Directoarea liceului unde o elevă a arătat că „fondul şcolii există” a fost demisă

Directoarea liceului unde o elevă a arătat că „fondul şcolii există” a fost demisă

Roxana Şerban-eleva care a publicat tabelul cu fondul şcolii

Doar două luni şi jumătate a rezistat Gabriela Costea în funcţia de director al Liceului Teoretic Traian. Directoarea intrase în conflict cu o elevă care a îndrăznit să demonstreze că „fondul şcolii există” în această şcoală.

Gabriela Costea a fost demisă din funcţia de director al Liceului Teoretic Traian de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. Profesoara a ocupat această funcţie doar două luni şi jumătate, timp în care unitatea de învăţământ pe care a condus-o a fost în centrul mai multor scandaluri legate de strângerea unor fonduri de la părinţii elevilor.

„Decizia a fost luată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Constanţa. Motivul principal este constituit de gestionarea ineficientă a conflictului care a afectat imaginea liceului”, a declarat pentru „Adevărul” şeful ISJ, profesorul Sorin Mihai.

În luna octombrie, eleva Roxana Şerban posta pe contul său de Facebook un tabel cu sumele adunate ca „fondul şcolii” în liceu, în anul şcolar 2019/2019.

„Fondul şcolii există, deşi autorităţile se fac că nu există - 100 lei/elev. Deşi primarii şi directorii se jură că în şcolile administrate de aceştia nu se colectează niciun ban şi că elevii au toate necesităţile, în realitate, aceştia gestioneză sute de mii de lei pe cale informală. Am făcut rost, zilele trecute, de un tabel care cuprindă "situaţia colectării" fondului şcolii în Liceul Teoretic Traian din Constanţa, liceu unde învăţ şi eu. Am fost şocată să văd ce sume se vehiculează şi destinaţia lor. Mai mult, tabelul are o rubrică şi de grad de colectare, ceea ce îmi da senzaţia că dacă nu ne conformăm urmează să fim executaţi silit. Practic, Liceul Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 € pentru pază, consumabile, «serbare Crăciun» sau «premii olimpici»”, scrie Roxana, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

După această „îndrăzneală”, eleva a fost certată chiar de părinţii din Asociaţia Părinţilor care au cerut conducerii liceului să seia măsuri împotraiva fetei. Şi directoarea Gabriela Costea i-a solicitat explicaţii, apoi a încercat prin diferite metode să o intimideze pe elevă. „Se face o anchetă pe la spatele meu, se cer caracterizări de la profesori, se calculează absenţele pe care le-am făcut când am participat la diferite întâlniri ale asociaţiei elevilor sau ale consiliului de administraţie. Aceste absenţe nu mi s-au motivat încă. Note slabe nu mi se dau, dar se pune presiune”, mărturisea eleva de 18 ani la începutul lunii noiembrie.

Toată povestea a ajuns şi în atenţia Avocatului Poporului care s-a autosesizat şi a transmis conducerii liceului din Constanţa o serie derecomandări.

„În urma anchetei efectuate, am constatat faptul că la nivelul Liceului Teoretic "Traian" din municipiul Constanţa, directorul unităţii de învăţământ nu a demarat procedura legală şi nu a întreprins nici un demers, prealabil publicării articolului de presă, în vederea obţinerii finanţării serviciului de pază pentru care, potrivit legii, există posibilitatea de a fi asigurat din bugetul local. În vederea remedierii situaţiei semnalate şi în presă, se impune ca la nivelul unităţii de învăţământ, directorul Liceului Teoretic"Traian" din Constanţa, să dispună măsurfie legale în vederea respectării recomandărilor Inspectoratul Şcolar Constanţa.

Am constatat faptul că la nivelul Primăriei Constanţa, Compartimentul Gestionarea Bazei Materiale a Unităţilor de învăţământ Preuniversitar nu există înregistrată nicio solicitare conformă din partea conducerii Liceului Teoretic "Traian" cu privire la securitate fizică sau supi-aveghere video. Ca urmare, Primăria Constanţa nu a putut finanţa din fondurile bugetului local serviciul de pază aferent asigurării securităţii unitătii de invăţământ.”, se arată în raportul Avocatului Poporului.
 
În locul directoarei Costea, conducerea ISJ Constanţa a numit-o ca director interimar pe Gabriela Bucovală, fost inspector şcolar general al ISJ Constanţa.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: