UPDATE „A murit sub ochii noştri“. Virgil Coman, directorul Arhivelor din Constanţa, a suferit un stop cardio-respirator în timpul lansării unei cărţi

UPDATE „A murit sub ochii noştri“. Virgil Coman, directorul Arhivelor din Constanţa, a suferit un stop cardio-respirator în timpul lansării unei cărţi

Virgil Coman (dreapta) prezentând cartea ziaristului Cristian Cealera (stânga) Sursa foto ziuaconstanta.ro

Istoricul Virgil Coman, directorul Arhivelor Judeţene Constanţa, a suferit un stop-cardiorespirator în timp ce se afla la Prăvălia cu cărţi, unde prezenta primul roman scris de ziaristul Cristian Cealera.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 23 La Prăvălia cu Cărţi, de pe strada Ştefan cel Mare nr. 31 (lângă fostul cinema Progresul), oamenii au început să aducă flori şi să aprindă lumânări. Lumea Constanţei este şocată de cele întâmplate. „A murit sub ochii noştri. Librăria era plină de oameni. Nu ne vine să credem, suntem şocaţi“, spun martorii. Ei încercau să se consoleze cu faptul că Virgil Coman a murit ţinând în mâini o carte, sprijinit de rafturile cu cărţi duhovniceşti, înconjurat de oameni dragi care-l preţuiau.

Trupul neînsufleţit al directorului Arhivelor Judeţene a fost ridicat de echipajul de la pompe funebre abia la ora 21.30. În lipsa căilor de acces pentru maşina mortuară, care să-l preia de la uşa librăriei, Virgil Coman a fost cărat de doi angajaţi pe strada Ştefan cel Mare până la gangul ce dă în strada General Manu, unde se afla parcată maşina. La un moment dat, cei doi au obosit şi au lăsat jos, pe caldarâm, pentru câteva clipe, trupul învelit în sacul de plastic negru. 

Blocul care a blocat accesul oricărei maşini de intervenţie (pompieri, salvare etc) a fost ridicat în anii 2000 de consilierii (pe atunci) Ion Dumitrache şi Felix Stroe - actualul manager general RAJA şi preşedinte PSD Constanţa. Imobilul a fost construit efectiv pe carosabilul străzii General Manu, între clădirile în care funcţionau cinematograful Progresul şi Casa Modei.

Aceiaşi proprietari au construit un imobil similar puţin mai jos pe strada Ştefan cel Mare, între magazinul Constanţa şi actualul Vodafone, pe carosabilul străzii Ilarie Voronca, în faţa blocului Cina. Administraţia Mazăre a permis acest lucru, în ciuda protestelor repetate ale locuitorilor din zonă, care au făcut numeroase sesizări.

UPDATE ORA 19.55 La ora 19.55, Virgil Coman a fost declarat mort. Medicii de la Ambulanţă au pronunţat decesul directorul Arhivelor Judeţene Constanţa.

Dr. Virgil Coman, şeful Arhivelor Judeţene Constanţa, a fost resuscitat în zadar timp de o oră de medicii Serviciului de Ambulanţă, chemaţi de urgenţă la faţa locului.

Virgil Coman se afla la lansarea romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“,  scris de ziaristul Cristian Cealera. Prezentarea era programată pentru ora 18. Directorul Arhivelor a luat cuvântul, a descris cartea, apoi s-a aşezat pe un scaun scuzându-se că îi este rău. Şi-a pierdut cunoştinţa, a părut că-şi revine pentru scurt timp, dar a pierdut lupta, în ciuda eforturilor medicilor. 

Virgil Coman era născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. Urmase cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1997 şi absolvent de studii aprofundate în Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1998.

Şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, cu teza de doctorat „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”.

Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003.

Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.

Directorul Arhivelor era invitatul de onoare al lansării primului roman scris de ziaristul constănţean Cristian Cealera. „Este finalul unui vis pe care il am din copilarie si care a fost realizat dupa 2 ani de munca sustinuta si multi alti ani de documentare. Se doreste a fi o fresca istorica a Dobrogei noastre, poate chiar un prim capitol dintr-o serie mai lunga. Sper sa va placa. La eveniment ma vor ajuta scriitorul Ovidiu Dunareanu, istoricul Virgil Coman, prietenii mei arheologi si sper, multi alti apropiati. Va astept cu drag“, a scris înainte de lansare Cristian Cealera, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Reacţiile sunt copleşitoare

Arhiepiscopia Tomisului: „Dumnezeu l-a aflat şi chemat pe Virgil Coman în timpul lucrului său. Vestea trecerii fulgerătoare şi prematură la cele veşnice a istoricului Virgil Coman, Şef Serviciu Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, ne-a întristat profund. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, transmite condoleanţe familiei şi apropiaţilor, atât în nume personal, cât şi în numele clerului, monahilor şi credincioşilor.

Un fiu credincios al Bisericii, un pasionat al istoriei şi un profesionist al arhivisticii, Virgil Coman a lăsat în inimile noastre o lumină vie. Memoria noastră îl va păstra ca pe un neobosit cercetător al arhivelor, care, prin jertfelnică muncă şi aleasă pricepere, a dăruit Dobrogei crâmpeie istorice de identitate şi demnitate,  fiind chemat la Dumnezeu chiar în ceasul lucrului său, în care dădea mărturie despre semnele trecerii vremii peste noi şi înaintaşii noştri.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să-l odihnească în ceata aleşilor Săi, răsplătindu-i dragostea şi  dăruirea pe care le-a oferit Dobrogei şi lumii întregi. Veşnică să-i fie pomenirea!“

Ionuţ Druche, teologul care conduce editura Arhiepiscopiei Tomisului, era prieten apropiat cu Virgil Coman, alături de care se afla şi în momentul lansării de carte: 

„Astazi, 5 august 2016, prea devreme si sub privirile noastre, ale prietenilor sai, a trecut la Domnul omul care nu te refuza niciodata, Virgil Coman, Seful Serviciului Judetean Constanta al Arhivelor Nationale ale Romaniei! Dumnezeu sa te odihneasca, om bun!

FOTO: 23 IULIE 2016, MANASTIREA DERVENT“

Ziarul „Adevărul“ transmite condoleanţe familiei îndoliate, mulţumindu-i istoricului Virgil Coman pentru colaborarea şi sprijinul pe care le-a acordat întotdeauna presei în realizarea materialelor. Dumnezeu să-l aibă în pază!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: