al Elevilor, la ideea fiului său Răducu Mazăre, prin care vor fi derulate tot felul de acţiuni pentru tineret, cu premii gen telefon iPhone6. Pentru această campanie, Primăria a promis că alocă 1 milion euro din bugetul pe 2015.

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre, reclamat la DNA de elevii din Constanţa

Mazăre, despre sesizarea elevilor la DNA: “Dacă faci lucruri rele, Dumnezeu ţi le întoarce”

Radu Mazăre va aloca 1 milion de euro pentru un proiect destinat tinerilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite