Documentar de excepţie despre fregata Mărăşeşti, supranumită „Doamna mărilor“, difuzat la Constanţa

Documentar de excepţie despre fregata Mărăşeşti, supranumită „Doamna mărilor“, difuzat la Constanţa

Joi, 9 august, de la ora 18.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanţa va fi difuzat un documentar despre fregata Mărăşeşti, cea mai mare navă de război construită în România.  Intrarea este liberă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fregata Mărăşeşti a fost cea mai mare navă militară construită într-un şantier din România, de producţie 100% românească. Motoarele au fost produse la Reşiţa, iar corpul navei – la Galaţi.
 
Iniţial, când a ieşit pe poarta Şantierului din Mangalia, în anul 1985, a fost catalogată ca fiind crucişător, deşi nu avea caracteristicile necesare, şi a purtat numele Muntenia, dat de cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu.
 
Imediat după Revoluţia din 1989, nava s-a numit Timişoara, în memoria victimelor din oraşul de pe malul Begăi. Odată cu schimbarea numelui, a fost retrogradată în clasa distrugătoarelor. 
 
Totuşi, această denumire a fost de scurtă durată, de doar câteva luni. Ulterior, nava a fost botezată Mărăşeşti, în cinstea înaintaşei sale, distrugătorul Mărăşeşti, cu care România a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, alături de Mărăşti, Regele Ferdinand şi Regina Maria. Şi acesta i-a rămas numele până în prezent. În plus, nava a primit şi o altă încadrare: în clasa fregatelor.
 
 
 
citeste totul despre: