După o lună de la incendiul de la Infecţioase, primarul Constanţei promite fonduri pentru redeschiderea spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vergil Chiţac FOTO Călin G.
Vergil Chiţac FOTO Călin G.

Primarul Constanţei, Vergil  Chiţac, anunţă că va avea o discuţie cu managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa pentru alocarea fondurilor redeschiderii unităţii medicale.

Decizia primarului vine după o lună de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase şi după ce medicii de acolo s-au revoltat.

„Mâine voi avea o discuţie cu managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Claudia Cambrea. Voi exprima disponibilitatea Primăriei de a aloca fonduri pentru deschiderea părţii neafectate a spitalului, pentru că înţelegem urgenţa şi necesitatea unor paturi suplimentare. 

De asemenea, vom contacta un specialist în vederea efectuării unei evaluări care să ne arate ce să achiziţionăm şi ce categorii de lucrări trebuie să facem. Însă voi avea nevoie şi de o decizie a Consiliului de Administraţie al spitalului, dacă se va considera că aceasta este calea de acţiune“.

„Colectivul de la Infecţioase aşteaptă o reacţie promptă din partea autorităţilor responsabile, locale dar şi centrale pentru resuscitarea instituţiei noastre, în beneficiul pacienţilor întregului judeţ dar şi a celor circa 300 de angajaţi ai spitalului. În acest sens, a fost trimisă o invitaţie către mai multe structuri (Primărie, DSP, DSU, SAJ) în vederea stabilirii cu celeritate a unei întâlniri, pentru a se identifica soluţiile. Aşteptăm!“, au scris medicii pe Facebook. 

Conform unui document postat pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase, conducerea a solicitat în aprilie 2021 bani pentru achiziţionarea unui sistem de detecţie a incendiului şi pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Toate aceste investiţii au fost însă colorate cu roşu, iar la finalul documentului se regăseşte şi explicaţia: „Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

„Detecţia unui incendiu nu are nicio valoare dacă nu e însoţită de sistem de alarmare şi de stingere (…) Era normal să refuzăm cererea celor de la Spitalul de Boli Infecţioase atâta timp cât noi lucrasem la un proiect care este în evaluare şi nu puteam scoate din evaluare acea opţiune. Este un proiect pe bani europeni, pe care nu aveam cum să îl dublăm de o altă finanţare, nu în mod legal”, explică primarul Vergil Chiţac.

Cu toate acestea, edilul, într-o videoconferinţă ţinută pe 31 august, o întreabă pe directorul medical, Claudia-Simona Cambrea, ce „nevoi” are Spitalul de Boli Infecţioase, inclusiv cele legate de stingerea incendiilor. „Nevoi legate de materiale sanitare, nevoi legate de medicamente, nevoi legate de oxigen, nevoi legate de toate instalaţiile pe care le aveţi acolo, inclusiv cea de stins incendiul”, spune Vergil Chiţac. 

Citeşte şi: 

Vergil Chiţac: „Vreau să fiu foarte clar în a-i atenţiona pe cei care politizează tragedia de la Constanţa. Îmi cunosc foarte bine greşelile“ VIDEO

Şeful DNA Constanţa, ironic la adresa primarului Vergil Chiţac: Dacă nu vrei să arzi de viu într-un spital din România, ai face bine să nu te îmbolnăveşti

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite