Dragoş Băsescu, ridicat de la domiciliul din Constanţa. Fiul lui Mircea Băsescu este condamnat la 3 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Băsescu Sursa Facebook
Dragoş Băsescu Sursa Facebook

Dragoş Băsescu a fost ridicat de Poliţie de la domiciliul său din Constanţa. Fiul lui Mircea Băsescu este condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu va fi închis la Poarta Albă, ca tatăl său, acum liberat.

„La data de 5 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al I.P.J. Constanţa au depistat un bărbat, în vârstă de 35 de ani, din Constanţa, pe numele căruia Tribunalul Bucureşti a emis mandat de executare a pedepsei de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul în cauză urmează să fie introdus în Penitenciarul Poarta Albă“, a transmis Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Constanţa. 

Dragoş Băsescu era trimis în judecată din octombrie 2015.

Iată ce comunica atunci Direcţia Naţională Anticorupţie

„Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor: 

BĂSESCU DRAGOŞ, aflat sub control judiciar pe cauţiune, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, 

NISTOR CIPRIAN, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

La data de 13 martie 2014, inculpatul Băsescu Dragoş, beneficiind de ajutorul inculpatului Nistor Ciprian, i-a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 500.000 euro pentru o soluţie de respingere a arestării într-o contestaţie formulată de către D.I.I.C.O.T., în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă şi încă 500.000 euro, atât pentru obţinerea unei soluţii favorabile în cauza respectivă, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.

În sprijinul acestor pretenţii, inculpatul Băsescu Dragoş a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus.

Deoarece denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, inculpatul Dragoş Băsescu i-a propus acestuia ca soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eşalonat, pe o perioadă de până la 2 ani, în funcţie de evoluţia dosarului.

Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională“. 

Dragoş Băsescu Foto Eduard Enea

Dragos Basescu la DNA FOTO Eduard Enea

Anchetatorii au stabilit că la 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-a cerut lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL (denunţător în cauză), 500.000 de euro pentru respingerea arestării într-o contestaţie formulată de către DIICOT. Dragoş Băsescu a mai cerut 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în cauza respectivă, dar şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.

În timpul procesului, Nistor Ciprian a recunoscut acuzaţiile şi a fost condamnat la 3 ani inchisoare pentru complicitate la trafic de influenţă. De altfel, toţi cei implicaţi în cauză au recunoscut acuzaţiile procurorilor.

Magistraţii au explicat de ce l-au condamnat la doi ani şi şase luni cu executare pe Dragoş Băsescu. Ei au atras atenţia asupra poziţiei oscilante a tânărului, dar şi faptului că nu a recunoscut acuzaţiile, deşi la DNA, atunci când a fost audiat iniţial, recunoscuse totul.

„La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, tribunalul va avea în vedere gradul de pericol social concret al infracţiunii săvârşite, împrejurările şi modul de comitere a acesteia, natura şi gravitatea rezultatului produs (de menţionat că infracţiunea s-a consumat la momentul pretinderii sumei de bani, remiterea în fapt a vreunei sume neavând loc) , persoana inculpatului (în vârstă de 35 ani, necunoscut cu antecedente penale, cu o conduită morală şi socială foarte bună până la momentul comiterii faptei deduse judecăţii, nivelul de educaţie şi cultură al inculpatului, mediul din care provine, împrejurarea că avea loc de muncă legal şi stabil), perioada mare de timp scursă de la momentul comiterii faptei şi până la data pronunţării unei condamnări (aproape 4 ani de zile, timp în care inculpatul – aflat sub măsura controlului judiciar pe cauţiune – şi-a îndeplinit cu stricteţe toate obligaţiile ce i-au fost impuse, nu a săvârşit vreo altă faptă de natură penală, s-a prezentat la toate termenele de judecată stabilite de instanţă şi nu a tergiversat în vreun mod desfăşurarea procesului penal), dar şi poziţia procesuală oscilantă a  acestuia şi împrejurarea că a înţeles să finalizeze cercetarea judecătorească cu o declaraţie de nerecunoaştere a săvârşirii infracţiunii, ceea ce conduce la ideea că nu a conştientizat pe deplin consecinţele negative ale acţiunilor sale”, se arată în decizia de condamnare a lui Dragoş Băsescu.

Tribunalul Bucureşti a considerat esenţiale în acet caz au fost declaraţiile celor implicaţi, dar şi stenogramele unor discuţii ambientale şi un e-mail care ar fi fost trims de Dragoş Băsescu. Instanţa a atras atenţia că Dragoş Băsescu a avut o atitudine oscilantă în declaraţii.

„Poziţia oscilantă a inculpatului, în sensul recunoaşterii săvârşirii infracţiunii în cursul urmăririi penale, pentru ca apoi în faţa instanţei să nu mai recunoască comiterea faptei, raportată şi la toate celelalte mijloace de probă administrate în cauză, confirmă pe deplin situaţia de fapt din rechizitoriul parchetului şi întăresc convingerea instanţei că faptele s-au desfăşurat aşa cum au fost descrise în acesta, conducând fără echivoc la concluzia vinovăţiei inculpatului în săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Declaraţia de nerecunoaştere dată de inculpat în faţa instanţei este în contradicţie cu toate celelalte mijloace de probă administrate în cauză, iar susţinerile inculpatului în sensul nevinovăţiei sale şi al nesincerităţii tuturor martorilor audiaţi (motivat de faptul că inculpatul are un nume cunoscut şi îl acuză pentru a-şi uşura ei înşişi situaţia lor juridică)  nu au nici un suport probator”, au punctat magistraţii. 

Fiul lui Mircea Băsescu era anchetat de DNA din iunie 2015: 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile de la data de 17 iunie 2015, faţă de BĂSESCU DRAGOŞ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală faţă de NISTOR CIPRIAN (condamnat definitiv în alt dosar al DNA), în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar pe cauţiune se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Băsescu Dragoş, la data de 13 martie 2014, împreună cu suspectul Nistor Ciprian, i-a pretins unei persoane (denunţător în cauză) suma de 500.000 euro pentru o soluţie de nearestare la o contestaţie formulată de către D.I.I.C.O.T. în dosarul ce îl privea respectiva persoană şi încă 500.000 euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.

Denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen. 

Ca urmare, DRAGOŞ BĂSESCU i-a spus denunţătorului că are o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la 2 ani.

Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, pentru a nu trezi suspiciuni. 

În conţinutul măsurii dispuse de procurori se prevede că inculpatul BĂSESCU DRAGOŞ va depune, în termen de 5 zile de la data emiterii ordonanţei, respectiv de la data de 17 iunie 2015, o cauţiune în valoare de 10.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia DNA, la o unitate bancară, urmând a depune recipisa la dosar“. 

Revenim cu amănunte 

Pe aceeaşi temă: 

Nepotul lui Traian Băsescu, condamnat la trei ani de închisoare. Decizia este definitivă

Ce afaceri rămân în urma lui Mircea Băsescu, trimis în puşcărie pentru 4 ani. Fiul său are aceleaşi probleme penale, fiind judecat pentru trafic de influenţă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite