CCR a decis: Constanţa îşi păstrează Consiliul Local. Perioada de 2 luni în care forul edilitar nu s-a întrunit nu a fost considerată inactivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, preşedintele CCR Foto Arhivă
Augustin Zegrean, preşedintele CCR Foto Arhivă

Curtea Constituţională a României judecă marţi, 27 octombrie, temeiul dizolvării Consiliului Local Municipal Constanţa, la sesizarea studentului Alexandru Bajdechi.

UPDATE ORA 16.30 Curtea Constituţională a României a respins, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate invocată pentru dizolvarea Consiliului Local Municipal Constanţa. Judecătorii CCR au considerat solicitarea ca fiind „neîntemeiată“. Motivarea deciziei urmează a fi publicată pe site-ul instituţiei.

Sesizarea depusă de studentul constănţean Alexandru Bajdechi privind dizolvarea Consiliului Local Municipal Constanţa a fost susţinută marţi, 27 octombrie, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR).

Completul de judecată condus de preşedintele Augustin Zegrean va delibera şi va pronunţa verdictul, ţinând cont de argumentele legale ale lui Bajdechi, care a invocat neîntrunirea forului local timp de 2 luni consecutiv, ceea ce contravine legii administraţiei publice.

Dosarul 507D/2015 priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiei nr. 1 din Legea 59/2010 pentru modificarea şi completarea articolului 55 din Legea administraţiei publice nr. 215/2001.

Alexandru este destul de sigur de reuşita demersului său, despre care speră că va fi înţeles pe deplin de judecătorii CCR. Anterior, Ministerul Public şi Avocatul Poporului au dat fiecare un punct de vedere negativ pentru solicitarea studentului de la Drept.

„Contează argumentele aduse în faţa instanţei şi mai puţin persoana care se află în faţa sa, după cum a fost şi cazul profesorului Moise cu ora de Religie, care a pledat fără avocat. Deci nu va conta faptul că sunt «doar» un student care a contestat un întreg consiliu local, când vine vorba de lege. Nu văd cum ar motiva CCR respingerea solicitării mele“, consideră Alexandru Bajdechi, student la Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti.

El şi-a fundamentat cazul pe jurisprudenţa CCR, care decide că inactivitatea unui consiliu local timp de două luni atrage după sine dizolvarea forului. La Constanţa, CLM era convocat de viceprimarul Decebal Făgădău. Dar vara, fostul primar Radu Mazăre era ocupat cu carnavalul şi cu carele alegorice din Mamaia, astfel că forul nu se mai întrunea.

„Dar convocarea putea avea loc cu votul unei treimi din Consiliul Local. Legea 59/2010 introduce un element subiectiv, iar excepţia ridicată de mine atacă tocmai acest lucru. Se permite inactivitatea unui consiliu local, ceea ce înseamnă, de fapt, nerezolvarea treburilor administrative ale oraşului. Acest lucru trebuie sancţionat. Pentru Constanţa va presupune dizolvarea Consiliului Local Municipal, constituirea forului prin membri supleanţi şi organizarea de alegeri locale pentru completarea CLM“, a declarat Alexandru Bajdechi pentru „Adevărul“.

URMĂREŞTE ÎNREGISTRAREA DE LA ŞEDINŢA CCR, CU ALEXANDRU BAJDECHI

Dizolvarea CLM Constanţa, decisă la CCR

Alexandru Bajdechi, studentul de la Drept care a declanşat prigoana edililor din Constanţa

image

Revenim cu amănunte

Apelul unui student la Drept: „Elevii trebuie să fie promotori ai democraţiei, nu marionetele ISJ“

Studentul Alexandru Bajdechi: „Dacă Mazăre nu pleacă, facem referendum local de demitere“

Studentul la Drept Alexandru Bajdechi: „Radu Mazăre trebuie să dispară din viaţa politică“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite