Dragobete la superlativ: Teodora şi Vlad, cuplul de aur al şcolii româneşti. Medaliaţi internaţional, şefi de promoţie la liceu şi colegi de grupă la Medicină

Dragobete la superlativ: Teodora şi Vlad, cuplul de aur al şcolii româneşti. Medaliaţi internaţional, şefi de promoţie la liceu şi colegi de grupă la Medicină

Vlad şi Teodora, cuplul-nepereche Sursă foto Arhivă personală

Destinele celor doi îndrăgostiţi, Vlad Coşoreanu şi Teodora Ilie, sunt îngemănate: ambii sunt olimpici internaţionali la biologie, şefi de promoţie ai celor mai bune licee din Constanţa, studenţi la Medicină şi colegi de grupă. Ambii vor să rămână în România, alături de familiile lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima postare despre el a făcut înconjurul Facebook-ului. Suna aşa: „El este Vlad. Ne reprezintă ţara la Olimpiada Internaţională de Biologie. «Uraţi-mi succes!». Succes, Vlad Coşoreanu din Constanţa!“. Postarea din 7 iulie 2013 a bătut recordul de likeuri, shareuri şi comentarii pe contul Adevărul Constanţa. I s-a urat succes în mai multe limbi ale pământului, iar doamne şi domnişoare s-au declarat fermecate de aerul lui ingenuu.

Vlad al nostru a crescut, iar Prinţesa lui este demnă de a-i sta alături. El - olimpic internaţional la biologie în 2013, ea - olimpică internaţional la biologie în 2014. El - şef de promoţie la „Ovidius“ în 2014, ea - şefă de promoţie la „Mircea“ în 2014. Acum sînt studenţi străluciţi la Medicină, învaţă în aceeaşi grupă şi vor să rămână în România, alături de familiile lor. Cine-a zis că basmele sînt doar în cărţi?

La început, adversari

„Există chimie între ei“ se spune despre oamenii făcuţi să fie împreună. La Vlad şi la Teodora a fost mai mult decât chimie. Biologia, materia lor preferată, i-a adus alături pe cei doi tineri. Erau liceeni, învăţau la şcoli rivale din Constanţa şi se pregăteau să devină olimpici internaţionali. Ceea ce au şi reuşit, învăţând cot la cot - concurenţi, coechipieri, apoi parteneri.

S-au văzut prima dată într-o tabără pentru laureaţii Concursului de matematică aplicată Cangurul. Treceau clasa a VII-a, iar fiorii primei idile le-au trăit o vară mai târziu. S-au reîntâlnit apoi în clasa a X-a, când Vlad Coşoreanu s-a hotărât să participe la olimpiada de biologie, unde Teodora Ilie era veterană.
El era elev la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa, iar ea - la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Vlad avea un palmares impresionant de olimpiade judeţene şi naţionale la fizică, matematică şi chimie, iar acum voia să îşi testeze forţele la biologie. Materia era teritoriul Teodorei, care domina clar clasamentul judeţean, iar la naţională urca treaptă cu treaptă pe podium.

În clasa a XI-a, timpul a căpătat altă semnificaţie. De la schimb de idei pe marginea temelor învăţate, au început să vorbească tot mai mult, nu doar despre disciplina lor preferată. Amândoi s-au calificat la olimpiada naţională, iar Vlad a avut de ales între participarea la etapa pe ţară la biologie şi fizică. A ales biologia. Olimpiada naţională din 2013 avea să le aducă amândurora clasarea în lotul naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie. Cel care s-a calificat spre cucerirea unui titlu internaţional a fost Vlad. În urmă lăsase o competiţie dură, adversari de temut şi... pe Teodora.

„În timpul olimpiadei naţionale am devenit mai apropiaţi. Eram deja prieteni foarte buni, de când ne pregăteam individual pentru olimpiadă. Dar la naţională am realizat cât de multe lucruri avem în comun. Acela a fost momentul în care s-a aprins scânteia între noi doi“, mărturiseşte el.

Vlad s-a întors victorios de la Berna - Elveţia cu o medalie de bronz strălucind la piept. S-au apucat mai abitir de studiat, iar anul următor, în 2014, istoria s-a repetat. Vlad şi Teodora s-au calificat din nou la olimpiada naţională, apoi în lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie. De data asta, a fost rândul Teodorei să meargă mai departe, reprezentând România la etapa mondială de la Bali - Indonezia. Vlad şi-a condus iubita la aeroport, ţinându-i pumnii pentru un premiu. Iar Teodora s-a întors cu un rezultat pe măsură: tot cu o medalie de bronz.

Pasul în doi

La vârsta liceului, Teodora şi Vlad au învăţat cea mai grea lecţie: pasul în doi. Deşi au muncit pe rupte pentru un titlu care le confirma valoarea, fiecare a ştiut să dea celuilalt ce i se cuvine - recunoaşterea. Cât de greu este să te vezi învins de partenerul tău într-o competiţie de asemenea anvergură, care îţi poate decide cariera?

„Lucrurile sunt puţin mai complicate atunci când concurezi în doi. La primirea rezultatelor simţi ori fericirea reuşitei, ori amărăciunea eşecului. La noi, tensiunea era dublă. Sentimentele se succed în spirală. Bucuria reuşitei celuilalt trece pe primul plan. Pe de altă parte, fericirea învingătorului nu poate fi deplină, deoarece resimte din plin amărăciunea trăită de celălalt“, recunosc cei doi olimpici de excepţie ai României.

„Suntem părţi ale aceluiaşi întreg“

Totuşi, secretul lor este dincolo de studii ştiinţifice, teste de laborator şi premii internaţionale. Ca un cuplu-nepereche să reziste unei astfel de mize, legătura trebuie să fie mai presus de ambiţii şi orgolii personale. „Întotdeauna sunt lucruri mult mai importante decât competiţia. Noi doi am fost dispuşi mereu să facem sacrificii unul pentru celălalt, iar asta ne-a apropiat. Astfel că posibilitatea ca acest concurs să intervină între noi a fost întotdeauna departe de noi“, spune Teodora.

Îndrăgostiţii simt că reprezintă două părţi ale aceluiaşi întreg. Sunt pe aceeaşi lungime de undă, de la lucruri mărunte până la viziunea asupra lumii. Au aceleaşi pasiuni, preocupări şi principii. Ceva îi deosebeşte: Teodorei îi place să citească foarte mult, iar Vlad este îndemânatic în bucătărie. Avantaj, deci, Teo! Îşi petrec timpul liber la plimbare, mergând la spectacole de teatru, ieşind cu prietenii sau uitându-se la filme. În vacanţe pleacă la munte, să se bucure de natură, iar iarna le place să schieze.

Ca viitori oameni de ştiinţă, Vlad şi Teodora încearcă să găsească o explicaţie pentru legătura dintre două persoane care predestinate. „Unele «lucruri» nu trebuie golite de suflet prin căutarea unor explicaţii pur palpabile, ştiinţifice, ci trebuie primite şi trăite ca atare. Chiar dacă e posibil ca toate lucrurile să aibă câte o explicaţie, pe multe dintre acestea ne este imposibil să le înţelegem. Acesta este cazul unor sentimente puternice dintre oameni, însă o condiţie importantă este ca aceştia să poată să râdă, să plângă şi să gândească la unison“, spun îndrăgostiţii.Şefi de promoţie la liceu, colegi de grupă la Medicină

În vara lui 2014, la vârsta de 19 ani, Teodora Ilie şi Vlad Coşoreanu au mai împărţit o bucurie supremă: fiecare dintre ei a fost şef de promoţie al liceului său. Apoi au devenit studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti. Performanţa lor extraordinară de la olimpiada internaţională i-a îndreptăţit la admitere fără examen. Acum sunt colegi de grupă la Medicină Generală, au încheiat cu brio prima sesiune din viaţa lor şi au intrat în semestrul al doilea. Vor absolvi facultatea în anul 2020 şi au ales să studieze în ţară cu gândul să rămână aici. Ambii vor să îşi construiască o carieră acasă la ei, în România, unde îşi au familiile.

„Amândoi ne dorim o carieră în domeniul medical şi sperăm să avem condiţii prielnice pentru a rămâne în ţară. Vrem să ne dedicăm profesiei, să devenim doctori foarte buni, dar de asemenea, ne tentează ideea de a face cercetare, ajutând astfel pacienţii de la distanţă. Nu ne putem imagina viitorul departe de familie. Familia oferă mai multe satisfacţii decât orice altceva. Şi dacă am învăţat ceva în decursul acestor ani a fost că, uneori, viitorul ascunde lucruri nesperat de frumoase, care depăşesc cele mai îndrăzneţe vise“.

Vă mai recomandăm

Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

Copiii de excepţie ai Constanţei. Mihai, matematicianul cu gândul la fizica solară. Vlad, biologul care vrea să ajute omenirea

 

Teodora și Vlad, perechea de aur Foto Arhivă personală

Imagini din aceeasi galerie
  • Teodora și Vlad, perechea de aur Foto Arhivă personală
  • Prințul și prințesa Foto Arhivă personală
  • Protagoniștii unui basm Foto Arhivă personală
  • La pregătirea pentru OIB 2014 Foto Arhivă personală
  • Vlad, învățând în mijlocul naturii Foto Arhivă personală
  • Teodora și Vlad Foto Arhivă personală
  • Teodora și Vlad Foto Arhivă personală
  • Teodora, la studiu Foto Arhivă personală
  • Colegi de grupă la Medicină Foto Arhivă personală
  • Vlad, multiplu olimpic național Foto Arhivă personală
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: