Dispozitivul ce putea salva viaţa femeii care s-a aruncat de la etaj în incendiul de la Constanţa. ISU: „Nu avem aşa ceva“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa martor
Sursa martor

O femeie a murit sărind de la etaj la Constanţa, dintr-un apartament cuprins de flăcări, sub ochii pompierilor. Aceştia se aflau la baza blocului, desfăşurându-şi mijloacele de intervenţie. Sub balconul femeii, situat la etajul 6, nu s-a întins nicio plasă de siguranţă, nicio pernă gonflabilă, iar autoscara a ajuns la minute bune de la alertă.

UPDATE ORA 19.40 Şeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a recunoscut la emisiunea „Bună, România!“ de la B1TV că autoscara a ajuns la incendiu la ora 9.40 - aşa cum au relatat martorii oculari. „A fost alertată târziu, la ora 9.28. A plecat la ora 9.30, a ajuns la ora 9.40“, a declarat şeful Amarandei. Amintim că femeia s-a aruncat de la etaj la ora 9.25, iar ISU a anunţase că alerta a fost dată la 9.14, iar autoscara a ajuns la ora 9.27. Şeful ISU a dat vina pe operatorul din dispecerat că a minţit în legătură cu orele transmise despre intervenţie. 

UPDATE ORA 18.00 Soţul femeii s-a declarat revoltat de intervenţia pompierilor care veniseră la incendiu, dar nu dăduseră încă drumul la apă, deşi femeia ţipa îngrozită de la etajul cuprins de flăcări şi escalada balconul. „Au ajuns târziu, nu au dat drumul la apă. Erau lângă mine, jos. Nu au dotare, sigur că ar fi salvat-o dacă aveau o plasă. Nu am ce să le transmit“, a spus îndurerat Mitică Stoica, soţul Simonei Stoica. 

UPDATE ORA 17.05 ISU Dobrogea a transmis un nou comunicat de presă: „Ca urmare a informaţiilor nou apărute în cazul incendiului produs astăzi în municipiul Constanţa, facem precizarea că inspectorul şef al ISU Constanţa a dispus derularea unei verificări cu privire la datele de interes operativ de la momentul primirii apelului de urgenţă până la momentul sosirii tuturor resurselor la locul incidentului. Totodată, la nivelul IGSU a fost deja constituită o comisie de verificare care se deplasează la Constanţa în vederea clarificării situaţiei şi  dispunerii unor măsuri ulterioare. Vom reveni cu informaţii suplimentare, în momentul în care vom avea datele preliminare ale comisiei.“ 

Cazul revoltător de la Constanţa: nicio şansă pentru victimă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa este din nou în centrul unui scandal privind intervenţia la un incendiu care s-a soldat cu moartea unei persoane. O femeie de 57 ani s-a aruncat de la etajul 6 al blocului, din apartamentul cuprins de flăcări, sub privirile mulţimii - inclusiv ale pompierilor care abia îşi desfăşurau ustensilele de intervenţie. La locul incendiului nu exista nicio autoscară care să preia femeia de la etaj.

Este a treia intervenţie catastrofală a ISU Dobrogea, în cazuri extrem de grave. În februarie 2014, la incendiul devastator de la restaurantul Beirut din Constanţa în care au murit trei tinere, pompierii au ajuns la întârziere la localul care ardea peste drum de sediul lor, apoi au refuzat să intre să salveze fetele. În decembrie 2014, la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia, pompierii au venit cu întârziere la intervenţie, greşind locul, nu au venit dotaţi cu cele necesare şi nu ştiau să pornească barca de intervenţie.

În cazul de marţi, 16 februarie 2021, de la Constanţa, moartea a lovit din nou, fără ca pompierii să intervină salvator. Ba chiar, urmărind imaginile filmate de martorii oculari se vede cum pompierii nu se grăbesc să sară în ajutorul femeii care se bălăngănea la înălţime, disperată, şi nu se panichează nici când aceasta cade pe asfalt, mai să-i lovească pe cei aflaţi dedesubt. 

„Nu avem plasă de siguranţă, nu avem pernă pneumatică. Avem doar 3 autoscări în judeţ“

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa nu are în dotare nicio plasă de siguranţă sau vreo pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiu la înălţime. A existat o pernă pneumatică la Constanţa cândva, care a şi fost folosită la intervenţii, dar a fost retrasă din folosinţă în 2015, din cauza uzurii. Alta nu a mai fost primită. 

„Nu avem aşa ceva în dotare. Nu avem plasă de siguranţă, nu am avut niciodată. Nici pernă pneumatică nu avem, a fost prin 2015, dar a fost retrasă pentru că era foarte veche. Alta în loc nu am primit“, a declarat pentru „Adevărul“ Anca Chiriţă, purtătoare de cuvânt ISU Dobrogea. 

Judeţul Constanţa are doar 3 autoscări pentru intervenţii şi acestea au repartizate „astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă“: în Constanţa, Medgidia şi Cernavodă. 

Singura scară din Constanţa stă la marginea oraşului 

În reşedinţa de judeţ, singura autoscară stă în sediul de pompieri de la marginea oraşului, unde funcţionează Detaşamentului de Pompieri Palas. 

Incendiul de marţi s-a petrecut la mică distanţă de sediul central de pompieri (intitulat Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent „Fripis Marius Daniel“ Constanţa Oraş).

Dar cum scara se afla la Palas, la o distanţă de circa 10 kilometri, a fost nevoie de 13 minute de la apelul la 112 şi de 12 minute de la alertarea internă, la ora 9.27 – după cum comunică ISU Dobrogea.

Totuşi camere de bord de pe maşinile constănţenilor au înregistrat trecerea autoscării prin oraş, la alţi timpi, mai mari decât cei comunicaţi de ISU, aceasta ajungând la locul incendiului la ora 9.40 (VEZI FOTO JOS).

Femeia s-a aruncat de la etaj la ora 9.25. 

Cameră de bord cu maşina ISU care ajunge la locul incendiului - ora 9.40 Sursa martor

Autoscara ISU Constanţa pe Bdul Mamaia - după ce femeia căzuse de la etaj Sursa martor

IGSU: „Poate în filme aţi văzut aşa ceva“

Constanţa este un judeţ cu peste 17.100 intervenţii în anul 2020, dintre care aproape 15.000 au fost grave necesitând echipaje de descarcerare şi SMURD. Statistica n-a fost destul de îngrijorătoare pentru a califica judeţul la primirea unei perne pneumatice în dotarea ISU. 

„Plase de siguranţă nu există nicăieri în dotarea IGSU, doar în filme poate aţi văzut. Iar perne pneumatice avem în câteva judeţe din ţară. În Constanţa, nu. 

Nu ştiu exact dacă judeţul Constanţa se situează printre cele mai solicitate la nivel naţional. Trebuie văzut la câte intervenţii erau necesare astfel de dotări – pernă pneumatică sau autoscări. 

Utilitatea acestei perne pneumatice a fost cumva înlocuită de autoscări, care au roluri multiple, şi de evacuare a persoanelor aflate la înălţime şi de stingere a incendiilor la etaje superioare. 

Mai sînt echipaje de alpinişti care intervin pentru salvare, dar cum ştiţi, focul se degajează pe verticală, deci trebuie văzut în fiecare situaţie cum trebuie acţionat. 

Dar acum 2 ani am obţinut peste 50 autoscări prin fonduri europene nerambursabile, pe care le-am repartizat în ţară. Avem în derulare şi alte proiecte, de exemplu, pentru maşini de stingere“, a precizat pentru „Adevărul“ maiorul Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). 

Întrebări pentru IGSU

La recomandarea maiorului Adrian Marin, „Adevărul“ a adresat câteva întrebări către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru lămurirea acestei situaţii: 

- Ce mijloace de intervenţie deţine IGSU pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiu şi/sau aflate la înălţime? Câte sunt acestea, unde au fost repartizate, pe ce criterii?

- Acoperă acestea necesarul pentru intervenţii? Cine stabileşte acest necesar?

- Primiţi solicitări din teritoriu, de la ISU-uri, pentru astfel de dotări?

- Unde se situează Constanţa, ca judeţ, într-un clasament naţional al intervenţiilor? La ora actuală, Constanţa nu are nicio pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor de la înălţime. Nu avea nevoie de o astfel de dotare? Sau de mai multe autoscări, în afara celor 3 care stau la Constanţa, Medgidia şi Cernavodă? Cine răspunde de alocarea lor în teritoriu?

- Ce proiecte aţi desfăşurat din 2015 încoace şi ce proiecte aveţi în derulare pentru achiziţionarea de astfel de mijloace de intervenţie vitale? Anul 2015 a fost ales ca referinţă pentru că de atunci Constanţa nu mai are perna pneumatică? 

- Cât costă achiziţionarea unei perne pneumatice? Dar a unei plase de siguranţă? Dar a unei autoscări?

- A existat vreodată un plan de a concepe un dispozitiv propriu pentru salvarea persoanelor în dificultate aflate la înălţime, cum ar fi o autoscară cu plasă/pernă pneumatică ataşată la nacelă? 

Ce s-a întâmplat la Constanţa 

Incendiul a izbucnit în jurul orei 9.15, la etajul 6 al blocului cu 7 etaje pe de Bulevardul Mamaia nr. 90, în zona Spitalului Militar din Constanţa. 

Femeia care locuia acolo s-a aruncat de la etaj sub privirile mulţimii. Ea a escaladat balconul, disperată, şi s-a aruncat de la înălţime, aterizând la baza blocului. Nu era nicio plasă de siguranţă întinsă acolo, nicio pernă pneumatică, nicio autoscară.

Victima are 57 ani, iar martorii oculari povestesc că soţul ei nu se mai afla în apartament când vălvătaia a cuprins locuinţa. Soţii reuşiseră să iasă din apartament - el îmbrăcat în costum, ea încă în pijama -, dar femeia s-a întors să îşi recupereze laptopul. N-a mai putut ieşi. 

Oamenii au relatat că bărbatul ar fi spus că o lumânare a provocat dezastrul. Soţii îşi pierduseră recent, în ianuarie, fiul în vârstă de 28 ani, care a murit în Olanda la începutul lui ianuarie (din cauze incerte, sinucidere - după cum spun vecinii, atac de cord - după cum a spus familia), iar părinţii îi făcuseră un mic altar în casă. 

Soţul femeii este conştient, stabil, suferind arsuri minore pe faţă de gradul 2. A fost dus la spital, dar nu a avut nevoie de internare. O oră mai târziu de la căderea femeii de la etaj, după efectuarea manevrelor de resuscitare, a fost declarat decesul său. 

O cameră din apartamentul mistuit de fumul negru a rămas intactă. 

ISU nu era pregătit să intervină la incendiu pentru salvarea femeii care s-a aruncat de la etaj. Autoscara, care ar fi putut ajuta femeia să iasă în siguranţă pe geamul de la balcon, a sosit cu întârziere de 20 minute - în medie. 

Nici perna pneumatică nu ar putut fi umflată şi întinsă, pompierii invocând spaţiul mic de manevră dintre bloc şi copaci, dar şi timpul foarte scurt de intervenţie. Iar o plasă de siguranţă care să fie întinsă şi ridicată pentru prinderea femeii nu există în dotarea ISU. Poliţia a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă, in rem. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din Constanţa a transmis poziţia sa oficială cu privire la intervenţia de la incendiul soldat cu moartea unei femei. 

„Referitor la incendiul produs în această dimineaţă în municipiul Constanţa, care s-a manifestat într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de locuinţe, facem următoarele precizări:

• Apelul la numărul unic de urgenţă 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanţa la ora 09.14.

• La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanţă SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere şi 1 autoscară.

• Ambulanţa SMURD tip B2 şi cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş, care se află la aproximativ 2 km faţă de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenţiei a fost ambulanţa SMURD tip B2, la ora 09.21.

• Având în vedere că la Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas.

• Autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 09.27, distanţa parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25.

• Forţele aflate la locul intervenţiei în momentul sosirii autoscării erau 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanţă SMURD tip B, precum şi 2 ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

• La nivelul judeţului Constanţa există 3 autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă, astfel: Cernavodă, Medgidia şi Constanţa.“ 

Pe aceeaşi temă: 

Incendiu violent într-un bloc din Constanţa. O femeie a sărit de la etajul 6, din apartamentul în flăcări VIDEO 

EXCLUSIV Dosarul tragediei Siutghiol, clasat definitiv de Parchetul General. Primul om ajuns la elicopterul SMURD: „Regret toată viaţa că nu i-am salvat“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite