Dorin Bucă, tatăl unui tânăr care a murit la Colectiv: „Pentru noi, în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară este un 30 octombrie“

Dorin Bucă, tatăl unui tânăr care a murit la Colectiv: „Pentru noi, în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară este un 30 octombrie“

Andrei Bucă, tânărul arhitect mort la Colectiv

Dorin Bucă, tatăl lui Andrei, mort în incendiul de la Colectiv, spune că pentru ei, ei care au pierdut pe cineva drag în această zi, 30 octombrie nu a rămas doar o zi din calendar. Pentru ei, 30 octombrie este în fiecare zi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dorin Bucă, directorul Şantierului din Cernavodă, nu-şi plânge copilul mort doar azi. Pentru el, 30 octombrie este în fiecare zi. „Pentru noi, ziua de 30 octombrie este o zi care s-a multiplicat. Pentru noi, în fiecare dimineaţă e o parte din 30 octombrie. Şi când ne culcăm e o parte din 30 octombrie. Şi peste zi e un 30 octombrie. Nu e doar 30 octombrie o zi în calendar“, spune părintele. Nu a participat la nicio slujbă de pomenire care a avut loc la Colectiv, pentru că durerea ar fi fost prea mare. Nu a mers nici în Bucureşti să aducă hainele copilului mort. 
 
Cu toate acestea, viaţa merge mai departe. Astăzi, 30 octombrie 2018, fiica lor, Andreea Gabriela împlineşte un an şi şapte luni. „Este născută tot într-o zi de 30, pe 30 aprilie, la ora la care a murit Andrei. I-am pus numele Andreea în memoria lui, iar Gabriela pentru că am aflat de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril că vom avea o fetiţă“, spune Dorin Bucă.
 
„Este raţiunea noastră de a fi şi de a merge mai departe. Este un copil minunat şi seamănă leit cu Andrei. Are aceeaşi ochi şi aceeaşi privire. Este, însă, un pic mai temperamentală decât Andrei“.
 
Până să moară, Andrei Bucă a lucrat alături de tatăl său la modernizarea navei de pasageri Banat care aparţine Navrom Tulcea.  Dorin Bucă îşi aminteşte începuturile, când nava a ajuns la Cernavodă. „Am avut parte de vizita unor arhitecţi, printre care şi Andrei, băiatul meu, care a murit la Colectiv. Andrei avea o vorbă: «Navele româneşti de pasageri sunt urâte». El fusese în străinătate de câteva ori şi a tras această concluzie. Câteva luni, Andrei a apucat să lucreze la această navă, apoi s-a întâmplat tragedia, dar noi am continuat, pentru că viaţa trebuia să meargă mai departe. Avem obligaţia faţă de semenii noştri să mergem mai departe“, a spus Dorin Bucă. 
 
Andrei Petru Bucă avea doar 29 de ani şi era arhitect de profesie. Pe lângă pasiunea pentru arhitectură, spaţiu şi design, iubea muzica rock. În urmă cu trei ani, a mers împreună cu un prieten la concertul trupei „Goodbye to Gravity”. Prietenul său, bucureşteanul Ioan Tripa, îl cunoştea pe unul dintre chitariştii trupei. Din acest motiv, Andrei şi Ioan au stat aproape de scenă. Când s-a dezlănţuit infernul, nu au reuşit să ajungă la uşă. Amândoi au murit.
 

 

citeste totul despre: