DNA a declanşat urmărirea penală a fostului secretar de stat Valentin Preda. Odată cu el este cercetat şi un ofiţer DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Preda, urmărit penal FOTO Adevărul
Valentin Preda, urmărit penal FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început marţi, 19 februarie, urmărirea penală faţă de secretarul de stat Valentin Preda şi faţă de un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul instituţiei.

Valentin Preda a fost până marţi, 19 februarie, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. El a fost ridicat marţi dimineaţa, în jurul orei 10.30, de procurorii DNA, suspectat de fapte de corupţie.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Răducu Valentin Preda, secretarul de stat demis marţi, 19 februarie, din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Odată cu el este urmărit penal Dan Emil Manolachi, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Într-un comunicat de presă remis la ora 23 a zilei de marţi, 19 februarie, DNA îl indică drept principal vinovat pe ofiţerul DNA, iar secretarul de stat este considerat complice.

Manolachi este acuzat că a comis „infracţiunea de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii, infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului şi infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie“.

Preda este învinuit de „complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat“.

Anchetatorii arată că există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, ofiţerul Manolachi a transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu.

Colegii spun că în acest fel el a zădărnicit cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA. Secretarul de stat Preda a beneficiat astfel de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.

Celor doi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

DNA menţionează că Valentin Preda a fost citat cu mandat de aducere conform Codului de procedură penală.

„Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţiei“, se mai arată în comunicatul DNA.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite