Director CERONAV: „Blocarea Canalului Suez generează pierderi de 10 miliarde de dolari pe zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură
Captură

Nava care a blocat Canalul Suez are 400 de metri lungime (mai lungă decât Empire State Building), cu un tonaj de peste 20.000 GT (cât capacitatea de transport a aproximativ 3.700 de vagoane).

Ovidiu Sorin Cupşa este directorul CERONAV - Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - şi ambasador maritim IMO. Acesta susţine într-o postare pe Facebook că blocarea Canalului Suez pune în pericol economia mondială.

„Blocarea Suezului ar poate avea ca efect disfuncţionalităţi grave ale economiei mondiale, generând pierderi globale de aproximativ 10 miliarde de dolari pe zi! Canalul a fost blocat de nava Ever Given, aparţinând companiei Evergreen, în urma unei furtuni de nisip, care a afectat vizibilitatea şi condiţiile de navigaţie pe canal”, explică Ovidiu Sorin Cupşa.

Mai departe, directorul CERONAV spune că vorbim despre una dintre cele mai mari nave de containere din lume, de 20.000 TEU,  având 400 de metri lungime (mai lungă decât Empire State Building), cu un tonaj de peste 20.000 GT (cât capacitatea de transport a aproximativ 3.700 de vagoane).

„Prin Suez tranzitează aproximativ 12% din comerţul mondial, în special pe relaţia schimburilor Asia de Sud Est - Europa şi a tiţeiului pe relaţia Orientul Mijlociu - Statele Unite. Pe fondul crizei COVID-19, care a afectat grav transporturile maritime,  blocarea canalului Suez a fragilizat şi mai mult realizarea schimburilor comerciale la nivel mondial.

Să sperăm că autorităţile egiptene vor reuşi deblocarea, înainte ca efectele globale să fie resimţite pe termen lung”, mai spune Cupşa.

Citeşte şi:

CERONAV a achiziţionat un simulator pentru industria offshore, în valoare de peste 3 milioane de lei

România are cea mai modernă flotă de ambarcaţiuni de salvare din Europa, pentru instruirea marinarilor

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite