El Comandante Mazăre, la braţ cu urmaşul lui Fidel Castro. Alejandro a promis că-l aduce la Mamaia pe Camilo, fiul lui Che Guevara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alejandro Castro Soto del Valle, penultimul născut al dictatorului cubanez, a fost musafirul primarului Constanţei. Castro a promis că revine la Mamaia pentru carnavalul din 2015, împreună cu fiul lui Che Guevara.

Radu Mazăre se află la un pas de a-şi îndeplini visul: acela de a defila alături de un Castro sau Guevara. Primarul Constanţei a primit în weekendul trecut, la Mamaia, vizita unuia dintre cei 8 copii ai dictatorului cubanez Fidel Castro. Alejandro Castro Soto del Valle, penultimul născut al lui Fidel, a furnizat edilului-şef cea mai frumoasă surpriză în anul în care imperiul său începe să se clatine.

Alejandro a petrecut cu Mazăre seara în club şi dimineaţa pe o terasă de la malul mării. Purtând un tricou sport de culoare albastră, urmaşul dictatorului a fumat amical trabucuri cu primarul. Mazăre, dichisit şi impresionat de compania sa, i-a aprins ţigările de foi.

„Când era Băsescu cu Udrea prin Mamaia, cu cine credeţi că eram eu? Cu băiatul lui Fidel Castro!“, s-a mândrit primarul luni, în faţa ziariştilor din Constanţa.

Alejandro i-a promis lui Mazăre că va veni la anul, la Carnavalul din Mamaia, pentru a defila împreună. Tema paradei a fost astfel deja stabilită: Revoluţia cubaneză. Cireaşa de pe tort o reprezintă, însă, un alt invitat special care va veni din America Latină. Fiul liderului comunist Fidel Castro s-a angajat că-l va aduce la carnaval şi pe Camilo, fiul lui Che Guevara, marele El Comandante de la Revolución Cubana.

image
image

Mazăre nici că poate fi mai fericit. Este primarul unui oraş înfrăţit cu Havana, capitala Cubei şi are speranţe că invitaţii săi Castro şi Guevara, urmaşii celor care au înfăptuit revoluţia cubaneză, vor participa la carnaval. „Am discutat cu fiul lui Fidel Castro şi probabil că în deschiderea carnavalului de anul viitor, în tema cu Revoluţia cubaneză va veni atât el, cât şi băiatul lui Che Guevara“, a declarat el.  

Che Guevara de Constanţa

Primarul este un mare fan al dictatorilor latino-americani Fidel Castro şi Hugo Chavez şi al rebelului Che Guevara. Pentru ţinuta sa de campanie, el s-a inspirat, de altfel, de la celebrul portret al luptătorului comunist: beretă şi haine militare de camuflaj. Echipamentul de guerrillă este afişat în momentele de luptă, gen alegeri, acţiuni electorale sau reuniuni importante PSD. „Voi purta aceste haine câtă vreme voi fi în război cu Băsescu şi cu slugile sale“, a anunţat primarul în uniforma kaki şi cu beretă roşie.

Aceeaşi ţinută a purtat-o şi în ziua în care s-a întâlnit cu Alejandro Castro, cu câteva ore mai devreme, la conferinţa extraordinară PSD Constanţa de sâmbătă, 13 septembrie, când a lansat atacul verbal fără precedent la adresa procurorilor care l-au făcut să stea o noapte în arest.

image

„Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi f… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!?“, a spus primarul de la tribuna reuniunii unde se valida candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României. Mazăre a fost aplaudat de PSD-iştii din sală, în timp ce demnitarii aflaţi pe scenă au împietrit.

Reacţia magistraţilor: palmă CSM şi denunţ DNA

Reacţiile nu au întârziat să apară. Luni, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o adresă publică prin care arată că prin invectivele adresate unui procuror DNA s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare.

„Folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora“, au arătat reprezentanţii CSM.

Radu Mazăre la Conferinţa PSD Constanţa Sursă foto observator.ro

În aceeaşi zi, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat un denunţ la adresa lui Radu Mazăre, pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal.

„Este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida. Împrejurarea în care Mazăre a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor: influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză“, au arătat procurorii anticorupţie. Denunţul DNA a fost depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Soluţia: încă o revoluţie

„De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală. Dacă nu iese Ponta, vom trăi în aceeaşi ţară şi vom trăi în acelaşi mod de a pune problema şi cu aceeaşi teamă în suflet. Eu unul am declarat-o public şi o spun şi acum, dacă nu iese Ponta şi nu se schimbă modul de a vedea lucrurile, sănătate, nu mai stau! Nu mai stau pentru că nu mai am satisfacţii, nu mai stau pentru că nu văd de ce trebuie să stau patru zile pe săptămână cu avocaţii, am şedinţă dimineaţă cu avocaţii, am şedinţă la prânz cu avocaţii“, a conchis Mazăre la reuniunea PSD de la Constanţa.

Radu Mazăre pare să-şi pună însă prea multe speranţe în umbrela şefului său de partid Victor Ponta. În ciuda aportului decisiv al Constanţei la scorul zdrobitor PSD, administraţia Mazăre nu a primit nici acum Portul Constanţa, deşi a acceptat şi soluţia de compromis cu 33% dintre acţiuni. Însă nici această ofertă nu pare a se concretiza prea curând, chiar dacă Ministerul Transporturilor, care trebuie să cedeze acţiunile sale către municipalitate, este condus de unul dintre capii PSD, Ioan Rus.

Mai mult decât atât, anul 2014 a fost năucitor pentru echipa Mazăre-Constantinescu, care şi-a văzut liderii încătuşaţi şi urcaţi în dubă. Eliberat din motive medicale, Nicuşor Constantinescu refuză să se mai întoarcă din Statele Unite ale Americii, invocând cancerul la prostată care nu poate fi tratat decât acolo. Pus sub control judiciar, Radu Mazăre a fost oprit de procurori în ajunul plecării în vacanţă în Madagascar.

Aflat sub presiunea anchetatorilor, primarul Constanţei îşi face planurile pentru vara 2015. Până atunci, însă, este aşteptată o sentinţă în procesul retrocedărilor care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti - un alt cui în care Mazăre îşi poate agăţa haina de primar.   

Vă mai recomandăm

Mazăre, la judecata CSM: „Invectivele sale lezează demnitatea magistraţilor“

Radu Mazăre face Revoluţia Cubaneză la Mamaia cu băieţii lui Fidel Castro şi Che Guevara

Primarul Radu Mazăre, despre elevul Mazăre Radu: „În prima zi de şcoală am ţinut mâna pe piciorul Corinei, colega mea de bancă“




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite