Distrugător american venit cu gânduri paşnice în Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USS „Oscar Austin“ a stat ancorat timp de trei zile în dana de pasageri din Portul Constanţa. Cei 300 de militari americani, femei şi bărbaţi, de la bordul distrugătorului USS „Oscar Austin“ (DDG 79) au participat la mai multe ateliere de lucru cu militarii români.

US Oscar Austin îşi merită denumirea de distrugător. La bordul ei se află lansatoare de rachete, un tun de calibrul 54, dotat cu proiectile speciale, care poate ajuta în lupta de suprafaţă, dar şi anti-aeriană.

Nici măcar o privire nu poate penetra fuselajul din metal. Culoarele sunt întunecate şi înguste, „tapetate“ cu ţevi, conducte, robineţi, extinctoare mai mari sau mai mici, uşile de legătură sunt masive, iar sistemele de închidere greu de manevrat. Totul este aşezat „la dungă“: căştile din metal sunt înşirate pe conducte, chiar la ieşirea pe puntea navei, funiile zac pe butoaie ca nişte şerpi încolăciţi.

Podeaua este ca întreaga navă, din metal, numai că pe ea este lipit un fel de „covor“ din cauciuc, care nu permite alunecarea. Înăuntru totul este metalic şi rece. Este exact imaginea războiului. La fel ca toate fregatele este gri, atât la interior, cât şi la exterior.

image

Distrugătorul a venit la Constanţa din portul Norfolk al Statelor Unite după un marş de trei săptămâni, iar prima grijă a fost aprovizionarea cu alimente.

60 de femei la bord

Cele 60 de femei aflate la bord sunt angrenate în absolut toate activităţile, fie că este vorba de spălat puntea, de pregătit armamentul sau de făcut de pază. „În aceste momente nu mă gândesc la faptul că sunt femeie pe navă. Integrarea în armata americană este grozavă. Nu mi s-a întâmplat să fiu victima discriminării. Cred că femeile sunt la fel de bine pregătite ca bărbaţii“, este de părere lt. Katelyn Hertenstein (24 de ani), care se află pe distrugătorul USS Oscar Austin de doi ani.

Echipajul este format din tineri, cei mai mulţi dintre ei la începutul carierei. „Am mers la selecţiile pentru echipaje şi se făceau angajări pentru Oscar Austin. Pentru mine era o şansă să urc la bord să învăţ şi să mă antrenez, să aflu tot ce trebuie să ştie un ofiţer la începutul carierei“, spune mândru lt. Mac Marrone, aruncând o privire în jurul său ca şi cum ar fi fost „acasă“. Vârsta, sexul, culoarea, nu contează, pe vas nu se fac discriminări.

Misiuni antisubmarin

Distrugătorul Austin Oscar este o navă de război, de talie medie, şi face parte din clasa Arleigh Burke, una dintre cele mai moderne din flota americană. „Nava a fost printre primele distrugătoare capabile să opereze şi să adăpostească în hangar două elicoptere. Putem face misiuni de luptă antisubmarin, de salvare şi căutare pe mare, transport de persoane şi evacuare medicală“, a explicat ofiţerul Mac Marrone.

image

„DDG 79 poartă numele soldatului american Oscar P. Austin, un puşcaş marin decorat cu Medalia de Onoare, care a participat activ la războiul din Vietnam. El s-a aruncat cu trupul peste o grenadă cu intenţia de a-i salva pe ceilalţi soldaţi americani din apropiere“, adaugă lt. Marrone. Pe perioada şederii la Constanţa, marinarii americani au participat la ateliere de lucru, împreună cu membrii echipajelor fregatelor româneşti, au vizitat Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, Muzeul Marinei, au desfăşurat activităţi sportive şi au făcut un tur al obiectivelor turistice din Constanţa.

Distrugătorul american a rămas în România până ieri. Înainte de plecare, în apele Mării Negre au avut loc exerciţii demonstrative efectuate cu fregatele româneşti.

Citiți mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite