DNA a ridicat restricţia de exploatare a nisipului din Marea Neagră. Proiectul de lărgire a plajelor poate continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava care draghează nisip în zona Mamaia  FOTO: Apele Române
Nava care draghează nisip în zona Mamaia  FOTO: Apele Române

DNA Constanţa a ridicat restricţia privind accesul şi exploatarea fundului Mării Negre la două săptămâni de la impunerea ei. Anunţul a fost făcute de Apele Române.

Apele Române, beneficiarul proiectului de reabilitare şi lărgire a plajelor, a anunţat vineri, 5 martie, că restricţia privind accesul navelor şi exploatarea fundului Mării Negre, în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din staţiunea Mamaia, a fost anulată după două săptămâni de la impunerea acesteia, printr-o adresă emisă ieri de către Directia Hidrografica Maritima.

Impunerea restricţiei a fost luată la mijlocul lunii februarie de către procurorii DNA Constanţa care au început o investigaţie in rem cu privire la modul în care anumite autorităţi ale statului român au dat avizele pentru exploatarea unui anumit perimetru din Marea Neagră unde s-au descoperit bucăţi de lemn cu potenţial arheologic.

„Antreprenorul BOSKALIS S.R.L., de la punerea interdicţiei de exploatare la data de 16 februarie 2021, nu a mai extras nisip din zona restricţionată şi a continuat să exploateze un capăt al perimetrului autorizat din imediata vecinătate a zonei restricţionate, astfel încât, lucrările de înnisipare executate de antreprenorul Boskalis nu au fost oprite. Zona exploatabilă din afara perimetrului restricţionat avea o rezervă limitată, care cel mai probabil ar fi fost epuizată în doar câteva săptămâni”, spun cei de la Apele Române.

Identificarea zonelor cu rezerve de nisip din largul mării, compatibile cu cerinţele proiectului, dar şi activităţile de descărcare arheologică, de obţinere a acordului de mediu pentru extragerea de nisip, precum şi obţinerea permiselor de extragere de nisip de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale intră în exclusivitate în responsabilitatea Antreprenorului – SC Boskalis SRL, care execută LOTUL 2 - PROTECŢIA ŞI REABILITAREA LITORALULUI ROMÂNESC AL MĂRII NEGRE ÎN ZONA MAMAIA, beneficiar fiind Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral.

„Odată cu ridicarea restricţiei, antreprenorul poate continua lucrările conform graficelor existente, astfel încât, lotul Mamaia să poată fi finalizat până la începutul sezonului estival. Totodată, rămâne în vigoare restricţionarea impusă de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa pentru zona cu potenţial arheologic evidenţiată de fragmentele ce pot proveni de la o epavă, dispersate pe o suprafaţă de 20 mp”, se mai arată în comunicatul Apelor Române.

Utilizând cea mai modernă tehnologie specializată din lume - draga absorbant refulantă, va continua să extragă nisip de la o distanţă de aproximativ 12 km şi o adâncime de 25 de metri. Aceasta se conectează la o conductă submsersă în lungime de 2 km care asigură legătura cu ţărmul mării şi astfel va aduce pe plajă în total aproximativ 4,3 milioane metri cubi de nisip. Lotul 2 – Mamaia va fi înnisipat pe o lungime de 6.950 ml şi se va crea o nouă porţiune de plajă de aproape 53 de ha.

Lotul 2 – Mamaia face parte din proiectul „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020), implementat de Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral prin ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ „APELE ROMÂNE” şi MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR, însemnând lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră.

Proiectul are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanţat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 - 2023.

Citeşte şi:

Apele Române: Se lucrează cu dificultate la lărgirea plajelor. Ancheta DNA poate bloca cel mai mare proiect al României

Stridii din Pacific, descoperite în Marea Neagră. Ce spun biologii marini

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite