El este cel mai rapid pompier din România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plutonierul adjunct Gheorghe Romaşcanu este vicecampion mondial la atletism, titlu câştigat la o competiţie mondială desfăşurată în Brooklyn, în New York. El a adus României cea mai înaltă distincţie obţinută vreodată de un sportiv al ţării noastre la Campionatul Mondial al Poliţiştilor şi al Pompierilor: medalia de argint.

Romaşcanu a obţinut la 44 de ani o performanţă greu de egalat pentru cineva trecut de prima tinereţe: succesul său este un exemplu pentru mai tinerii săi colegi. Plutonierul adjunct a participat la Campionatele Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, competiţie ce s-a desfăşurat în perioada 25 august - 05 septembrie 2011, la New York.

17.000 de sportivi

La Campionatele Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor au participat aproximativ 17.000 de sportivi, pompieri şi poliţişti, de pe toate continentele, care s-au întrecut la toate disciplinele: atletism, înot, lupte, tenis, canotaj şi arte marţiale.

Romaşcanu a participat şi s-a remarcat la probele de atletism: la 1.500 de metri şi respectiv cea de 3.000 de metri cu obstacole.

La proba 3.000 metri cu obstacole, pompierul constănţean s-a clasat pe locul IV, iar la proba de 1.500 m Romaşcanu a câştigat titlul de vicecampion mondial.
„M-am luptat cu doi poliţişti: şi cel clasat înaintea mea şi cel de după mine sunt poliţişti", a spus Romaşcanu emoţionat, privind medalia care i-a adus recunoaşterea unei munci de o viaţă.

Constănţeanul a pierdut primul loc de pe podium în favoarea lui Rai Tek Kumur (Singapore) în timp ce locul al III-a a fost ocupat de Lesnicki Marck (Polonia).

Sportiv de performanţă

„Este cea mai mare performanţă pe care am obţinut-o în cei 26 de ani de atletism. Am început când aveam 18 ani, la Clubul Sportiv Farul Constanţa, avându-l ca antrenor pe Dumitru Mihăilescu şi voi continua să practic acest sport atât cât mă va ajuta organismul", a spus Romaşcanu la întorcerea în ţară.

Experienţa participării la competiţia din SUA a fost una interesantă. „Am ajuns acolo mulţumită sponsorizărilor Asociaţiei Dinamo- Pompieri, care s-au ocupat şi de echipament şi de cheltuielile de deplasare şi cazare. Am fost selecţionat la acest concurs în urma unei competiţii, organizate în luna iunie, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor", povesteşte el.

Momentul decernării premiilor a fost unul emoţionant. Singurul minus a fost că nu a ajuns să audă imnul României răsunând pe stadionul din Brooklyn, New York.

Martor la uraganul Irene

Când a ajuns în SUA s-a trezit sechestrat în hotel pentru o zi şi jumătate. „Era chiar în timpul uraganului Irene. Ni s-a spus că este ordinul primarului New York-ului să nu iasă nimeni din hotel. La ei, când primarul dă un ordin, toată lumea îl respectă fără comentarii", spune Romaşcanu.

„Nu am dormit toată noaptea, se zgâlţâia hotelul. De altfel fusesem avertizaţi că s-ar putea să scârţâie un pic. Avea 39 de etaje. Din fericire pe noi nu ne-a afectat foarte tare: nu au fost distrugeri însă era ceaţă, ploaie şi vânt extrem de puternic", spune el.

Întors acasă, a fost primit cu braţele deschise de familie şi colegi. „Soţia mea îmi spune în permanenţă că este mândră că e soţie de vicecampion mondial şi sunt un exemplu pentru fiul meu. Şi el face sport, practică fotbalul", spune pompierul.

Pompier cu normă întreagă

Romaşcanu este pompier din anul 2007 şi a ajuns în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma unui concurs. „Până atunci fusesem şofer pe o maşină a Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa. Experienţa mi-a servit, acum conduc autospecialele Staţiei Midia în misiune", povesteşte el.

Cea mai grea misiune la care a participat s-a petrecut în 2009. „Eram la Petromidia, ne pregăteam de un exerciţiu, când o instalaţie a explodat. Doi oameni au murit atunci în incendiu, însă am reuşit să îi salvăm pe restul", spune el.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite